افزایش شیوع فشارخون بالا در کودکان و نوجوانان ایرانی
تهران - ایرنا - رئیس جامعه پزشکان داخلی ایران گفت: فشارخون بالا در کودکان و نوجوانان به دلیل مصرف غذاهای آماده، بیتحرکی و نداشتن فعالیت بدنی مناسب بویژه در دوران همه گیری کرونا (2 سال اخیر) رو به افزایش است.
دکتر ایرج خسرونیا روز سه شنبه در گفت و گو با خبرنگار حوزه بهداشت و سلامت ایرنا افزود: همه گیری کرونا طی 2 سال اخیر آسیب های زیادی جسمی از جمله نداشتن فعالیت فیزیکی مناسب و مصرف غذاهای ناسالم به دلیل قرنطینه بودن خانگی به کودکان و نوجوانان وارد کرد و شیوع بیماریهای غیرواگیر بویژه فشار خون بالا را افزایش داده است.
وی اظهار داشت: البته کودکان و نوجوانانی که به تنگی عروق کلیه و بیماریهای قلبی مبتلا هستند، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار دارند.
خسرونیا ادامه داد: فشار خون بالا یکی از عوامل خطرساز بیماریهای قلبی است و به اعضای حیاتی مهم مانند مغز، قلب، کلیه و چشم آسیب جدی وارد می کند، با توجه به این بیماری بدون علامت بوده، قاتل بیصدا نامیده می شود و باید به موقع تشخیص و درمان شود.
این متخصص بیماریهای داخلی تصریح کرد: فشار خون بالا باعث سختی و افزایش ضخامت سرخرگ های خونی می شود که این امر منجر به حمله قلبی، سکته قلبی و سکته مغزی شده، زیرا افزایش فشار وارده از جریان خون به دیواره رگهای خونی منجر به این بیماری می شود.
به گفته خسرونیا، فشار خون بطور طبیعی در اثر استرس و فعالیت بدنی بالا میرود، اما فردی که دچار بیماری فشار خون بالا بوده، به هنگام استراحت نیز فشار خونش بالاتر از حد طبیعی است. رژیمهای نادرست غذایی، مصرف زیاد غذاهای چرب و پرنمک از جمله عوامل مستعدکننده برای ابتلا به این بیماری است.
وی افزود: بسیاری از افراد که دچار فشار خون بالا هستند، احساس بیماری ندارند و حال عمومی آنان خوب است، اما در مواردی سردرد و گاهی اوقات نیز تنگی نفس و خونریزی از بینی آنها رخ می دهد.
خسرونیا سردرد و سرگیجه، خوابآلودگی، گیجی، کرختی و مور مور شدن در دستها و پاها، خونریزی از بینی و تنگی نفس شدید را با بالا رفتن فشار خون مرتبط دانست و توصیه کرد: تحرک بدنی و مصرف غذاهای سالم حاوی میوه و سبزی باید جایگزین فست و فودها و تنقلات شود و لازم است همه افراد جامعه بویژه کودکان و نوجوانان از عادات غذایی سالم پیروی کنند.
بر اساس گزارش وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، حدود 40 درصد افراد از ابتلا به فشار خون بالا اطلاع ندارند و از بین 60 درصد افراد مطلع به بیماری فقط 20 درصد تحت نظر پزشک دارو دریافت می کنند. سال گذشته حدود 10 میلیون نفر در جهان و حدود 100هزار نفر در ایران به علت فشار خون جان خود را از دست داده اند و در صورت عدم اطلاع افراد، عدم غربالگری و عدم انجام معاینات مربوطه، پیش بینی می شود امسال رشد 10درصدی مرگ و میر بیماران فشار خون وجود داشته باشد.