آیا هر خونریزی نشانه هموروئید است؟
به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری فارس، هموروئید، وریدهای متورم در بخشهای تحتانی رکتوم و مقعد است. گاهی اوقات دیواره این عروق متورم و کشیده آنقدر نازک میشود که ورید بیرون زده، تحریک میشود و بخصوص مدفوع ورید را تحریک کرده و موجب خراش و تحریک دیواره ورید میشود.
هموروئید عامل شماره یک خونریزی از مقعد است و شایعترین علت منجر به خونریزی مقعد است که به مراقبین بهداشتی مراجعه میکنند. به ندرت خطرناک است و معمولا در طی چند هفته درمان کاملا برطرف میشود. اما باید برای اجتناب از تشدید و بدتر شدن بیماری، خیلی زود به مراکز درمانی مراجعه کرد. اگر هموروئید خودبه خود برطرف نشد یا خیلی دردناک بود، باید به جراح عمومی مراجعه کرد و طی یک جراحی سرپایی برطرف میشود.
علت هموروئید چیست؟
اگر شخص دارای سابقه خانوادگی باشد و والدین وی همورئید داشته باشند، به احتمال بیشتری دچار هموروئید میشود.
تجمع فشار در قسمت تحتانی رکتوم میتواند روی جریان خود ناحیه تاثیر گذاشته و موجب تورم وریدها شود. این حالت در افراد دارای وزن بالا، افراد چاق و یا حامله بیشتر دیده میشود. همچنین هموروئید ممکن است در اثر موارد زیر رخ دهد: زور زدن شدید در طی اجابت مزاج، فشار آمدن به مقعد و رکتوم در حین انجام کار سنگین یا بلند کردن وزن سنگین، افرادی که بمدت طولانی میایستند یا مینشینند نیز در خطر بالای ابتلا به هموروئید هستند. افرادی که یبوست دارند و یا اسهال دارند و خود را خوب تمیز نمیکنند نیز به هموروئید مبتلا میشوند.
چگونه از هموروئید پیشگیری کنیم؟
خوردن فیبر: یکی از راههای خوب پیشگیری از هموروئید مصرف غذاهای گیاهی (سبزیجات، میوه، دانههای کامل، مغزها، دانهها، لوبیاها و حبوبات) است.
نوشیدن آب: نوشیدن آب به پرهیز از خشک و سفت شدن مدفوع و یبوست کمک میکند، بنابراین فشار کمتری در حین اجابت مزاج به مقعد و رکتوم وارد میشود.
ورزش: فعالیت جسمی از قبیل راه رفتن روزی نیم ساعت، ورزشهای دیگر راهی برای به حرکت درآوردن خون در عروق و همچنین به حرکت انداختن روده ها می باشد.
دفع بموقع: بلافاصله بعد از احساس نیاز به دفع مدفوع، توالت کنید.
فخرالسادات انارکی، استاد دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی به رایجترین باورهای غلط درباره بیماریهای دستگاه گوارش تحتانی اشاره کرد و گفت: یکی از مهمترین معضلاتی که در این حوزه به یکی از باورهای غلط مبدل شده علامتهای رایج مربوط به بیماری هموروئید است.
وی افزود: یکی از شایعترین مشکلاتی که بیماران با مراجعه به کلینیکهای کلورکتال از آن شکایت میکنند، خونریزی دستگاه گوارش تحتانی است.
به گفته این عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی متاسفانه اکثریت افراد این تصوراشتباه را دارند که هر خونریزی از دستگاه گوارش تحتانی مربوط به بیماری هموروئید است.
انارکی تاکید کرد: علیرغم اینکه بیماری هموروئید بسیار شایع است ولی نمیتوان تمام علتههای خونریزی دستگاه گوارش تحتانی را بیماری هموروئید ربط داد.
فلوشیپ جراحی کلورکتال دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با اشاره به اینکه بیماریهای جدیتر و خطرناکتری در دستگاه گوارش تحتانی با نشانههای اولیه خونریزی بروز میکنند، توضیح داد: متاسفانه باورهای غلط در این زمینه میتواند منجر به تاخیردر تشخیص و درمان شود از مهمترین این بیماریها میتوان به سرطان های دستگاه گوارش و نیز بیماریهای التهابی روده (IBD) اشاره کرد.
وی با اشاره به روند روبه رشد سرطانهای دستگاه گوارش گفت: سرطان دستگاه گوارش سومین علت مرگ ومیر را به خود اختصاص داده است و متاسفانه در حال حاضر شاهد شیوع این بیماری در سنین پایینتر هستیم.
انارکی با بیان اینکه پیشتر غربالگریهای سرطانهای روده از سن 55 سال به بالا انجام میشد، افزود: درحال حاضر سن غربالگری به 45 سال رسیده است.
وی با بیان اینکه مشکلاتی در راست روده علامتهای مشابه به هموروئید را ایجاد میکند عنوان کرد: بارها شاهد بودهایم بیماری با مشکلاتی مثل خونریزی از مقعد، اختلالات دفعی و تغییر اجابت مزاج مراجعه کرده و با تشخیص هموروئید شش ماه تا یکسال تحت درمان بوده است در حالیکه بیمار مبتلا به سرطان تشخیص داده نشده بوده است.
خونریزی از دستگاه گوارش تحتانی را جدی بگیریم
این جراح کلورکتال دانشگاه با بیان اینکه سرطانهای مربوط به دستگاه گوارش چنانچه به موقع تشخیص داده نشوند مشکلات جبرانناپذیری برای بیمار ایجاد میکنند تاکید کرد: تشخیص به موقع میتواند منجر به درمان مناسب و بهرمندی بیمار از طول عمر مناسب و نرمال شود و این در شرایطی است که تشخیص با تاخیر نیز بیماری را به مرحله غیر قابل درمان میرساند.
انارکی اشاره کرد: آگاه کردن جامعه از علامتهای بیماریهای گوارشی ار رسالتهای مهم بهداشتی دانشگاههای علوم پزشکی است.
وی افزود: چنانچه فردی با مشکلاتی در دفع یا خروج خون از مقعد مواجه شد باید با جدی گرفتن این علایم و مراجعه به متخصصین گوارش یا جراحان کولورکتال مورد بررسی و درمان مناسب قرار بگیرد.
پایان پیام /