یک‌شنبه 4 آذر 1403

آشنایی با خصوصیات و مهارت های بزرگترین مترجم حوزه خلیج فارس + تصاویر

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
آشنایی با خصوصیات و مهارت های بزرگترین مترجم حوزه خلیج فارس + تصاویر

خصوصیات فردی و مهارتهای مرحوم زنگنه بزرگترین محترجم حوزه خلیج فارس در چهار حوزه تسلط بر زبان خارجیی، خدمت در نیروی دریایی ارتش، تسلط بر تاریخ و مییهن پرستی می توان مورد بررسی قرار داد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از سپاس؛ در تقویم جمهوریی اسلامی ایران 10 اردیبهشت به نام روز ملی خلیج فارس نامیده شده است. نام خلیج فارس با تاریخ ایران زمین پیوند ناگسستنی دارد. در این میان بوشهر و خلیج فارس پیوندی دیرینه دارند و باید گفت بوشهر به عنوان فرزندی است که از بدو تولد، خود را در دامان گرم و سرشار از مهربانی خلیج فارس یافت. فرزندان بوشهر همواره قدردان و حامی و دوستدار مام خویش بوده اند.

فرهیختگان بوشهری در طول تاریخ همه ی تلاش خویش را در بلند آوازه کردن این نام با شکوه به کار گرفته اند. در این میان مرحوم استاد حسن زنگنه جایگاهی ویژه دارد. نمی توان از خلیج فارس یادی کرد و از ترجمه ی آثاری که در طول تاریخ در این زمینه نگاشته شده سخن به میان آورد ولی از استاد حسن زنگنه یاد نکرد. معرفی اهمیت و جایگاه خلیج فارس از ابعاد مختلف مرهون ترجمه های وزین استاد حسن زنگنه است.

این مترجم نام آور در طول حیات پربرکت خود کتاب های متعددی را در حوزه خلیج فارس از زبان انگلیسی به زبان فارسی ترجمه کرد. در همن رابطه و برای آشنایی بیشتر با زندگی و خدمات استاد زنگنه در حوزه خلیج فارس شناسی به سراغ مهندس امیر حسین زنگنه کارشناس ارشد حقوق بین الملل و مشاور مدیرکل میراث فرهنگی و گردشگری استان بوشهر و فرزند زنده یاد حسن زنگنه رفتیم تا در این باره پاسخ های خود را دریافت کنیم.

ضمن تشکر از جنابعالی به عنوان اولین در باره زندگی شخصی، تولد.، تحصیلات شغل و... مرحوم حسن زنگنه برای خوانندگان توضیح دهید.

امیر حسین رنگنه: با عرض سلام و احترام و تحیات الهی، در اغاز سخن فرا رسیدن ماه مبارک رمضان و همچنین دهم اردیبهشت ماه روز ملی خلیج فارس را خدمت همه ی خوانندگان عزیز و دست اندرکاران پایگاه خبری تحلیلی سپاس تبریک عرض می کنم.

حسن زنگنه در سال 1328 در بوشهر متولد شد. پدرش زنده یاد غلامحسین زنگنه و مادرش مرحومه بی‌بی ابراهیمی اهل بوشهر بودند. وی پس از اتمام تحصیلات و خدمت سربازی در سپاه دانش به عنوان مترجم "یونسکو" در سال 1349 به پایان رساند و پس از آن به خدمت نیروی دریایی ارتش در امد. از جمله خدمات فرهنگی ایشان، همکاری با مرحوم حضرت ایت الله استاد نبوی رحمت الله علیه در راه اندازی مرکز بنیاد ایرانشناسی و اهدا بیش از دوهزار سند تاریخی به این مرکز و ریاست انجمن اهل قلم بود.

2. با توجه به اینکه ایشان یکی از بزرگترین مترجمان کشورمان در حوزه ی خلیج فارس است بفرمایید او چگونه زبان انگلیسی را فرا گرفت و چگونه شد که بیشتر ترجمه هایش در حوزه ی خلیج فارس است؟

پاسخ: خصوصیات فردی و مهارتهای مرحوم زنگنه از چهار منظر قابل بررسی است.

1- اشراف و تسلط بی نظیر ایشان به زبان انگلیسی. 2- سالها خدمت و اشتغال در نیروی دریایی ارتش، که حضور سالیان ایشان در نیروی دریایی، باعث تجربیات فراوان در تحقیقات میدانی ایشان از خلیج فارس شد. 3- اشراف و تسلط ایشان به تاریخ، خصوصا تاریخ منطقه و محفوظات و اطلاعات گسترده ایشان هم به روایت سفرنامه نویسان فرنگی و هم مورخین ادوار گذشته میتوان از ایشان به عنوان یک پژوهشگر برتر یاد کرد. 4- میهن پرستی و عرق ذاتی ایشان به خلیج فارس و سرزمین مادری از خصوصیات بارز زنگنه بود. همه این عوامل فوق در شکل گیری یک مترجم نامدار، در حوزه تحقیق و پژوهش در زمینه خلیج فارس شد، که امروزه اثار ایشان به عنوان بزرگترین مرجع و منابع و کتب دانشگاهی در این رشته میباشد که باعث شد، مورخین از حسن زنگنه بنام شیخ المترجمین یاد کنند.

3. در باره آثار استاد زنگنه و تعداد کتاب هایی که ترجمه یا تالیف کرده توضیح دهید.

پاسخ: مجموعه آثاری که از مرحوم استاد حسن زنگنه منتشر یافته به شرح ذیل میباشد.

1- هجوم انگلیس به جنوب ایران نوشته: جی. بی. کلی. 2 لشکرکشی انگلیس به ایران نوشته: گرنی داد. 3 میرمهنا و شهر دریاها گردآوری و ترجمه. 4 دریای پارس و سواحل متصالح نوشته: دونالد هاولی. 5 خلیج فارس از دوران باستان تا اواخر قرن 18 نوشته: سیوری و جی. بی. کلی. 6 گزارش سرپرستی کاکس سرکنسول انگلستان در بوشهر نوشته: پی. زد. کاکس. 7 خاطرات فردریک اوکانر نوشته: فردریک اوکانر. 8 چالش برای قدرت و ثروت در جنوب ایران نوشته: استفان رای. 9 حمله ناپلئون به مصر و رقابت فرانسه و انگلیس در ایران نوشته: جی. بی. کلی. 10 جنوب ایران به روایت سفرنامه‌نویسان گردآوری و ترجمه. 11 تجارت برده در دریای پارس توسط اعراب نوشته: ام. ریکس. 12 خلیج فارس در آستانه‌ی قرن 20 نوشته: بریتون بوش. 13 مأموریت سرپرسی کاکس در ایران و خلیج‌فارس نوشته: گریوز. 14 روابط ایران و انگلستان در خلال جنگ جهانی اول نوشته: اولسون. 15 اسناد سازمان سیا درباره کودتای 28 مرداد و سرنگونی دکتر مصدق همکاری با دکتر غلامرضا وطن‌دوست با مقدمه‌ی همایون کاتوزیان و محمد ترکمان. 16 نخستین فرستادگان پرتغال به دربار شاه اسماعیل نوشته: بیشاب اسمیت. 17 جنگ انگلیس و ایران 57 1856 گردآوری و ترجمه 18 نقش ارامنه در انقلاب مشروطیت. 19 ایران و خلیج‌فارس نوشته: استاندیش. 20 ظهور و سقوط بوشهر نوشته: ویلم فلور. 21 روابط دولت و جامعه شهری در بوشهر و جزیره خارگ نوشته: وانسه مارتین. 22 ایران در گذر زمان نوشته: استاندیش. 23 دروازه‌های خزر نوشته: استاندیش. 24 اوضاع و احوال سیاسی و اقتصادی بوشهر به روایت بالیوز. 25 برازجان بازارشهری در پس‌کرانه بوشهر نوشته: ویلم فلور.26. فرهنگ اصطلاحات اقتصادی

دو داستان کوتاه با عنوان:

1 یک تکه نان اثر دکتر برنارد. 2 گردن‌بند بدلی اثر گی دوموپاسان 4. آیا آثار دیگری هم دارد که چاپ نشده باشد؟ در باره ی این آثار چه برنامه ای دارید؟ پاسخ: یکی از تالیفات ایشان که ناتمام مانده است کتابی است تحت عنوان انقلاب مشروطیت، و تالیفی دیگر که راجع به بندر لنگه میباشد، و همچنین مجموعه فرهنگ ضرب المثل های انگلیسی به فارسی است که در دست چاپ میباشد و همچنین کتاب دریای پارس و سواحل متصالح نوشته دونالد هاولی را بزودی برای نوبت دوم تجدید چاپ خواهیم کرد، در مورد این اثر ارزشمند در اینده توضیحات بیشتری ارائه خواهم نمود، و همه تالیفات مرحوم استاد زنگنه به علت گذشت زیاد از چاپ اول کمیاب شده است و باعث عدم دسترسی برای محققان و پژوهشگران و دانشجویان عزیز، خصوصا رشته خلیج فارس پژوهی شده است، که به یاری حق همه این اثار بزودی تجدید چاپ خواهند شد.

سخن آخر؟

پاسخ: مجددا روز ملی خلیج فارس را تبریک عرض میکنم و در پایان جهت شناخت بیشتر ایندگان از شخصیت مرحوم استاد زنگنه عرض کنم، ایشان با وجود اینکه سال های زیادی از بیماری رنج میبردند، اما لحظه ای قلم را بر زمین نگذاشتند، با تن نحیف و ضعیف و رنجور، تنها با یک قلم با تالیفات و پژوهش های خویش از ابتدای خلیج فارس و تا انتهای ان در مقابل زیاده خواهی های اجنبی و دشمنان از نام بزرگ خلیج تا ابد فارس دفاع کردند، اما تالیفات امثال زنگنه و مرحوم احمد اقتداری و مرحوم استاد فرامرزی، تنها برای دفاع از ملک و میهن و خلیج فارس کافی نبود، کار بزرگ تر را ایثارگران و رزمندگان و شهدای جان بر کف با اهدای جان خود در حراست و پاسداری از خلیج فارس نمودند، و اجازه ندادند دشمنان و بیگانگان به ذره ای از خاک میهن تعرض کنند، اینحانب به روح بزرگ همه این عزیزان درود میفرستم.

ازاینکه در این مصاحبه شرکت کردید سپاسگزاریم.

انتهای پیام /

آشنایی با خصوصیات و مهارت های بزرگترین مترجم حوزه خلیج فارس + تصاویر 2
آشنایی با خصوصیات و مهارت های بزرگترین مترجم حوزه خلیج فارس + تصاویر 3
آشنایی با خصوصیات و مهارت های بزرگترین مترجم حوزه خلیج فارس + تصاویر 4
آشنایی با خصوصیات و مهارت های بزرگترین مترجم حوزه خلیج فارس + تصاویر 5
آشنایی با خصوصیات و مهارت های بزرگترین مترجم حوزه خلیج فارس + تصاویر 6
آشنایی با خصوصیات و مهارت های بزرگترین مترجم حوزه خلیج فارس + تصاویر 7