یک‌شنبه 25 مرداد 1405

افزایش شدید اجاره نفتکش‌ها برای عبور از تنگه هرمز

خبرگزاری اکو نیوز مشاهده در مرجع
افزایش شدید اجاره نفتکش‌ها برای عبور از تنگه هرمز

به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران، هزینه اجاره ابرنفتکش برای انتقال نفت از خاورمیانه به آسیا به مرز روزانه 500 هزار دلار نزدیک شده است. این رقم نشان می‌دهد تداوم شرایط ناشی از ماجراجویی نظامی آمریکا و اختلال در تردد کشتی‌ها از تنگه هرمز، هزینه حمل‌ونقل نفت را به‌شدت افزایش داده است.

به نوشته بلومبرگ، افزایش اخیر پس از آن رخ داد که گروه سینوکور کره‌جنوبی، بزرگ‌ترین مالک ابرنفتکش در جهان، به‌طور موقت یکی از نفتکش‌های خود را برای بارگیری محموله‌ای از داخل خلیج فارس و انتقال آن به آسیا با نرخی بسیار بالا اجاره داد. داده‌های مربوط به قراردادهای کشتیرانی نشان می‌دهد نرخ مسیر مرجع خاورمیانه به چین در روز جمعه به بالاترین سطح از ژوئن رسید.

شمار مالکان کشتی‌هایی که حاضرند به بنادر داخل خلیج فارس مراجعه کنند، به‌شدت کاهش یافته است. با این حال، برخی کشتی‌ها همچنان از این گذرگاه حیاتی عبور می‌کنند. بخش قابل‌توجهی از سفرهای دریایی از داخل خلیج فارس نیز توسط کشتی‌هایی انجام می‌شود که تحت کنترل تولیدکنندگان نفت خاورمیانه، سینوکور یا تعداد محدودی از شرکت‌های کشتیرانی کوچک‌تر و ریسک‌پذیر قرار دارند؛ شرکت‌هایی که همچنان حاضرند وارد آبراهی شوند که به منطقه‌ای پرخطر تبدیل شده است.

این وضعیت به نوبه خود باعث کاهش تعداد قراردادهای در دسترس عموم در این مسیر شده و در نتیجه ارزیابی شاخص اصلی درآمد ابرنفتکش‌ها را دشوارتر کرده است. این اختلالات حتی باعث شده تا یکی از بزرگ‌ترین معامله‌گران کالا در جهان از بورس بالتیک که ناشر این شاخص است شکایت کند.

روز جمعه این بورس درآمد مسیر خاورمیانه به چین را حدود 498 هزار دلار در روز ارزیابی کرد. این رقم معادل 490 امتیاز در مقیاس جهانی استاندارد این صنعت است که شرکت‌های نفتی و مالکان کشتی برای محاسبه نرخ‌ها از آن استفاده می‌کنند. این مسیر مشخصا مربوط به کشتی‌هایی است که در بندر راس‌التنوره عربستان سعودی بارگیری می‌کنند. داده‌ها نشان می‌دهد کشتی ساینوکور با 560 امتیاز مقیاس جهانی رزرو شده است اما به دلیل مشخص نبودن دقیق بندر مبدا در داخل خلیج فارس محاسبه نرخ دقیق روزانه به دلار دشوار است.

یک هفته پیش از آن شاخص این مسیر روزانه 428 هزار دلار ارزیابی شده بود و درست قبل از آغاز درگیری‌ها و تشدید فضای امنیتی منطقه این رقم کمی بیش از 200 هزار دلار در روز بود.

تحلیلگران موسسه کلارکسونز سکیوریتیز در یادداشتی اشاره کرده‌اند که مالکان مایل به بارگیری در داخل تنگه هرمز به دلیل کمبود کشتی در حال دریافت مبالغی بسیار بالاتر از ارزش واقعی هستند. آنها خاطرنشان کردند که درآمد کشتی‌هایی که در دریای عمان برای حرکت به سمت آسیا بارگیری می‌کنند بسیار کمتر و در حدود 147 هزار دلار در روز است. این تحلیلگران با اشاره به شرکت‌های مایل به ورود به خلیج فارس تاکید کردند که تعداد این کشتی‌رانی‌ها همچنان بسیار اندک است.