اسناوندی: وزارت ورزش گزینهای برای ریاست فدراسیون ورزش کارگری ندارد / در هیچ وزارتخانهای بودجه نداریم
سرپرست فدراسیون ورزش کارگری گفت: اینکه وزارت ورزش اصرار داشت جواد رمضی در رأس فدراسیون باشد یا نباشد، وجود نداشت و بحث اصلی بیشتر روی قوانین بوده است.
به گزارش خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، فدراسیون ورزش کارگری یکی از فدراسیونهایی است که در اواخر سال 1401 شرایط عجیبی داشت. در شرایطی که قرار بود انتخابات ریاست این فدراسیون برگزار شود، اما به یکباره همه چیز متوقف شد و در نهایت، احمد اسناوندی به عنوان یکی از مدیران ورزشی وزارت تعاون، کار و راه اجتماعی به عنوان سرپرست معرفی شد تا امور مربوط به فدراسیون را تا زمان برگزاری انتخابات بر عهده بگیرد.
فرا رسیدن هفته کار وکارگر، لزوم توجه به ورزش کارگری به عنوان یک جامعه پرمخاطب و همچنین بررسی شرایط فدراسیون، بهانهای برای گفتوگو با اسناوندی شد.
واکنش وزارت ورزش به حکم ابطال انتخابات فدراسیون دوچرخهسواری* فدراسیون صنفی هستیم، نه قهرمانی
اسناوندی سرپرست فدراسیون ورزش کارگری در گفتوگو با خبرنگار ورزشی خبرگزاری تسنیم، ابتدا با تبریک فرارسیدن هفته کار و کارگر اظهار داشت: این هفته فرصت مناسبی برای تبیین منزلت کار و تکریم از مقام جامعه کارگری است. رهبر معظم انقلاب در دیدار اخیر با کارگران، فرمودند که تولید ستون اقتصاد کشور، و کارگر و سرمایه انسانی ستون فقرات این تولید است. شعار امسال هم که بحث مهار تورم و رشد تولید است، هرگز محقق نمیشود، مگر با کمک و نقشآفرینی بازوان پرتوان کارگر ایرانی.
وی ادامه داد: ما فدراسیون ورزش کارگری به عنوان یک فدراسیون صنفی هستیم، نه قهرمانی و نقش ورزش در مسیر برای سلامتی و تندرستی مشخص است. ماموریت وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی صیانت از نیروی کار است. این صیانت در بخشهای مختلف است که بخشی از آن ورزش کارگری است. تقریباً 10 سال از عمر فدراسیون میگذرد، البته ورزش کارگری قدمت زیادی دارد و آغاز آن به دهه 30 برمیگردد. از سال 1335 تشکیلات ورزش کارگری در زیرمجموعه وزارت کار تشکیل شد و با چهار رشته ورزشی شکل گرفت. مسابقاتی هم برگزار شد و اماکنی هم ساخته شد، از جمله مجموعه ورزشی کارگران شهید معتمدی که بعد از انقلاب گسترش یافت. بعد از انقلاب ورزش کارگری قانونمندتر شد. در واقع وقتی قانون کار تدوین شد، این ورزش کارگری هم قانونمندتر شد. برگزاری مسابقات، احداث اماکن ورزشی جدیدتر و... در راستای همین قانونمندی بود و ما الان 300 مکان ورزشی داریم.
* فعالیتمان در یک دهه گذشته قابل قبول بوده است
اسناوندی افزود: سال 91 تشخیص بر آن شد که یکسری موانع قانونی در اداره کل ورزشی وزارت تعاون در برگزاری مسابقات وجود دارد. بر همین اساس با هماهنگی که با سازمان تربیت بدنی در آن زمان شد، در آغاز تشکیل وزارت ورزش فدراسیون ورزش کارگری نیز سال 91 تاسیس شد و فعالیتش تا الان قابل قبول بوده است. ما الان در حال برداشتن گام دوم در آغاز دهه دوم فعالیت هستیم. محمد چکشیان معاونت فرهنگی و اجتماعی وزارتخانه برای اولین بار یک سند راهبردی را فراهم کرد و ما به عنوان یک فدراسیون صنفی، تابع ماموریت و سیاستی هستیم که از سوی وزارتخانه ابلاغ می شود.
* جامعه مخاطب 60 میلیونی داریم
طی 10 سال گذشته احکام مسئولان فدراسیون از سوی وزارت ورزش صادر میشد. در واقع تا سال 1400 اساسنامه مختص خودمان را داشتیم و در آن رئیس مجمع وزیر ورزش معرفی شده بود و احکام از سوی آنها صادر میشد. از 1400 که یک اساسنامه مشترک برای فدراسیونهای آماتوری به وجود آمد، ما هم در این مجموعه قرار گرفتیم. با این وجود در حال حاضر حکم سرپرستی مسئول فدراسیون برای اولین بار از سوی صولت مرتضوی وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی صادر شده است. تاکید در این فدراسیون بر روی ماموریتهای صنفی است و باید نگاه ویژهای به ورزش کارگران داشته باشیم. پس ما فقط ورزش را نمیبینیم و در کنار ورزش باید منزلت شغلی و چنین مسائلی را در نظر بگیریم. ما بحث مهارتآموزی و فرهنگ کار را نیز باید در کنار ورزش ترویج کنیم. همچنین بحث جلوگیری از آسیبهای اجتماعی، از جمله مسائلی هستند که ما در کنار ورزش میبینیم. نگاهمان این است که توجه ویژهای به جامعه مخاطب خودمان داشته باشیم. ما تقریبا 60 میلیون جامعه مخاطب اعم از کارگران و خانواده هایشان داریم.
* شاید وزارت ورزش با وزارت تعاون در تفسیر قانون اختلاف سلیقه داشتند؛ رئیس جدید باید بدنه را بشناسد
وی درباره موضوع برگزار نشدن مجمع انتخاباتی و شرایط مربوط به آن و اینکه گفته میشود بین دو وزارتخانه ورزش و همچنین کار اختلاف نظر وجود داشته، گفت: باید پیرامون این موضوع عنوان کنم که در دولت مردمی، مدیرانی که منصوب شدهاند، افراد انقلابی، متخصص و پاکدست هستند و منافع و رفع مشکلات مردم را در اولویت تمام کارها قرار دادهاند. با توجه به اینکه این فدراسیون به دلیل صنفی بودن زیر نظر دو وزارتخانه است، مدیران ارشد هر دو وزارتخانه سعی دارند به بهترین نحو انتخابات برگزار شود. در واقع با توجه به اینکه جامعه هدف قشر زحمتکش کارگران هستند و این موضوع تاثیر بر اقتصاد کشور نیز دارد، برای همین انتخابات این فدراسیون از حساسیت بالایی برخوردار است.
نه تنها اینجا، برخی چند فدراسیون دیگر نیز با سرپرست اداره میشوند. حتی برخی از هیئتهای این فدراسیون هم سرپرست دارد. اساسنامه که تغییر کرد، اساسنامه همه فدراسیونها یکدست و جدید شد. این اساسنامه یکسری ملاحظات و ایراداتی دارد که باید برطرف شود. فدراسیون ورزش دانشآموزی که در حال حاضر بابویی ریاست آن را بر عهده دارد، همه مدیران و افراد حاضر آموزش و پرورش در آن حضور دارند. در واقع باید نیرویی در چنین فدراسیون ما باشد که وزارت تعاون و کار را بشناسد. وزارت ورزش به موضوع انتخابات نگاه فنی دارد، اما سیاست وزارت تعاون این است که مسئول فدراسیون بدنه این نهاد را بشناسد.
* ردیف بودجه نداریم
سرپرست فدراسیون ورزش کارگری عنوان کرد: ردیف بودجه برای فدراسیون ما وجود ندارد. وزارت ورزش میگوید که ما یک فدراسیون صنفی هستیم، در حالی که احکام را وزیر صادر میکرد. از سوی دیگر برای ما در وزارت تعاون و کار هیچ ردیف بودجهای پیشبینی نشده است. در این شرایط اگر رئیس جدید بخواهد از بیرون بیاید، وقتی که ارتباط خاصی با بدنه وزارت کار ندارد، تامین منابع مالی برای فدراسیون سخت است. من این شرایط را برای معاون وزیرگفتم و برای اولین بار در 10 سال اخیر توانستیم مبلغی را جذب کنیم و حداقل همکاران در فدراسیون تا چند ماه آینده حقوق خواهند داشت. به هر حال در بحث روند انتخابات، روی تفسیرها نواقصی وجود داشت که باید اصلاح شود. ما به دنبال اصلاح این نواقص هستیم و باید به سمت تایید صلاحیت این افرادی که ثبتنام کردهاند، برویم.
* ثبتنام مجدد نامزدهای ریاست؟ تابع قانون هستیم
وی در پاسخ به این سوال که آیا ثبتنام مجدد از نامزدهای ریاست صورت میگیرد یا خیر؟ گفت: ما تابع قانون هستیم. در صورتجلسهها یکسری نواقص هست که دو طرف باید در کنار هم بنشینند و یکسری بازبینیها روی صورتجلسه انجام شود و آن صورتجلسه نهایی را برای تایید صلاحیتها بفرستیم. روال کار در تایید صلاحیتها این است که این مسئولیت بر عهده حراست وزارت ورزش است. هنوز با حراست صحبت نکردهام، اما با سایر مسئولان که حرف زدم، قرار شد بعد از هفته کارگر این موضوع را جمعبندی کنیم. من شنیدم که حراست وزارت ورزش اعلام کرده با توجه به اینکه ما یک نهاد صنفی هستیم، تاییدیهها نیز باید از طریق حراست وزارت تعاون انجام شود.
* وزارت ورزش بحثی روی عدم حضور رمضی نداشت
وی در پاسخ به این سوال که «الان مسئولیت فدراسیون و بحث انتخابات ریاست با وزارت ورزش است یا با وزارت تعاون؟» و اینکه جواد رمضی رئیس قبلی عنوان میکرد که سابقه 5 ساله برای تایید مدیریتی را دارد، اما وزارت ورزش این موضوع را قبول نداشت، گفت: مجمع که ساز و کارش مشخص است. ما در گفتههایمان شفاف و صادق هستیم. برای انتخابات فدراسیون یک آییننامهای به نام آییننامه وثاقت و امانت وجود دارد که در کنار اساسنامه است. در این آییننامه مشخص شده که انتخابات چطور باشد، از چه زمانی باید در انتخابات ثبتنام صورت بگیرد، صلاحیتها چگونه انجام شود، کمیته تطبیق چه کاری انجام بدهد، تجدید نظر چه زمانی انجام شود و.... در واقع شاخصهایی هم برای نفر متصدی برای رئیس فدراسیون در آن آمده است و دستورالعملهای لازم در آن وجود دارد.
وی ادامه داد: بعضی مسائل ابهام دارد و تفسیر این موضوع، شرایط را دچار ایراد و اشکال کرده است. من میدانم وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی به عنوان دستگاهی که فدراسیونی در ذیل آن است، باید نقشآفرین باشد و بداند که کدام فرد به عنوان رئیس فدراسیون میتواند ماموریت آن دستگاه را انجام بدهد. به هر حال باید تابع قانون بود و هر چیز قانون است، باید انجام شود. تفسیر قانون و موارد فنی و... بر عهده وزارت ورزش و جوانان است، اما وزارت تعاون و کار باید در فدراسیون خودش نقش داشته باشد. همین عرصه دچارمشکل شده است. رمضی از مدیران توانمند ورزش وزارت تعاون است من در جلسات مربوط به کمیته تطبیق حضور نداشتم، ولی در آییننامه نوشته شده که شاخص باید چقدر باشد. همچنین در قانون و آییننامه نوشته شده اگر فردی اعتراض دارد، باید پیگیر باشد و این مسئله طبق قانون، حقش است. با این وجود اینکه شما بگویید آیا وزارت ورزش اصرار داشت که او باشد یا نباشد، نبوده و بحث بیشتر روی قوانین بوده است. تقدم که بحث جواد رمضی و افراد نیست، بلکه بحث آن سیاستها است. شما اگر جای وزارت تعاون و معاونت مربوطه باشید، متولی این دستگاه معتقد است باید فردی در رأس فدراسیون باشد که دستگاه و بدنه را بشناسد و این نگاه وجود دارد. در واقع با این تفسیر و نگاه است که شاید آن ایرادات و نواقص صورت میگیرد. وزارت ورزش میگوید که نگاه فنی به این قضیه دارد، اما وزارت تعاون نگاهش کاربردی و سیاستی است تا اگر فردا میخواهد کاری انجام بدهد، کسی حضور داشته باشد که حداقل بدنه این نهاد را بشناسد. ایراد کار در نگاهها و تفسیرها و رویکردها است.
* بودجه در هیچ وزارتخانهای نداریم
اسناوندی در پاسخ به این سوال که شرایط فدراسیون ورزش کارگری با توجه به اینکه ردیف بودجه خاصی در هیچ کدام از وزارتخانهها ندارد، آیا سخت نیست؟ اظهار داشت: بودجه لازمه کار و اساس آن است. در واقع هر برنامهریزی که میخواهد صورت بگیرد، نیاز به پول است. بودجه چیزی است که باید روال هر جایی و هر دستگاهی باشد. تا الان مشخص نبود این فدراسیون زیرمجموعه کدام دستگاه است؛ ظاهراً که برای وزارت تعاون است، اما با توجه به اینکه رئیس مجمع وزارت ورزش و جوانان بود، هیچ وزارتخانهای بودجه برایش نداشت. البته با ارتباطهایی که به عنوان جایگاه فدراسیون وجود دارد، در حال حاضر از طریق اسپانسرها و کمکها حامیان مالی شرکتهایی که متولی کار هستند و نقش دارند، کمک میکنند و از آنها تشکر میکنم. همچنین مدیران کل استانهای ما کمک زیادی میکنند. آنها هم واقعاً بودجه ندارند و از ظرفیتهای خودشان و ارتباطاتی که با شرکتها و بخشها و بخش مسئولیت اجتماعی که دارند، باید در ورزش هزینه کنند.
* با ظرفیتهایی که حذف شده، به لحاظ بودجهای دچار مشکل میشویم
وی تصریح کرد: باید به یک نکته مهم اشاره کنم؛ متاسفانه تبصره 2 ماده 38 وجود داشت که الان حذف شده است. این تبصره کمکی بود که از طریق کارفرما به ورزش میشد و از طریق بخشی از مالیاتهایشان صورت میگرفت، اما حذف شده است. در واقع این یکی از ظرفیتهایی بود که وجود داشت، اما دیگر حذف شده است، یعنی عملاً از سال جدید از آن بهرهمند نیستیم. این مسئله باعث میشود که شاید کم کم در مسیر بودجه با مشکل روبرو شویم، اما نگاهی که الان وزارتخانه دارد، نگاه خوب و حمایتی است. در مجموع با توجه به ظرفیتهایی که حذف شده است، ما از نظر بودجه در آینده قطعاً دچار مشکل خواهیم شد. بنابراین باید یک فکری برای این موضوع کنیم. ما دنبال این هستیم که ردیف خاصی برای فدراسیون در نظر بگیریم.
* به دنبال ریاست فدراسیون نیستم
اسناوندی در واکنش به این موضوع که آیا قصد ریاست در فدراسیون را نیز دارید؟ گفت: بعضیها فکر میکنند که من برای ریاست فدراسیون برنامه دارم، اما من خودم از مدیران ورزشی وزارتخانه هستم و صحبتهایی هم که کردم، صحبتهای سیاستگذاری و برنامه ریزی بود، چون جایگاهم سیاستگذاری و برنامهریزی است و در بخش عملیاتی هم کار میکنم. در حال حاضر مجموعه های ورزشی و تفریحی کارگران کشور مستقیماً زیر نظر من فعالیت میکند، در واقع من در مدیریت وزارتخانه و ورزش کارگری هستم. نباید این سوء تعبیر شود که من برنامهای برای فدراسیون دارم. من آن سیاستی که وزارتخانه به بنده میدهد را اجرا میکنم.
* تحول ویژهای برای سال جدید داریم
اسناوندی درباره برنامهها و رویدادهای فدراسیون از جمله رقابتهای جهانی در ایتالیا گفت: حکمی که من از وزیر گرفتم، دو موضوع در آن مطرح شد؛ اول اینکه بحث روند جاری فدراسیون را انجام بدهیم. روند جاری فدراسیون یکسری بحثهای روتین بوده و شامل بحث حسابرسی، اقدامات، کارهای گذشته، ارزیابی انجمنها و هیئتها و... میشود. سال گذشته ما 69 رویداد مهم داشتیم و کارهای خوبی انجام شد که یکی از آنها برگزاری لیگ بود. ما برای اولین بار لیگ چهار رشته دارت، پتانک و فوتسال، وزنهبرداری را برگزار کردیم. در کنار آن مسابقات ورزش همگانی داشتیم که نگاه و رویکردمان سلامت محور و همگانی است. برگزاری برنامه «دوشنبههای ورزشی»، را با کمک بسیج کارگری راهاندازی کاروان ورزش و نشاط در سال قبل از دیگر اقدامات فدراسیون بود. ما برای سال جدید تحول ویژهای داریم و می خواهیم سیاستهای مدنظر وزارت تعاون را اجرا کنیم، از جمله اینکه لیگ را به 5،6 رشته گسترش میدهیم. قطعا رویدادهای ما از لحاظ کمی و کیفی بیشتر میشود و باید اثربخشی این کار را درحوزههای خودمان ببینیم. برای مسابقات جهانی ایتالیا هم برنامه داریم؛ رویدادی که از طریق سازمان بینالمللی مربوطه برگزار میشود. انشاءالله اگر بتوانیم بودجه کمکی از طریق وزارتخانه بگیریم، پیگیر این موضوع هستیم. وزارتخانه ردیف خاصی برای پرداخت به فدراسیون ندارد و معمولا از بنگاهها و زیرمجموعه اقتصادی که حضور دارند، امیدوارم باری از روی دوش ورزش کارگری برداریم. در واقع به دنبالش هستیم که این اتفاق بیفتد که وزیر هم نگاه خوبی است تا در این زمینه ما هم بتوانیم تیم ملی خودمان را در کنار این اعزام داشته باشیم.
وی در پایان گفت: ما امسال جام شرکتها را هم در مکزیک داریم که در آذرماه برگزار میشود. همچنین امسال این نگاه را داریم که در کیش مسابقات بین المللی، جام شرکتهای ایران را برگزار کنیم.