در حالی که در چند سال گذشته با هدف حمایت از صنعت لوازم خانگی داخلی از واردات کالای خارجی به کشور ممانعت شد اما در طول این سال ها این صنعت نتوانست انتظار مصرف کننده را برآورده کند.
به گزارش ایلنا بیکیفیتی برخی تولیدات داخلی لوازم خانگی در کنار افزایش قیمت برخی از این محصولات نشان میدهد که این صنعت نتوانسته در طول این سالها در بازار به هدفی که تعیین شده بود، دست یابد.
از سال 97 و براساس سند برنامه ششم توسعه واردات لوازم خانگی به کشور نیز ممنوع و به نوعی عرصه فعالیت برای تولیدکننده داخلی بیش از پیش فراهم شد.
درحالی که انتظار میرفت این صنعت در سال های اخیر با توجه به تشویق به تولید داخلی ارتقاء یابد اما در ادامه نه تنها کیفیت محصولات خانگی ارتقاء پیدا نکرد بلکه با همان شرایط، دچار افزایش قیمت هم شد. در ابتدا همین ممنوعیت واردات لوازم خانگی کافی بود که بسیاری از تولیدکنندگان داخلی با سوءاستفاده از این فرصت قیمت لوازم خانگی را افزایش دهند.
مشاهدات میدانی در بازار لوازم خانگی نشان می دهد که در این بازار به صورت سلیقه ای رفتار می شود و افزایش قیمت ها ادامه دارد و تولیدکنندگان هر بار اقدام به افزایش قیمت میکنند که این موضوع در کنار قاچاق لوازم خانگی، بازار این محصول را همچنان بیثبات نگه داشته است.
قیمت لوازم خانگی بدون ضابطه گران می شود
در این باره جمشید اسدزاده، نایب رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی شیراز میگوید: در حالی که سازمان حمایت از حقوق مصرف کننده باید قیمتها را تعیین کند مشخص نیست بر چه مبنایی قیمت لوازم خانگی توسط تولیدکنندگان افزایش می یابد.
وی با بیان اینکه باید قیمت تمام شده محصولات مشخص و شفاف باشد، عنوان می کند: هیچ ضابطه ای در این زمینه وجود ندارد و تولیدکنندگان لوازم خانگی به شدت قیمت محصولات را افزایش می دهند.
اسدزاده ادامه میدهد: این درحالی است که باید برای قیمت گذاری ضابطهای باشد اما می بینیم که تولید کنندگان دلبخواهانه قیمتهارا افزایش می دهند و از هیچ اصلی در قیمت گذاری پیروی نمیشود.
افزایش 200درصدی محصولات لوازم خانگی طی یکسال
نائب رئیس اتحادیه فروشندگان لوازم خانگی شیراز با بیان اینکه از فروردین سال 99 تا فروردین سال جاری قیمت لوازم خانگی 200 درصد افزایش داشته است، بیان می کند: به عنوان مثال قیمت یخچال فریز تولید داخل، فروردین ماه سال گذشته با قیمت 3 میلیون و 800 هزارتومان عرضه می شد اما امسال و در فروردین سال جاری 9 میلیون و800 هزار تومان قیمت گذاری شده است.
به گفته اسدزاده قیمت ها در بازار لوازم خانگی نشان میدهد که در واقع حمایتی از مصرف کننده نمی شود و تولید کننده نرخ محصولات را تعیین می کند.
وی ادامه می دهد: تولید کننده داخلی تا مسئلهای پیش بیاید قیمتها را افزایش می دهد و اگر امکان صادرات باشد ضمن اینکه محصول را صادر می کند قیمت همان محصول را در بازار داخل افزایش می دهد.
اسدزاده با اشاره به اینکه با ممنوعیت واردات لوازم خانگی بخشی از این محصولات از جنوب استان فارس و به صورت قاچاق وارد می شود، ابراز می کند: وضع کالای قاچاق مشخص است اما زمانی که بررسی شود در اجناس تولید داخل بیشتر مشکل داریم.
عدم شفافیت و ممانعت از درج قیمت محصولات لوازم خانگی
بازار آشفته لوازم خانگی درحالی است که بنا بود تولیدکنندگان لوازم خانگی از اول بهمن ماه قیمت تولیدکننده را بر روی محصولات خود درج کنند تا از این طریق قیمت گذاری در این کالا منطقی شود و مانع از سردرگمی مصرف کنندگان و گران فروشی ها شود.
اما مقاومت تولیدکنندگان در اجرای این مصوبه باعث شده هنوز این موضوع اجرایی نشود و حتی پیشنهاد درج قیمت به روی لوازم خانگی با تغییراتی نیز روبه رو شود به نحوی که تولید کنندگان پیشنهاداتی را برای تغییر در اجرای طرح به سازمان حمایت اعلام کرده اند که براساس آن قیمتها در مراکز توزیعی در معرض دید مصرف کننده قرار می گیرد. از سوی دیگر عدم شفافیت در بازار لوازم خانگی منجر به گلایه شاغلان این حوزه هم شده است.
ثابت قدم از فروشندگان لوازم خانگی در شیراز می گوید: زمانی که واردات کالای خارجی ممنوع شد، شاهد عرضه بیشتر تولیدات داخلی در بازار بودیم و با وجود اینکه مردم و فروشندگان از کالاهای داخلی حمایت کردند اما تولید کنندگان در این عرصه همراهی خوبی نداشتند.
وی ادامه می دهد: درحالی تولیدات داخلی از نظر کیفیت هیچ گونه تغییری نداشته است که خریدار باید برای خرید کالایی مشابه هزینه بیشتری نسبت به قیمت ماه قبل پرداخت کند و این موضوع منجر به نارضایتی و بی میلی نسبت به کالاهای تولید داخل می شود.
ثابت قدم می گوید: بنابراین بسیاری ترجیح می دهند کالای خارجی قاچاق را خریداری کنند که این هم نتیجه عملکرد نامناسب تولیدکنندگان و عدم حمایت از حقوق مصرف کننده است.
به گزارش ایلنا افزایش قیمت لوازم خانگی تولید داخل در کنار ممنوعیت واردات و افزایش روند قاچاق لوازم خانگی نشان دهنده ضرورت اتخاذ سیاستی روشن در این صنعت است. روندی که ضمن ایجاد بستر لازم برای حمایت از صنعتگر داخلی بتواند با تخلفاتی همچون افزایش قیمتهای بی ضابطه برخورد و از ورود کالای بی کیفیت به بازار خودداری کند.
به کانال عصر ایران در تلگرام بپیوندید
نظرات کاربران
لینک کوتاه:
asriran.com/003T1a