افزایش سهم رشته ریاضی در دو سال گذشته / ضرورت توسعه متوازن در شاخههای نظری و هنرستان
ایرنا نوشت: معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش گفت: در دو سال گذشته حدود سه درصد، سهم رشته ریاضی فیزیک افزایش یافته است و قرار است تا پایان برنامه هفتم، سهم این رشته تحصیلی به حدود 28 درصد افزایش یابد.
هدایت تحصیلی با هدف ارائه خدمات راهنمایی و مشاوره به دانشآموزان برای شناسایی علائق، استعدادها و مشاغل موجود در جامعه صورت میگیرد تا دانشآموزان با آگاهی کامل برای انتخاب رشته تحصیلی اقدام کنند؛ بنابراین سیاست توسعه متوازن دانشآموزان در رشتههای تحصیلی باید اجرا شود.
توسعه متوازن رشتههای تحصیلی نیازمند برنامهریزی موثر و جدی از سوی مدیران کل آموزش و پرورش است، این موضوع به گونهای است که براساس گفتههای مسئولان آموزش و پرورش در دوران کرونا روند توسعه متوازن رشتهها از جمله رشته ریاضی فیزیک کند شده و توزیع دانشآموزان در هفت سال اخیر در رشته ریاضی بسیار پایین بوده است.
براساس قوانین مصوب، 50 درصد دانشآموزان دبیرستانی باید در شاخه فنی و حرفهای و کار دانش تحصیل کنند و سایر دانشآموزان به صورت متوازن و براساس نیاز کشور در شاخه نظری توزیع شوند.
در این راستا، محمدمهدی کاظمی در گفتوگو با خبرنگار گروه جامعه ایرنا درباره سیاست آموزش و پرورش برای افزایش تعداد دانشآموزان رشته ریاضی اظهار داشت: توسعه متوازن باید مبتنی بر نیازهای کشور انجام شود، نیازهای ضروری در کشور وجود دارد که مطابق آن میزان ورودی رشتههای تحصیلی در دوره متوسطه تعیین میشود.
وی با تاکید بر ضرورت توسعه متوازن در شاخه نظری و هنرستان، افزود در سالهای گذشته افت بسیاری را در رشته ریاضی فیزیک داشتیم و سهم ریاضی از 28 درصد به 14 درصد کاهش یافته بود؛ بنابراین این رشته در اولویت قرار گرفته است.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش در پاسخ به پرسشی درباره اینکه آیا رشتههای هنرستانی مانند مکانیک با رشتههای دانشگاهی ریاضی همپوشانی دارد یا نه؟، گفت: اگر هرم شغلی را در نظر بگیریم، همپوشانی ندارد. براساس هرم شغلی، کمک تکنسین، تکنسین، مهندس، سر مهندس تعریف مشخص دارد و هرچه در لایه پایینتر هرم شغلی قرار بگیریم، تعداد واجدین شرایط و شاغلان بیشتر خواهد بود.
کاظمی اضافه کرد: نیروی مورد نیاز کمک تکنسین در کشور بیشتر از مهندس است و در لایههای مختلف تربیت نیرو را در رشتههای گوناگون متناسب با نیاز بازار کار درنظر داریم که بخشی از این اقدامات در هنرستانها در سطح دیپلم انجام میشود و برخی از هنرجویان هم ادامه تحصیل میدهند و دوره کاردانی را میگذرانند و به سطح تکنسینی میرسند همچنین عده ای در سطوح بالاتر کارشناسی و مهندسی ادامه تحصیل میدهند.
وی ادامه داد: باید در لایههای مختلف، صلاحیت حرفهای را در نظر بگیریم و چارچوب صلاحیت حرفهای در سال 1402 مصوب شده است؛ بنابراین انتخاب رشتههای تحصیلی و تربیت نیروی انسانی باید متناسب با صلاحیت حرفهای و نیاز کشور انجام شود.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه توسعه رشتههای ریاضی فیزیک و آموزش فنی و حرفهای با رویکرد آمایش سرزمین مد نظر است، افزود: توسعه هنرستانی هم با رویکرد استفاده از ظرفیت صنایع و مشاغل به صورت هنرستانهای جوار کارخانه و وابسته اتفاق میافتد.
وی درباره اقدامات انجام شده برای توسعه رشته ریاضی فیزیک توضیح داد: بیشتر اقدامات در راستای فرهنگسازی نسبت به این موضوع بوده است که توسط مدارس در موضوع هدایت تحصیلی اتفاق میافتد.
کاظمی اضافه کرد: همچنین ایجاد ظرفیت از جمله مهمترین این اقدامات است، بهویژه در مدارس نمونه دولتی امسال ظرفیت جدیدی برای رشته ریاضی ایجاد کردیم که مجوزهایی به منظور ایجاد رشته ریاضی فیزیک در برخی از مناطق ایجاد شد.
وی خاطرنشان کرد: البته در این موضوع نگاه فرهنگی مهمتر است و بر این اساس ضرورت دارد رسانهها در این راستا تلاش کنند تا با نگاه تربیت نسل و تمدنی پیش رویم زیرا آینده مشاغل هم حتی به سمت توسعه رشتهها و بازار اشتغال خواهد بود.