اصلاحطلبان به رفتار هاشمی گونه نیاز دارند
![اصلاحطلبان به رفتار هاشمی گونه نیاز دارند](https://img9.irna.ir/d/r2/2019/12/15/4/156824668.jpg)
تهران - ایرنا - فعال سیاسی اصلاحطلب گفت: شاید اکنون زمان بیان ناگفتههایی است که آیتالله هاشمی در دوران حیات خود مصلحت را در علنی کردن برخی موضوعات نمیدانستند اما اکنون مسیر اصلاحطلبی به سمتی میرود که بدون اغراق باید اعتراف کرد اصلاحات مانند سال 76 نیاز به یک هاشمی دارد.
در گزیده ای از گفت و گوی روزنامه آرمان با عبدالله ناصری، می خوانیم: شاید بسیاری ندانند که آیتالله در آن ایام چگونه مانع انصراف رئیس دولت اصلاحات از انتخابات ریاستجمهوری شد و او را ترغیب به حضور پررنگ در آن انتخابات کرد؛ چراکه هیچگاه تمایل به رقابت یکسویه و بدونسلایق مختلف سیاسی نداشت. حتی محمدعلی نجفی که وزیر آموزش و پرورش دولت خودش بود را از رای دادن به او منع نکرد. در سال 76 جریان چپ نگران آن بود که آیتالله هاشمی در خطبههای نمازجمعه از ناطقنوری حمایت کند که تصور باطلی بود. ایشان در نمازجمعه آن سال چنین گفت: «امروز هیچ گناهی را بدتر از این نمیدانم که کسی به خودش حق بدهد که در آرای مردم دست ببرد یا جریان را منحرف کند... ممکن است کسی فکر کند که حالا ما اگر تغییراتی بدهیم شخص مقبولی که خودمان به او ایمان داریم به سرکار میآید، برای جامعه نفعی است ولی این کار ضرر بنیانی دارد. اعتماد مردم را ضعیف کردن بزرگترین جنایت است به ملت و نظامی که میخواهد به اتکای مردم این همه مشکلات را حل کند». این خطبه سبب شد تا بزرگان اصلاحات از او به سبب مشی بیطرفی در خطبه نماز جمعه تقدیر کنند.
موضوع دیگر آنکه آیتالله هاشمی 20 سال رای خود را در سال 76 مخفی نگه داشت که یکی از دلایلش جلوگیری از اختلاف میان دو گروه سیاسی کشور بود. سال 95 یعنی در آخرین سال حیات آیتالله هاشمی در کتاب «روایتی از زندگی و زمانه آیتالله اکبر هاشمیرفسنجانی»، آمد: «همه چیز دست به دست هم داده بود تا رئیس دولت اصلاحات رای بیاورد؛ اتفاقی که در دوم خرداد ماه 76 پای صندوقهای رای رقم خورد. خیلیها از رای آقای هاشمی در انتخابات دوم خرداد پرسیدند. جوابها شبیه هم بود: نمیگویم. دیگران هم سوال کردند. با این حال، آیتالله هاشمی در بهار 94 به نگارنده گفت که به ناطقنوری رای داده است». پس از آن برخی اصلاحطلبان ناآگاه از مشی آیتالله هاشمی به او خرده گرفتند و وی را مخالف سیاسی خود نامیدند؛ غافل از آنکه اقداماتشان در نهایت منجر به شکاف در جریان اصلاحات میشود و استفاده از راهکارهای آیتالله هاشمی در سالهای استقرار دولت اصلاحات میتوانست کمک بزرگی به وحدت و موفقیت اصلاحطلبان کند که جو حاصل از پیروزی در انتخابات ریاستجمهوری 76 و 80 مانع از توجه آنها به توصیههای آیتا... هاشمی شد.
اعتراف دیرهنگام اصلاحطلبان به اشتباه
اکنون 23 سال از انتخابات 76 و 19 سال از پایان دولت اصلاحات گذشته شده است و دور از انتظار نبود که اصلاحطلبان با مشکلات زیادی مواجه شوند و امروز به صورت واضح به بیان آنها بپردازند. آیتا... هاشمی این روزها را پیشبینی کرده بود. اصلاحطلبان در زمان دولتهای نهم و دهم به تدریج پی به نقش آیتا... هاشمی در ایجاد تعادل سیاسی در کشور بردند و بارها از او وقت ملاقات خواستند تا با طرح مشکلاتشان از راهکارهای ایشان استفاده کنند؛ اما اکنون هاشمی نیست و در سکوت رئیس دولت اصلاحات است که اصلاحطلبان نمیدانند مشکلات را با چه راهکاری حل و فصل کنند.
ناصری از چالش اصلاحات میگوید
دیروز عضو سابق شورای عالی اصلاحطلبان به بخشی از مشکلات این جریان اشاره کرد و گفت: عمر شورای عالی سیاستگذاری با این ساختار و ماهیت و مدیریت هم در شکل و هم در محتوا تمام است. عبدا... ناصری درباره تغییر «مانیفست اصلاحات» برای انتخابات ریاستجمهوری 1400 گفت: من معتقدم چه با کرونا و چه بیکرونا بعد از انتخابات دوم اسفند و حتی قبل از این انتخابات - چنانکه قبلا هم اعلام کردم - عمر شورای سیاستگذاری با این ساختار و ماهیت و مدیریت تمام شد؛ تاکید میکنم هم در شکل و هم در محتوا کار این شورا تمام است زیرا آن سری که من هم نسبت به آن انتقاد ضمنی دارم اساسا چیزی بهعنوان مردم و جامعه مدنی و بحرانهای اجتماعی را در نظر ندارد و معتقد است تحت هر شرایطی باید در انتخابات شرکت کرد.
وی افزود: اگر امروز اصلاحطلبان بخواهند بدونتحلیل از نحوه مدیریت کرونا، بدونتحلیل از حوادث آبان ماه و همه حوادث سالهای اخیر دوباره وارد عرصه انتخابات 1400 شوند، شرایط به مراتب بدتری از انتخابات دوم اسفند پیدا خواهند کرد. فعال سیاسی اصلاحطلب تاکید کرد: واقعیت این است که اصلاحطلبان بخشی از این جامعه هستند و اگر مردم با کرونا و آثار کرونا شاهد اتفاقات خاصی در این یکسال نباشند به مراتب انتخابات ریاستجمهوری سال آینده کمرونقتر از انتخابات اسفند 99 خواهد بود و این را اصلاحطلبان واقعی درک کردهاند. بنابراین معتقدم اگر چنانچه اصلاحطلبان اصیل شاهد تحولات عمیق رفتاری و ساختاری نباشند و نتوانند فاصلهها را کم کنند حتما حضور فعالی در انتخابات 1400 نخواهد داشت. ناصری با اشاره به موضع محمدرضا تاجیک درباره کنارهگیری اصلاحطلبان از قدرت و رویآوری به فعالیتهای اجتماعی گفت: دکتر تاجیک معتقد است اصلاحطلبان باید کاملا از قدرت کنار بکشند که من با این بخش اظهارات او مخالفم، اما معتقدم اگر اصلاحطلبان متناسب با فاصله جامعه مدنی نگرش قدرتمحوری یا جامعهمحوری خود را درست نکنند کارشان بیاثر خواهد بود و من معتقدم اصلاحطلبان باید رویکرد جامعهمحور خود را نسبت به قدرتمحوری قویتر کنند. وی درباره افق فعالیت احزاب در سال جاری گفت: کرونا علاوه بر اینکه یک حادثه غیرمنتظره بوده، معادلات جدیدی را در دنیا ایجاد کرده که منحصربهفرد است. طبیعتا کنشگران و احزاب سیاسی و سیاستورزان مثل همه مردم و حتی همه مسئولان عالی و میانی کشور تحتتأثیر این شوک نهانی قرار گرفتهاند، اما به همان میزان که حق دارند نگران مسائل شخصی خود باشند، باید نگران مردم و جامعه هم باشند.
منبع: روزنامه آرمان امروز *س_برچسبها_س*