اختلاف دولت با مجلس؛ این بار بر سر چهار عمل اصلی ریاضی!
سخنان تند رییس جمهوری درباره مصوبات کمیسیون تلفیق در بودجه 1400 با واکنش شدید تعدادی از نمایندگان مواجه شد تا جایی که نایب رییس دوم مجلس به رییس قوه مجریه هشدار داد که حق اهانت به مجلس شورای اسلامی را ندارد.
سخنان تند رییس جمهوری درباره مصوبات کمیسیون تلفیق در بودجه 1400 با واکنش شدید تعدادی از نمایندگان مواجه شد تا جایی که نایب رییس دوم مجلس به رییس قوه مجریه هشدار داد که حق اهانت به مجلس شورای اسلامی را ندارد.
به گزارش «تابناک»؛ اختلاف دولت با مجلس رشته درازی دارد که ظاهرا تا پایان عمر دوره دولت دوازدهم نمیتوان پایانی بر آن متصور شد؛ مهمترین اختلاف این روزهای دو قوه مقننه و مجریه بر سر بررسی لایحه بودجه است؛ مجلس آن را غیر واقعی و غیر منطبق با واقعیات اقتصادی کشور میداند و دولت نظری خلاف آن دارد.
این بار رئیس جمهوری در جلسه هیات دولت اول بهمن ماه درباره بودجه سال 1400 با اشاره به دوران نمایندگیاش در مجلس گفت: «نمایندگان محترم مجلس بدانند بودجه جای ادبیات سیاسی نیست، بلکه جای اعداد و ارقام و محاسبه و قانونگذاری برنامه سال آینده و حساب و کتاب است. بودجه جای شعار نیست که حالا من شعار بدهم و آن یکی شعار بدهد. من بلدم این شعارها را جواب بدهم، ولی اصلا مردم این چیزها را از ما نمیخواهند، بلکه مردم بودجه خوب، زندگی بهتر و معیشت بهتر میخواهند.»
او با اشاره به فروش دو میلیون و 300 هزار بشکه نفت روزانه در بودجه آینده افزود: «ما این دو میلیون و 300 هزار بشکه را گذاشیم، چون خواستیم به دنیا اعلام کنیم فشار حداکثری و تحریم شکست خورده است. ماحصل فروش دو میلیون و 300 بشکه نفت در بودجه 199 هزار میلیارد تومان بوده و آقایان آمدند آن را یک میلیون و 500 هزار بشکه نفت کردند، اما رقمش 230 هزار میلیارد تومان شده است؛ یعنی یک چشم بندی عجیبی انجام گرفته و نفت کم شده، اما پولش بیشتر شده است! در تاریخ این چشم بندی سابقه ندارد. هر کسی که 4 عمل اصلی را بلد باشد، میتواند محاسبه کند که چکار کرده اید. ما دلار را در بودجه بین 11 هزار و 500 تا 12 هزار تومان محاسبه کردیم، اما شما دلار 17 هزار و 500 حساب کردید. شش هزار تومان ارزش پول ملی را کم کردید تا حساب و کتابتان جور شود. دم خروس اینجا بیرون میزند.»
استفاده رییس جمهوری از این لحن و ادبیات نسبت به مجلس شورای اسلامی، با انتقاد وکلای ملت روبه رو شد؛ آنها از طریق تذکر در صحن علنی، یا انتشار مواضع خود در توییتر یا مصاحبه با رسانهها به اظهارات رییس قوه مجریه واکنش نشان دادند و آن را زیر سوال بردند.
در این باره محمدباقر قالیباف، رییس مجلس یادآور شد: «مردم هفت سال نتیجه بودجه به اصطلاح کارشناسی این دولت را دیدهاند که منفعت را دلالها و رانتخوارها بردهاند و گرانی و بیکاری، سهم مردم شده است. چرا عصبانی شدهاید از اینکه مجلس میخواهد بودجه را به نفع مردم اصلاح کند و عواید نورچشمیها را شفاف به بهبود معیشت مردم اختصاص دهد؟»
موضوعی که مجتبی رضاخواه عضو کمیسیون برنامه و بودجه به گونهای دیگر آن را بیان کرد و گفت: «جناب آقای روحانی! ظاهرا مصوبه کمیسیون تلفیق مبنی بر حذف ارز رانتی اینقدر ناراحتتان کرده که چهار عمل اصلی را هم درست انجام نمیدهید؟! مگر این رانتها به کدام نورچشمیها میرسیده که اینچنین برآشفته شدید؟!»
علی نیکزاد نایب رئیس مجلس نیز با یادآوری این نکته که کسی حق اهانت به نمایندگان و مجلس را ندارد، تاکید کرد: «کسانی که ادعا میکنند خیلی بلدند و باسوادند، این وضع را برای مردم بزرگ ایران به وجود آوردهاند؛ لذا رئیس جمهور حق نداشت در جلسه امروز هیأت دولت به مجلس اهانت کند.»
احمد امیرآبادی فراهانی، عضو هیات رئیسه مجلس نیز گفت: «آقای روحانی نمایندگان مجلس در کلاس اول چهارعمل اصلی را این گونه آموختند که از جیب رانت خواران تفریق کرده و در جیب مردم جمع کنند، بر عکس شما و برخی از اعضای دولت که از جیب مردم تفریق کردید و در جیب عده خاص جمع نمودید.» محسن دهنوی دیگر عضو هیات رییسه هم تاکید کرد: «ما به فرموده اماممان عمل میکنیم و در برابر توهینهای رئیس جمهور به قوه مقننه، سکوت وحدتآمیز در پیش میگیریم اما میدانیم "هر کسی چهار عمل اصلی را بلد باشد و کلاس دوم دبستان باشد، میتواند محاسبه کند" که در زمان شما دلار 6 برابر و مسکن 7 برابر شده است.»
همچنین عبدالحسین روح الامینی، نماینده تهران خطاب به رییس جمهوری گفت: «آقای روحانی مردم چهارعمل اصلی را از نو یاد گرفتند: ارزش پول ملی کم شد، قیمتها اضافه شد، همه چیزمان (حتی آب خوردن) ضرب در برجامی شد که صفر بود و منافع عمومی، خصوصی تقسیم شد.»
علیرضا عباسی نماینده کرج نیز اظهار کرد: «با 4 عمل اصلی که رئیس دولت آموخته است، بودجهای را به مجلس فرستاده تا با رد شدن در مجلس بهانه برای سرپوش گذاشتن روی ناکارآمدیهایشان به دست دولت بیفتد. رفتار عاقلانه مجلس، تمام محاسبات دولت را به هم ریخته که این گونه رئیس دولت برآشفته شده است.»
احمد راستینه، نماینده کرمانشاه انتقاد خود را در قالب طرح یک سوال ریاضی از رئیس جمهوری پرسید و گفت: «شورای حقوق و دستمزد اجازه داده مجموع مجاز همه دریافتیها تا سه برابر 7 برابر حداقل حقوق و دستمزد باشد. مجلس به جای 21 برابر با پرداخت حداکثر 15 برابر موافقت کرد. سوال: آقای روحانی با محاسبه عدد این معادله، اثرش بر حقوقهای نجومی را بگویید؟»
با توجه به اینکه مجلس از هفته آینده وارد بررسی کلیات لایحه بودجه 1400 میشود، انتظار میرود در فرصت باقی مانده نشست مشترکی بین دولت و مجلس حداقل برای حل اختلاف نظرهای اساسی درباره بودجه تشکیل شود تا به جای کشیده شدن انتقادات به سطح جامعه، مشکلات را از طریق گفتوگو حل کنند.