یک‌شنبه 27 آبان 1403

81 درصد اراضی شالیزاری گیلان نشاء شد

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
81 درصد اراضی شالیزاری گیلان نشاء شد

رشت - ایرنا - مدیر زارعت سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: تاکنون 194 هزار هکتار از اراضی شالیزاری این استان معادل 81 درصد نشاء شده است.

ابراهیم اکبرزاده روز یکشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: سال گذشته در این هنگام کار نشاء در 65 درصد از اراضی شالیزاری گیلان انجام شده بود اما امسال با توجه به شرایط مساعد آب و هوایی در هنگام خزانه گیری و مدیریت آب، فعالیت نشاء کاری در این استان رضایت بخش است.

وی با بیان اینکه بخشی از نشاکاری اراضی شالیزاری گیلان به روش مکانیزه و بخشی هم به روش سنتی انجام می شود، اضافه کرد: پیش بینی می شود که 170 هزار هکتار از اراضی شالیزاری این استان به روش مکانیزه کشت شود.

اکبرزاده با اشاره به ضرورت توجه شالیکاران در استفاده از مکانیزاسیون برای کاشت و برداشت برنج افزود: استفاده از دستگاه های نشاکاری و برداشت برنج برای کشاورزان مقرون به صرفه است ضمن اینکه با بهره گیری از مکانیزاسیون هزینه های تولید برنج نیز کاهش می یابد.

وی بیان داشت: 171 هزار هکتار از اراضی شالیزاری استان گیلان در داخل شبکه از آب سدسفید رود و بقیه خارج از شبکه از آب رودخانه ها، آب بندان ها و چاه ها بهره مند هستند.

مدیر زراعت سازمان جهادکشاورزی استان گیلان از شالیکاران خواست تا در فرصت باقیمانده "پایان اردیبهشت" نسبت به نشاء اراضی شالیزاری شان اقدام کنند.

گیلان بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و با کیفیت برنج در کشور به شمار می آید که با 238 هزار هکتار اراضی شالیزاری، رتبه اول کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.

بیش از 317 هزار بهره بردار بخش شالیکاری گیلان همه ساله برای کاشت برنج اقدام می کنند. به طور معمول ابتدا در فصل زمستان دو نوبت زمین های شالیزاری را همزمان با بارش های زمستانه شخم می زنند تا هم زمینه نفوذ آب به خاک را فراهم آورند و هم نسل آفات باقیمانده در پوشش گیاهی نابود شود. شخم زمستانه در کاهش میزان نیاز شالیزارها به آب در فصل کاشت و داشت نقش مهمی دارد. پس از آن در نیمه اول فروردین ماه، خزانه گیری نشاء برنج آغاز می شود و از نیمه دوم فروردین تا پایان نیمه اول اردیبهشت ماه، نشاء برنج دستی یا مکانیزه به زمینی که از قبل با تیلر آماده و سپس آب تخت شده، منتقل می شود. از نیمه دوم اردیبهشت ماه تا اواسط نیمه اول تیرماه نیز فصل داشت برنج است که در این مدت، وجین و مراقبت های گیاهی انجام می شود. از اواخر نیمه دوم تیر تا پایان شهریورماه نیز به تناسب جدول زمان کاشت، فصل برداشت برنج در استان گیلان است.

این عملیات بسته به شرایط آب و هوایی از لحاظ زمانی گاهی زودتر یا دیرتر انجام می گیرد.

ارقام هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم های کیفی و ارقام گوهر و سپیدرود جزو رقم‌های پرمحصول است که در شالیزارهای گیلان کشت می‌شود، بیشترین رقم های کشت شده برنج در این استان، رقم‌های کیفی هاشمی و علی کاظمی است که افزون بر 85 درصد محصول برنج گیلان را شامل می‌شود.

بیشترین اراضی شالیکاری گیلان در شهرستان‌های رشت و صومعه سرا واقع است.

سال گذشته 160 هزار هکتار از اراضی شالیزاری استان گیلان به روش مکانیزه کشت شد.

*س_برچسب‌ها_س*