«5 رمضان»، مبارزهای که اولین حکومت نظامی رژیم شاهنشاهی در کشور را از اصفهان رقم زد
واقعه پنج رمضان که یک حرکت جریان ساز در نهضت انقلاب اسلامی بود، دور جدید از مبارزات علیه رژیم شاهنشاهی را در اصفهان رقم زد که تا پیروی انقلاب اسلامی ادامه پیدا کرد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از صاحب نیوز؛ تاریخ معاصر انقلاب اسلامی ایران سرشار از مجاهدتها و حماسههایی است که هیچ گاه از یادها نخواهد رفت؛ خونهایی که بر زمین ریخته شد تا آرزوی 124 هزار پیامبر یعنی تشکیل حکومت اسلامی سرانجام بعد از قرنها محقق شود.
دیار نصف جهان یکی از نقاطی در کشور است که در این عرصه پیشتاز بوده است و این تاج افتخار را بر سر دارد. هنوز صدای یا حسین مردم در برابر گلوله باران حکومت طاغوت زمان در میدان شهدا به گوش میرسد و ندای لبیک یا خمینی مردم در میدان انقلاب همچنان جاری است.
شنیدن نام شهیدانی چون شریف واقفی، مهاجر، نم نبات و از این قبیل انسان را یاد این مجاهدتها انداخته و زمانی که روزهای تقویم به روزهایی نظیر 25 آبان و 5 رمضان میسد یاد حماسههای اصفهان دوباره زنده میشود.
پنجم رمضان یکی از حماسههایی است که در اصفهان آغاز شد و مسیر انقلاب را در سراسر کشور به پیش برد. حماسهای که سبب شد اولین حکومت نظامی رژیم جور شاهنشاهی پهلوی در اصفهان رقم خورده و به سایر شهرهای بزرگ کشور کشیده شود.
محمود معلمی، از پیشگامان انقلاب در این رابطه با بیان این که به ویژه در سال 1357 اصفهان پیشگام حرکتهای انقلابی در کشور بود به خبرنگار صاحب نیوز گفت: مرداد ماه این سال زمانی که رژیم، امام جمعه اصفهان، را دستگیر کرد مردم به عنوان اعتراض به این دستگیری در منزل مرحوم آیت الله خادمی در حد فاصل میدان شهدا و چهار راه تختی که الان همان منزل به خانه انقلاب تبدیل شده است، تحصن کردند که از طرفی ایشان هم رئیس حوزه علمیه اصفهان و مرکز ثقل علمای استان بودند و هم از طرفی دیگر با امام خمینی - رحمه الله علیه - در پاریس در تماس بودند.
وی گفت: این تجمع شبانه روزی که مصادف شد با ماه مبارک رمضان چند روزی به طول انجامید که سبب شد اولین حکومت نظامی در کشور آن زمان در اصفهان شکل بگیرد به این معنی که تجمع بیش از دو نفر در طول شبانه روز ممنوع اعلام شد و مقام اول استان، فرماندار نظامی وقت که سرلشکر ناجی بود، شد و همه مسئولان تحت امر وی قرار گرفتند.
این مجاهد انقلابی افزود: اعتراضات چند روزی به طول انجامید و رفته رفته رژیم به این نتیجه رسید که باید با این تجمع برخورد کند لذا سرلشکر ناجی دستور برخورد را صادر کرد و نیروهای نظامی با تانک وارد شهر شده و در شهر مستقر شدند و فضای رعب و وحشتی را در اصفهان ایجاد کردند.
معلمی افزود: خود بنده برای این که در هنرستان کاوه همراه با شهید حسین مهاجر و دیگران فعالیت انقلاب میکردیم و من برای هماهنگی تظاهرات مسئول شورای هنرجویان شده بودم مقطعی را در این دوره به زندان افتادم.
این پیشگام انقلاب در مورد دوران اسارت خود در بند رژیم طاغوت پهلوی گفت: آن زمان 15 - 16 سال داشتم اما ما را تحت شدیدترین شکنجهها قرار میدادند که دستبند قپانی و شلاق بخشی از آن بود و بدتر این که زمانی که یکی از مسئولان به بازدید از زندان میآمد شکنجهها پیش چشم این مسئولان بیشتر میشد.
وی اظهار کرد: نیروهای نظامی تصمیم گرفتند با این حرکت مردمی مقابله کنند لذا از میدان شهدا تا چهارراه تختی تیراندازیهای شدیدی شروع شد و افرادی نظیر شهیدان نم نبات در آن واقعه به شهادت رسیده و عده زیادی هم جانباز شدند.
این استاد دانشگاه افزود: به خاطر این که عوامل رژیم شهدا را با خود میبردند و خانوادههای ایشان را مورد اذیت و آزار قرار میدادند، مردم تلاش میکردند جلو این موضوع را بگیرند لذا شهدا را همان موقع از کف خیابان برمیداشتند و پنهانی دفن میکردند و به همین خاطر مثلاً شهدای نم نبات در تکیه شهیدان دفن نشدند و در تکیه گلزار تخت فولاد مخفیانه به خاک سپرده شدند.
معلمی ادامه داد: اصفهان اولین شهری در کشور بود که در این واقعه حکومت نظامی در آن اعلام شد و بعد به شهرهای دیگر تسری پیدا کرد. اما این تلاشها دیگر کارساز نبود و از ان پس راهپیماییهای عظیمی به ویژه در آستانه پیروزی انقلاب از منزل آیت الله خادمی شکل گرفت و تا پیروزی انقلاب تداوم پیدا کرد.
در این رابطه اسناد نظامی بر جای مانده است از آن جمله مکاتبه مورخ 1357/5/21 فرماندهی ارتش با مسئولان مرکز توپخانه اصفهان که در آن آمده است:
«دستور دهید تعداد 19 قبضه توپ در محلهای زیرین مستقر نمایند و زیر امر فرماندار نظامی انجام وظیفه نمایند: یک قبضه توپ در میدان 24 اسفند، 2 قبضه توپ در دروازه دولت، یک قبضه توپ در فلکه خیابان محمدرضا شاه (فلکه باغ همایون)، سه قبضه توپ فلکه شکرشکن، دو قبضه توپ در سبزه میدان (میدان کهنه)...»
اما با وجود این تلاشهای رژیم اعتراضهای مردمی در اصفهان در روز 20 و 21 مرداد ماه آن چنان گسترده بود که موجب واکنش شخص محمدرضا شاه و مؤاخذه سرلشکر ناجی شد و سندی که در این رابطه برجای مانده است:
«فرمان ذات مبارک شاهانه شرف صدور یافت که «در حکومت نظامی چطور بیش از سه نفر توانستهاند ظاهر شوند و با هم باشند؟ از سه نفر بیشتر برابر مقررات باید داغون شوند [!]» خواهشمند است دستور فرمایید چگونگی را بررسی و نتیجه را اعلام فرمایید، رییس اداره سوم - سپهبد خواجه نوری».
انتهای پیام /