از یاسوج تا اهواز؛ چند دلیل برای برچیدن بساط انتخابات الکترونیکی تا اطلاع ثانوی!
به فاصله 6 روز از برگزاری انتخابات در کشورمان و در شرایطی که آمار و ارقام حکایت از رقم خوردی رکورد کمترین مشارکت دارد، هنوز نتایج یکی از انتخابات در یکی از کلان شهرهای کشورمان مشخص نشده و ساکنان شهر مرکزی استان خوزستان اعضای جدید شورای شهرشان را نشناخته اند.
در روزگاری که بسیاری از امور الکترونیکی شده و کرونا هم به مدد آمده تا حرکت در این مسیر جهشی بزرگ را تجربه کند، شاید سخن گفتن از برچیدن یکی از خدمات این دنیای جدید عجیب به نظر برسد، اما نه وقتی چنین دلایلی پیش رویمان باشد!
به گزارش «تابناک»، به فاصله 6 روز از برگزاری انتخابات در کشورمان و در شرایطی که آمار و ارقام حکایت از رقم خوردی رکورد کمترین مشارکت دارد، هنوز نتایج یکی از انتخابات در یکی از کلان شهرهای کشورمان مشخص نشده و ساکنان شهر مرکزی استان خوزستان اعضای جدید شورای شهرشان را نشناخته اند.
اتفاقی به غایت عجیب که به نظر به ثبت یکی از دست نیافتنیترین رکوردهای انتخاباتی در تاریخ انتخابات در کشورمان منجر شده است. رویدادی که عجیبتر به نظر میرسد اگر بدانیم اهواز از جمله شهرهایی بود که انتخابات شورای ششم در آن به صورت الکترونیکی برگزار شد. شیوهای که یکی از مزایایش سرعت دادن به روند اعلام نتایج عنوان میشود.
این نخستین دلیلی است که میتوان با اتکا به آن بر مردودی انتخابات الکترونیکی در کشورمان مهر تایید زد، به ویژه اگر بدانیم در برخی شهرهای دیگر هم که انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار شده، نتیجه انتخابات با تاخیر فراوان گزارش شده است. اتفاقی که یک نمونه از آن در یاسوج رقم خورد و نقش به سزایی در شکل گیری تنشهای بعد از انتخابات در این خطه داشت.
نکته قابل تامل اینجاست که به گفته مسئولان و متولیان برگزاری انتخابات در یاسوج، دلیل تاخیر در اعلام نتایج انتخابات شورا در این مرکز استان، اشتباه یکی از اپراتورهای صندوق الکترونیکیی یکی از شعب در ثبت صحیح اطلاعات هویتی رای دهندگان بوده است، که اگرچه میتواند خطای فردی محسوب شود، اما نتیجه اش، شکل گیری بحران در این خطه بوده است.
دلیلی محکم که برای برچیدن بساط انتخابات الکترونیک تا روزی که لااقل این دست مشکلات ساده و قابل تکرار رفع نشده، کفایت میکند. اشکالی که در اهواز هم بروز و نمود یافته، اما به شکلی دیگر و البته خیلی سریعتر تا جایی که موجب شده انتخابات شورا در این شهر بعد از ساعاتی وقفه، به صورت دستی برگزار شود و در برخی شعب اخذ رای، اساسا انتخابات الکترونیکی برگزار نگردد.
موضوعی که نشان میدهد زیرساخت برگزاری انتخابات به صورت الکترونیک، به رغم آزمایشهای قبلی، هنوز آن چنان که باید آماده نیست و بازنگریهای اساسی نیاز دارد تا جایی که میتوان پرسید چگونه چنین اشکالات بنیادیای تا روز انتخابات نامکشوف باقی مانده است؟ آیا براستی نمیشد که با برگزاری یک یا چند مانور، این دست ایرادات را شناسایی و رفع کرد؟
پاسخ به این سوال ما را به دلیل بعدی سوق میدهد که این روزها متجلی شده است؛ اینکه مسئولان به جای تشریح اشکالات به وجود آمده، تلاش دارند قصور را متوجه دیگران کرده و حتی از علنی کردن اختلافات میان خودشان هم ابایی ندارند تا جایی که مسئولان اجرایی انتخابات در اهواز مدعی هستند کار شمارش آرا به پایان رسیده و متتظر تجمیع آرای شمارش شده در هیات نظارت هستند و آن طرف، هیات نظارت مدعی است اشکال در اجرا موجب شده که اساسا کار به تجمیع نرسد!
این خلاصه و چکیده اتفاقی است که در اهواز رخ داده و به تاکید رئیس هیات نظارت انتخابات شورا در اهواز ممکن است اعلام نتایج این انتخابات را تا آخر هفته به تاخیر بیاندازد! تاخیری که اگر زمینه ساز شایعات نشود عجیب است تا جایی که میبینیم این گونه هم شده و از جمله شایعاتی که شکل گرفته و موجب صدور تکذیبه شده است، ابطال انتخابات در این شهر است. موضوعی که یکی از بزرگترین آفتهای انتخابات است و برای پرهیز از آن هر اقدامی ولو برچیدن بساط انتخابات الکترونیکی رواست!
نکتهای کلیدی که اگر مد نظر قرار نگیرد، ممکن است به ساز و کار کلی انتخابات خدشه وارد آورد که در این صورت، برگزاری انتخابات به شیوهای غیر از نوشتن روی برگههای رای، هیچ مزیتی نخواهد داشت. درست مانند شرایطی که این روزها در حال تجربه آن هستیم و موجب شده که کار شمارش آرا و اعلام نتایج آن در انتخاب 13 عضو شورای شهر در اهواز از تهران که آرای بیشتری به صندوقها ریخته میشود و شمار اعضای شورا 21 نفر است هم بیشتر به طول بیانجامد.
ماراتنی که هرچه بیشتر زمان ببرد، آسیب هایش افزون خواهد شد به ویژه وقتی که میبینیم مسئولان به جای شفاف سازی دلیل این تاخیر بی سابقه، ترجیح میدهند وعدههای پوچ بدهند و با همین وعدهها اعلام نتایج انتخابات شورا در اهواز به روز دوشنبه، بعد به سه شنبه، سپس به چهارشنبه موکول شده و حالا که همه این وعدهها محقق نشده، امروز و فردا را روز موعود معرفی کنند، بی آنکه بگویند ماحصل هزینههای فراوان برای الکترونیکی کردن انتخابات چه بوده است؟!