شنبه 29 دی 1403

اصغر خلیلی: جشنواره فجر، ویترین تئاتر کشور است

خبرگزاری تسنیم مشاهده در مرجع
اصغر خلیلی: جشنواره فجر، ویترین تئاتر کشور است

عضو هیئت انتخاب بخش مسابقه تئاتر خیابانی چهل‌ودومین جشنواره تئاتر فجر درباره اهمیت این رویداد گفت این جشنواره از ابتدای شکل‌گیری، ویترین تئاتر کشور بوده و همواره جریان‌سازی کرده است

- اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، اصغر خلیلی درباره استقبال هنرمندان از بخش تئاتر خیابانی در این دوره از جشنواره گفت: «آمار ارائه‌شده نشان‌دهنده میزان استقبال هنرمندان از جشنواره است. در بخش نمایش‌های خیابانی 187 اثر به دبیرخانه ارسال شد. البته نکته‌ای وجود دارد مبنی بر اینکه بسیاری از آثار ارسالی، تولید تازه نبودند و پیش از این در جشنواره‌های دیگری حضور داشتند. با این وجود در مرحله انتخاب شاهد بیش از پنجاه اثر تولید تازه بودیم که برای شرکت در این جشنواره آماده شده‌اند. مهم‌ترین معیار ما برای انتخاب نمایش‌ها، کیفیت آثار بود. موضوعی که در جسله با دبیر جشنواره نیز روی آن تاکید ویژه وجود داشت و مسئله کمیت در تعداد آثار بخش مسابقه به هیچ عنوان مطرح نبود.»

حضور 5 کشور خارجی در جشنواره تئاتر فجر / سقائیان: 9 نمایش در بخش ویژه غزه روی صحنه می‌رود

خلیلی ادامه داد: «در این دوره از جشنواره شاهد چند اثر شاخص هستیم. البته نمایش خیابانی بسیار به «لحظه» وابسته است و امیدوارم در اجرای این نمایش‌ها، گروه‌ها بتوانند موفق عمل کنند.»

این هنرمند با بیان اینکه بر اساس اصول تئوریک هر نوع نمایشی دارای ساختار مختص به خود است، افزود: «مهم‌ترین موضوع این است که شرکت‌کننده‌ها باید به قواعد و مولفه‌های تئاتر خیابانی آگاهی داشته باشند. شکاف اصلی در حوزه تئاتر خیابانی، عدم همسان‌سازی تفکر و دیگاه سیاست‌گذار و مجری است. باید در دستورالعمل‌های مربوط به اجراهای تئاتر خیابانی بازآفرینی صورت بگیرد و این موضوع اعلام عمومی شود. نمایش‌های خیابانی دارای پارامترهای مختلفی در اجرا و شیوه ارتباط با مخاطب هستند و بر اساس این مولفه‌هاست که تماشاگر می‌تواند با آن‌ها همراه شود.»

این عضو هیئت انتخاب در مورد زمینه‌های گسترش تئاتر خیابانی گفت: «در سند مهندسی فرهنگی کشور، سازمان‌ها و نهادهای مختلفی وظیفه حمایت از هنرهای نمایشی را برعهده دارند. بهترین مدیوم برای ارائه اثر داراماتیک بدون وجود بلیت‌فروشی و تبلیغات، تئاتر خیابانی است و سازمان‌ها و نهادهای خصوصی و دولتی بر اساس این سند می‌توانند پارامترهایی را برای حمایت از تئاتر خیابانی تعریف کنند که این موضوع نیازمند تعامل و همکاری نهادها و مراجع مختلف با یکدیگر است.»

اصغر خلیلی درباره اهمیت جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر نیز گفت: «این رویداد از ابتدای دوران شکل‌گیری، ویترین تئاتر کشور بوده است، اتفاقات مختلفی را رقم زده و جریان‌سازی کرده است. برای مثال همواره رگه‌هایی از نمایش برگزیده در بسیاری از آثاری که سال بعد روی صحنه رفته‌اند، وجود داشته است. بنابراین جشنواره برای مخاطب و هنرمند قابل تامل است و سبب معرفی هنرمندان مستعد در نقاط مختلف کشور می‌شود. در گذشته تمرکز فعالیت‌های تئاتری تنها در شهر تهران بود، اما امروز گروه‌های نمایشی در شهرستان‌ها نیز به صورت حرفه‌ای مشغول فعالیت هستند. جشنواره تئاتر فجر یکی از محرک‌های اصلی برای هنرمندان به شمار می‌رود و هرساله شاهد آن هستیم که افرادی مستعد در رشته‌های مختلف از طریق این رویداد به جامعه تئاتری معرفی می‌شوند.»

چهل ودومین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر به ریاست کاظم نظری و دبیری مهدی حامدسقایان، از 27 دی تا 12 بهمن 1402 در تهران برگزار خواهد شد.