"آیندهپژوهی" راهکار اصلی کاهش آسیب بلایای طبیعی
دبیر کنفرانس ملی و مدیرعامل موسسه مطالعاتی بینالمللی مدیریت دانش خاورمیانه گفت "آیندهپژوهی" مهمترین گام برای کاهش آسیب بلایای طبیعی و همچنین پیشگیری از خسارتهای محیطی، انسانی و اقتصادی است و زیانها را به حداقل ممکن میرساند.
به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری تسنیم؛ "مجید طلیمی" دبیر کنفرانس ملی آیندهپژوهی مدیریت بحران زلزله و مدیرعامل موسسه مطالعاتی بینالمللی مدیریت دانش خاورمیانه در هجدهین سالگرد وقوع زلزله بم و به مناسبت روز ملی زلزله، در دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی تهران گفت: "آیندهپژوهی" مهمترین گام برای کاهش آسیب بلایای طبیعی و همچنین پیشگیری از خسارتهای محیطی و انسانی و اقتصادی است و زیانها را به حداقل ممکن میرساند.
طلیمی گفت: از میان خطراتی که زندگی انسان را به ویژه در شهرها تهدید میکند، میتوان به بلایای طبیعی نظیر سیل، زمینلرزه و آتشفشان اشاره کرد. شهرها به دلیل انباشت سرمایه و تراکم بالای جمعیتی و نیز به علت گستردگیشان به نسبت بسیاری از سکونتگاههای دیگر، صدمات بیشتری را متحمل میشوند.
دبیر کنفرانس ملی آیندهپژوهی مدیریت بحران زلزله تصریح کرد: براساس قانون تشکیل سازمان مدیریت بحران کشور، مدیریت بحران، فرایند برنامهریزی، عملکرد و اقدامات اجرایی است که توسط دستگاههای دولتی، غیردولتی و عمومی پیرامون شناخت و کاهش سطح مخاطرات و مدیریت عملیاتی مقابله و بازسازی و بازتوانی منطقه آسیبدیده صورت میپذیرد.
وی ادامه داد: در این فرایند با مشاهده پیشنشانگرها، تحلیل آنها و منابع اطلاعاتی در دسترس، تلاش میشود به صورت یکپارچه، جامع و هماهنگ با استفاده از ابزارهای موجود از بحرانها پیشگیری کرد و یا در صورت بروز آنها با آمادگی لازم در جهت کاهش خسارت جانی و مالی به مقابله سریع پرداخت تا شرایط به وضعیت عادی بازگردد.
بر این اساس، در روشهای نوین مدیریت بحران، ضمن شناسایی مخاطراتی که جوامع را تهدید میکنند، با بکارگیری راهبرد آیندهپژوهی، استراتژیهای دانشبنیان، استفاده از رویکردهای جامعهمحور، توانمندسازی لایههای مختلف جامعه، جلب مشارکت و کمکهای مردمی روند بازگشت جامعه به وضعیت قبلی سریعتر خواهد بود، ضمن اینکه به میزان قابل توجهی از خسارات انسانی و مالی متعاقب بلایا کاسته خواهد شد.
طلیمی متذکر شد: در برگزاری این کنفرانس ملی، در سالروز زلزله بم، تلاش کردیم تا با اعلام حساسیت موضوع مدیریت بحران زلزله، با ارایه و بررسی راهکارهای نوین و معرفی دستاوردهای علمی پیشبینی زلزله، اطلاعرسانی مفیدی داشته باشیم.
"محمدرضا طالبینژاد" جامعهشناس و فعال حوزه مشارکتهای مردمی محلهمحور با اشاره به وقوع زلزله بم در سال 82 و بازدیدهای میدانی که در ایام پس از زلزله از منطقه داشته است، گفت: با توجه به عقبه ملی و دینی ایرانیان، ما چارهای نداریم جز این که در هنگام وقوع حوادث از جلب مشارکت مردم برای کاهش آلام آسیبدیدگان استفاده کنیم.
وی گفت: در هنگام وقوع بحرانهای سخت و غافلگیرکننده از جمله زلزله، سازمان اجتماعی جوامع به هم میریزد و متاسفانه حتی ناهماهنگیهای سازمانی منجر به بروز بحران در مدیریت بحران میشود. به همین دلیل است که ما برای مقابله با بحرانها باید به جای مشارکت بدون نظم، به جلب مشارکت هدفمند و سازماندهی شده گروههای مردمی بپردازیم.
این جامعهشناس ادامه داد: ما نمیتوانیم در قرن 21 و در شرایطی که شاهد تحولات جمعیتی و فرهنگی در شهرها بودهایم، به جلب مشارکت مردمی به شیوه سنتی بپردازیم، بلکه باید مشارکت مردمی را به شیوه مدرن و همراه با ارائه آموزش های دست اول به گروه های مردمی جلب کنیم.
این فعال حوزه مشارکتهای مردمی تاکید کرد: در هنگام وقوع زلزله بم، به دلیل اینکه نتوانستیم مشارکتهای مردمی را به صورت مدرن، بومی و خردمندانه جلب کنیم، شاهد آن بودیم که با وجود این که میزان خدمات ارائه شده از سوی گروههای مردمی بیش از چهار برابر نیاز زلزلهزدگان بود، باز هم بخشی از خانوارها از دریافت برخی کمکهای مردمی بازماندند و به همین دلیل، میتوان گفت مشارکتهای مردمی در زلزله بم دچار ضعفهای اساسی بود.
زلزله بزرگ تهران قریب الوقوع است
دکتر "مازیار میر" کارشناس مدیریت بحران نیز در این کنفرانس با انتقاد از شیوه مدیریت بحران پس از وقوع حوادث مختلف در ایران گفت: متاسفانه ما دچار بحران مدیریت بحران در کشورمان هستیم و آموزشهای ما برای مقابله با بحران در کشور بسیار ضعیف است و همین مساله باعث میشود که ما به راحتی با آمارهای بالای مرگ ناشی از زلزله کنار بیاییم. مهمترین راهکار برای مدیریت بحران، رعایت اصل پیشگیری است اما متاسفانه ما به این مساله توجه کافی نداریم و ممکن است در آینده حتما با بحران قریبالوقوع زلزله بزرگ تهران مواجه شویم.
دولت به بازاریان زلزله بم کمک نکرد
"نیکزاد" نماینده اتاق اصناف که خود از اهالی بم است نیز در کنفرانس ملی آیندهپژوهی مدیریت بحران زلزله گفت: ما هنوز نتوانستهایم که آوارهای باقیمانده از زلزله بم را از سر راه برداریم و این در حالی است که قرار بود ما در اسرع وقت بم را به یک شهر مدرن و امروزی تبدیل کنیم و متاسفانه در این زمینه موفق نبودهایم.
وی در پایان تصریح کرد: بازاریهای بم در هنگام وقوع این زلزله شرمنده شدند، چون هیچگونه تشکیلاتی برای کمک به فعالان اقتصادی این شهر نشد و این بازاریان سراسر کشور بودند که به کمک بازاریان زلزلهزده آمدند اما نهادهای دولتی هیچ کمکی را در ایام پس از زلزله به زلزلهزدگان ارائه ندادند.
استاندار کرمان: پیامدهای اجتماعی زلزله بم همچنان مشهود استانتهای پیام