دوشنبه 5 آذر 1403

آغاز فعالیت های خانه خلاق صنایع دستی در منزل استاد حسین بهزاد

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
آغاز فعالیت های خانه خلاق صنایع دستی در منزل استاد حسین بهزاد

خانه خلاق و نوآور صنایع دستی در حالی در بنای تاریخی استاد حسین بهزاد شروع به کار کرد و معاون علمی و فناوری ریاست جمهوی گفت: 15 خانه خلاق دیگر تا سال آینده افتتاح می‌شود.

خانه خلاق و نوآور صنایع دستی در حالی در بنای تاریخی استاد حسین بهزاد شروع به کار کرد و معاون علمی و فناوری ریاست جمهوی گفت: 15 خانه خلاق دیگر تا سال آینده افتتاح می‌شود.

به گزارش خبرنگار مهر، مراسم گشایش فعالیت‌های صنایع دستی «خانه خلاق ب» در قالب چهار استارت آپ مرتبط با صنایع دستی با حضور جمعی از مسئولان کشوری از جمله سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری و پویا محمودیان معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی پیش از ظهر امروز نهم خرداد ماه در خانه تاریخی استاد حسین بهزاد مینیاتور برگزار شد.

در این مراسم سامانه پیوند میان ادبیات، صنایع دستی و هنرهای سنتی در بستر واقعیت افزوده، پرتال ملی پیش فروش صنایع دستی و هنرهای سنتی، تالار ملی فروش توکن مبادله ناپذیر ایران در حوزه صنایع دستی و هنرهای سنتی (NFT) و شبکه ملی اطلاعات هنرمندان صنایع دستی و هنرهای سنتی به عنوان فعالیت‌های خانه خلاق و نوآور صنایع دستی «ب» معرفی شد.

در این برنامه، زهرا ابوالحسنی رئیس هیأت مدیره خانه خلاق صنایع دستی گفت: این خانه بی شک شتاب دهنده متمرکز و قلب تپنده تحولات صنایع دستی و هنرهای سنتی ایرانی است. آن چه صنایع دستی ایرانی را متحول می‌کند همگام با تکنولوژی روز دنیا متناسب با محیط زیست پایدار و هویت ایرانی_ اسلامی انسان امروز در همین خانه رقم خواهد خورد. ایجاد فضای استفاده روزمره از صنایع دستی پشتیبانی خدماتی و هویتی از اهالی این حوزه، ارائه خدمات کوورک به استارت آپ ها و اصلاح گردش مالی در اکوسیستم آن تنها شمه ای از آن چیزی است که از این خانه شروع و در زنجیره خانه‌های خلاق ما در کشور، در استان‌ها و شهرها و روستاها انجام خواهد شد.

خانه‌های خلاق، کریدورهای تجاری‌سازی صنایع دستی هستند

پویا محمودیان معاون صنایع دستی وزارت میراث فرهنگی نیز گفت: ما در خانه استاد برجسته نگارگری کشور به مقوله صنایع دستی پرداخته‌ایم؛ با اعتقاد و باور این موضوع که خانه‌های خلاق، کریدورهای تجاری‌سازی صنایع دستی کشور هستند.

وی گفت: قرار است خانه‌های خلاق مکانی برای تعامل، گفتگو، بحث و انتقال تجربیات درخشان باشند. خانه‌های خلاق به عنوان اتاق فکر، راهکارهایی برای حل معضلات موجود و حل مشکلاتی آینده هستند. خانه‌های خلاق مکانی برای ترویج و اطلاع‌رسانی در رابطه با ظرفیت‌های صنایع دستی و ارتقا جایگاه اقتصادی و تجاری این حوزه‌ها خواهند بود.

در این مراسم سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری بیان کرد: بزرگترین نوآوری که خداوند دارد مرگ است. عده‌ای می‌روند و عده‌ای جوان می آیند که پایه تغییرات در زندگی می‌شوند. آقای محمد ابوالحسنی می‌توانست اتفاقات بزرگی را برای کشورش رقم بزند اما متأسفانه جمع ما را خالی گذاشت.

وی گفت: نوآوری کار بخش دولتی نیست. ما باید قبول کنیم که کارمند دولت نمی‌تواند در این حوزه فعالیت داشته باشد و از چنین فردی هیچ‌وقت نوآوری بیرون نمی‌آید، نوآوری زمانی اتفاق می‌افتد که فردی تحت فشار باشد به همین دلیل مراکز نوآوری را ایجاد می‌کنیم. قرار نیست تیمی که کار استارت آپی می‌کند حقوق بگیرد. این یک مکانیزم برد برد است. شتاب دهنده روی کار سرمایه گذاری می‌کند نه حقوق افراد. تا جایی که به خلق نورآوری برسند. این رمز حرکت و نوآوری است. باید قبول کنیم فرقی هست بین پولی که کارآفرین از جیب خودش برای سرمایه گذاری می‌گذارد با دولتی که با پول مالیات و نفت سرمایه گذاری می‌کند.

وی گفت: ما در بخش دولتی سرمایه گذاری‌های زیادی کرده ایم. گاهی می بینم چقدر آزمایشگاه تجهیز شده است و ساختمان ساخته ایم اما از آن استفاده نمی‌کنیم. این یک مکانیسم برد برد است، شتاب دهنده برای کار و حقوق افراد سرمایه‌گذاری می‌کند و فرد هم هزینه می‌کند تا برسند به جایی که بتوانند خلق محتوا و ایده داشته باشند.

15 خانه خلاق تا سال آینده افتتاح می‌شود

معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری افزود: در صنایع دستی وارث 6 هزار سال تاریخ هستیم؛ این کم نیست. ما هر وقت به صنایع دستی نگاه می‌کنیم یا زمانی که یک گردشگر خارجی به کشورمان می‌آید و خاتم و فرش می‌خرد، در واقع برای اینکه عشقمان را به او نشان دهیم می‌گوئیم که هزاران سال اقوام‌مان در این مملکت کار کرده اند و این آثار را خلق کرده‌اند. هیچ‌کدام از اینها با پول حاکمیت خلق نشده است.

ستاری ادامه داد: توسعه نوآوری در شرایط فعلی با پول بخش خصوصی اتفاق می‌افتد نه دولت. دولت می‌تواند در زیرساخت‌ها کمک کند مانند همین ساختمان خانه استاد بهزاد. ما باید هزینه‌های بخش خصوصی را کم کرده و ریسک‌های آن را پایین بیاوریم. ولی یک ریسک باید همچنان وجود داشته باشد تا نوآوری خلق شود. ما در معاونت علمی کاملا در خدمت هستیم تا خانه‌های خلاقی که طی یکی دو سال شروع شده، فعالیتشان را ادامه دهند. افرادی که به دنبال خلاقیت و نوآوری هستند همان استاد بهزادهای آینده هستند ولی ما خودمان آنها را با پول نفت خراب کردیم. چرا هیچ وقت فکر نمی‌کنیم که آدم‌ها خلاقیت دارند. این نقطه‌ای است که می‌گوئیم جوانان را نابود کرده ایم. نفت به زیرساختهای فکری و فرهنگی ضربه زده است. این کشوری که تاریخ دانش و تجارت و کارآفرینی دارد با پول‌های مفت زیر زمین و اقتصاد دولتی نابود شد. اما امیدواریم با این استارت آپ ها اتفاق‌های خوبی در حوزه صنایع دستی بیفتد.

وی افزود: این خانه کوچک‌ترین خانه خلاقی است که در این سال‌ها ایجاد شد. امیدوارم 15 خانه خلاق دیگر تا سال آینده به 8 خانه خلاق دیگرمان اضافه شود و تولید ثروت کنند.

پرویز کرمی رئیس ستاد توسعه فناوری‌های نرم و هویت‌ساز نیز از دیگر سخنرانان بود که گفت: کار نوآورانه دکتر ستاری این بود که بعد از آنکه مشاهده کرد بسیاری از افراد نوآور طبق قانون، نمی‌توانند دانش‌بنیان باشند اما نوآوری و خلاقیت در آنها موج می‌زند، موضوع تأسیس و حمایت از شرکت‌های خلاق را مطرح کرد. این شرکت‌ها در کنار شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه صنایع نرم فعالیت می‌کنند. 50 درصد خروجی دانشگاه‌های ما همان افرادی هستند که در حوزه صنایع نرم آموزش می‌بینند. آیا این افراد باید کارهای دیگری غیر از تخصصشان انجام دهند یا فروشنده دوره‌گرد شوند؟ خیر. آنها می‌توانند در حوزه صنایع خلاق مطرح شوند، کارآفرینی کرده و اشتغال‌زایی و درآمدزایی کنند. 2700 میلیارد دلار گردش مالی صنایع نرم در دنیاست. ایران می‌تواند یک درصد آن را به خود اختصاص دهد؛ آن هم از طریق خانه‌های خلاق و نوآور سراسر کشور. این خانه‌ها بستری هستند که از ایده تا محصول و محصول تا بازار را در حوزه صنایع فرهنگی و نرم تمشیت می‌کنند.

کرمی ادامه داد: اکنون 9 خانه در کشور راه افتاده که دو خانه در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری بوده و امروز خانه خلاق بهزاد، کاربری صنایع دستی را گرفته است. ما در حوزه صنایع فرهنگی 10 رشته داریم که یکی از رشته‌های آنها صنایع دستی است. وقتی از فناوری‌های همگرا صحبت می‌کنیم، AR و VR و هوش مصنوعی به کمک صنایع دستی می‌آیند.

به گزارش مهر، در مراسم گشایش خانه خلاق صنایع دستی، تابلوهایی از هنر قطاعی به عنوان هنری فراموش شده که توسط یکی از هنرمندان بازنشسته احیا شده بود، با حضور این هنرمند در معرض دید عموم قرار گرفت و از نشان خلاقیتی که قرار است سالهای آینده به هنرمندان برتر و خلاق صنایع دستی تعلق بگیرد نیز رونمایی شد.

با برگزاری مراسم گشایش «خانه خلاق ب» از این به بعد خانه استاد حسین بهزاد محلی برای فعالیت‌های خلاقانه صنایع دستی خواهد شد. این بنا اکنون در مالکیت وزارت میراث فرهنگی قرار دارد اما فعالیت‌های آن با همکاری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری انجام می‌شود.

آغاز فعالیت های خانه خلاق صنایع دستی در منزل استاد حسین بهزاد 2
آغاز فعالیت های خانه خلاق صنایع دستی در منزل استاد حسین بهزاد 3
آغاز فعالیت های خانه خلاق صنایع دستی در منزل استاد حسین بهزاد 4
آغاز فعالیت های خانه خلاق صنایع دستی در منزل استاد حسین بهزاد 5