یک‌شنبه 4 آذر 1403

آثار شهید صدر و «صلاح کار من و خراب» ادامه پویش کتابخوانی ملی

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
آثار شهید صدر و «صلاح کار من و خراب» ادامه پویش کتابخوانی ملی

تهران - ایرنا - «گفت‌وگوهایی برای خواندن»، «صلاح کار و من خراب» و آثار شهید صدر و مطهری پیشنهادهایی در ادامه پویش کتابخوانی ملی هستند.

به گزارش ایرنا، شیوع ویروس کرونا که از اواخر سال گذشته بر جهان و ایران سایه افکند علاوه بر تبعات اقتصادی، سیاسی و اجتماعی و فرهنگی تمام برنامه ریزی‌ها و سیاستگذاری‌های در تمام حوزه‌ها را تحت الشعاع قرار داد. یکی از بزرگترین تبعات این امر برای عرصه فرهنگی کشور ما لغوشدن بزرگترین رویداد حوزه کتاب یعنی برگزاری نمایشگاه بین المللی کتاب تهران بود.

غربت افزوده شده کتاب در سایه کرونا، کتاب دوستان و دغدغه مندان را از همان اوایل به فضای مجازی کشاند و از ابتدای امر شاهد پویش های مختلف برای جلب توجه مردم به ویژه در ایام قرنطینه کرونایی بودیم. این مساله بی شک نوآوری هایی هم به همراه داشت.

در کنار برنامه‌های تدارک دیده شده حقیقی و مجازی هفته کتاب که 24 تا 30 آبان برگزار شد سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران پویش «کتابخوانی ملی» را با حضور و مشارکت چهره های فرهیخته، اهالی فرهنگ و هنر به منظور ارائه پیشنهادهایی برای کتابخوانی آغاز کرد.

در پویش «کتابخوانی ملی» فرهیختگان به مردم توصیه می کنند چه کتابی را و به چه دلیلی بخوانند.

«گفت‌وگوهایی برای خواندن» و «صلاح کار و من خراب»

نوش آفرین انصاری پژوهشگر علوم کتابداری و اطلاع رسانی، دبیر شورای کتاب کودک ایران و دانش آموخته دانشگاه مک گیل کانادا با پیوستن به «پویش کتابخوانی ملی»، مطالعه کتاب هایی چون گفتگوهایی درباره خواندن و صلاح کار و من خراب را به کتابداران و همه فعالان حوزه کتابداری توصیه کرد.

وی گفت: کتاب های زیادی را تورق می کنم و مقالات بسیاری را برای انتشار در فرهنگنامه های کودکان و نوجوانان می خوانم و در این ایام که فرصت بیشتری برای مطالعه وجود دارد کتاب های گفتگوهایی درباره خواندن و صلاح کار و من خراب را خوانده ام. این پژوهشگر علوم کتابداری و اطلاع رسانی افزود: کتاب گفتگوهایی درباره خواندن مجموعه ای از تجربه های زیسته است که توسط همکار جوانم ندا موحدی پور گردآوری شده است. این کتاب مجموعه هایی از مصاحبه با گروه ها و افراد مختلف است و درپایان کتاب بخشی به تحلیل افراد ازگفتگوها اختصاص دارد. به نظرمن جمع بندی کلی تحلیل ها در پایان کتاب قابل توجه است. انصاری ادامه داد: کتاب گفتگوهایی درباره خواندن را انتشارات عامه به چاپ رسانده است و توصیه می کنم این کتاب را به عنوان اثری درخور تامل و خاص مطالعه کنید. دبیر شورای کتاب کودک ایران اظهار داشت: صلاح کار و من خراب کتاب دیگری است که به تازگی توسط نشر نشانه منتشر شده و فرصت خواندن آن را پیدا کرده ام. این کتاب مجموعه ای از تجربه های خانم مریم احمدی است. این نویسنده نماد مبارزه و قدرت از جمله در مواجهه با بیماری است و با خواندن این کتاب متوجه می شویم که این زن از هر جهت یک معلم نمونه است و من خرسندم از اینکه این مطالعه کرده ام و خواندن آن را نیز توصیه میکنم. انصاری گفت: این دو کتاب را به کتابداران، استادان کتابداری و به طور کلی حتی اعضای هیات علمی برای مطالعه و تعمق به آنها معرفی می کنم. یکی از نکاتی که در طول 50 سال فعالیت در حوزه کتابداری مرا آزار می دهد موضوعی است که درباره آن بسیار صحبت می شود و چنین عنوان می شود که اکثر کتابداران ما اهل مطالعه نیستند. این در حالی است که اگر کتابدار کتابخوان نباشد نمی تواند بر جامعه تاثیر بگذارد. دبیر شورای کتاب کودک ایران خاطرنشان کرد: من معتقدم لازم است کتابداران به خواندن کتاب های حوزه ادبیات اهتمام داشته باشند. زیرا ادبیات اندیشه و نگاه خواننده را گسترش می دهد.

 سه کتاب از شهیدان صدر و مطهری

محمدعلی آذرشب عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، عضو کمیته فرهنگ و تمدن اسلام و ایران و عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی در پویش «کتابخوانی ملی» مطالعه کتاب سنت‌های تاریخ در قرآن تالیف شهید محمد باقر صدر و کتاب‌های جامعه و تاریخ و خدمات متقابل ایران و اسلام از شهید مرتضی مطهری را پیشنهاد کرد و گفت: این آثار پاسخگوی شبهات حوزه تمدنی جهان اسلام است.

وی گفت: به عنوان فردی که به مطالعه کتاب علاقه دارم خواندن آثاری را پیشنهاد می‌کنم که نویسنده آن آرمان‌خواه و هدفمند کتابی را متعلق به دوران معاصر نوشته باشد و بتواند نیازها را پاسخ دهد.

از نظر من آثار استادان شهید محمد باقر صدر و شهید مرتضی مطهری این ویژگی‌ها را دارد و آثار آنها پاسخ‌گوی شبهات حوزه تمدنی جهان اسلام است. در میان آثار شهید صدر، کتاب سنت‌های تاریخ در قرآن خوب است.

وی افزود: این کتاب حاوی 10 سخنرانی شهید صدر است که در اواخر عمر شریف خود برای طلبه‌های حوزه علمیه نجف بیان کرده است. این سخنرانی‌ها پایه و اساس کتابی بود که قرار بود آقای صدر درباره اقتصاد تالیف کنند. عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی اظهار داشت: در این سخنرانی‌ها علاوه بر تشریح و توضیح تفصیلی، به پرسش‌های مهمی پاسخ داده شده است. مثلا آیا حرکت قرآن بر اساس تاریخ قانونمند است؟ یعنی بر اساس سنت‌های حاکم بر جهان حرکت می‌کند یا خیر و یا این که این سنت‌ها بر اساس قران کدامند؟ و نقش انسان در حرکت تاریخ چیست؟ پاسخ به این پرسش‌ها و طرح پرسش‌های دیگر درباره جامعه از دیدگاه قرآن در این سخنرانی‌ها مطرح شده که در کتاب سنت های تاریخ در قرآن عنوان شده است. آذرشب ادامه داد: شهید مطهری نیز در همین زمینه کتابی تحت عنوان جامعه و تاریخ تالیف کرده است و توجه هر دو بزرگوار به این موضوع به علت نظریاتی است که در مکاتب شرق و غرب از گذشته تا امروز مطرح شده است. به نظر می‌رسد آثار شهید صدر و شهید مطهری با گذشت حدود نیم قرن، حاوی بهترین پاسخ به مکاتب شرق و غرب است. وی افزود: بنده حدود 35 سال پیش کتاب جامعه و تاریخ شهید مطهری را به زبان عربی ترجمه کردم و چون این شهید بزرگوار کتاب را به پایان نرسانده بود، بنده پیوستی از خلاصه نظریه شهید صدر را به آن اضافه کردم. این کتاب امروزه در جهان عرب مورد توجه است و یک ناشر مصری این کتاب را به تازگی در قاهره منتشر کرده است. آذرشب خاطرنشان کرد: کتاب خدمات متقابل ایران و اسلام از دیگر آثار شهید مطهری است. این کتاب پس از گذشت سال‌ها همچنان پاسخگوی بسیاری از پرسش‌های مطرح شده در ایران و جهان عرب است. به اعتقاد من این کتاب، یکی از آثاری است که در زمینه وحدت حوزه تمدنی جهان اسلام نوشته شده است.

*س_برچسب‌ها_س*