یک‌شنبه 8 مهر 1403

انحصار واردات از فرانسه به همت یک شرکت دانش بنیان شکسته شد / رنگ زرد لوله‌ها بومی‌سازی می‌شود

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
انحصار واردات از فرانسه به همت یک شرکت دانش بنیان شکسته شد / رنگ زرد لوله‌ها بومی‌سازی می‌شود

به گزارش خبرنگاردانشگاه خبرگزاری دانشجو، ابوالقاسم مدانلو؛ مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان "کاسپین لوله طبرستان" در جریان حضور خبرنگاران در تور علمی و فناورانه معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در استان مازندران گفت: در سال 85 مجموعه "کاسپین لوله" با گرایش تولید انواع لوله و اتصالات پلی‌اتیلن با یک خط تولید و سه نیروی انسانی مشغول به کار شد و سال 86 به بهره‌برداری رسید....

به گزارش خبرنگاردانشگاه خبرگزاری دانشجو، ابوالقاسم مدانلو؛ مدیرعامل شرکت دانش‌بنیان "کاسپین لوله طبرستان" در جریان حضور خبرنگاران در تور علمی و فناورانه معاونت علمی و فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان ریاست جمهوری در استان مازندران گفت: در سال 85 مجموعه "کاسپین لوله" با گرایش تولید انواع لوله و اتصالات پلی‌اتیلن با یک خط تولید و سه نیروی انسانی مشغول به کار شد و سال 86 به بهره‌برداری رسید. سال 1387 بود که با شرکت ملی گاز ایران نخستین قرارداد را با گرایش تولید لوله‌های گازرسانی در سطح کشور منعقد کردیم. با یک خط تولید شروع کردیم و به تدریج خطوط را افزایش دادیم. امروز بالغ بر 13 خط تولید با ظرفیت بیش از 25 هزار تُن در سال تولید می‌کنند.

وی افزود: اهمیت واحد R&D برای ما زیاد بود چراکه چشم‌انداز بسیار مهمی در کشور ما رخ می‌دهد که یکی از آن‌ها استفاده از نانوذرات بود که بخش دانش‌بنیان ما نیاز داشت که این شرکت به عنوان نخستین شرکت تولیدی لوله‌های پلی‌اتیلن در سطح کشور باشد.

مدانلو با ذکر این نکته که ایران دومین کشوری است که به دانش فنی ساخت این نوع لوله دست پیدا کرده است گفت: در سطح کشور در بیش از 285 شهر و نواحی صنعتی گازرسانی انجام شده و روزبه‌روز نیز این توزیع گازرسانی در حال توسعه است. لوله‌های گاز مدفون در 20 سال پیش، فلزی بوده است و اگر امروز به هر دلیلی زمین حفاری شود، قطعاً علمک‌های انشعاباتی که در آنجا هستند قابلیت ردیابی لوله‌های مدفون در خاک آنجا وجود ندارد که واحد R&D این شرکت به دانش فنی این موضوع دست پیدا کرد و ایران بعد از الجزایر دومین کشوری شد که شروع به استفاده از لوله‌های پلی‌اتیلن کرد.

وی ادامه داد: نخستین شهری که لوله گازرسانی در آن اجرا شد شهر شیراز و سپس شمال تهران بود و امروز یکی از عمده‌ترین مشکلات 300 شهری که در حال بهره‌برداری از گازرسانی هستند، لوله‌های مدفوع در خاک آن‌ها و پیدا کردن آن لوله‌ها است. در گذشته لوله‌های فلزی قابلیت ردیابی با "اسکنر لوله" را داشت، اما در مورد لوله‌های پلی‌اتیلن به دلیل حفاری‌های گسترده در سطح شهر اجازه حفاری توسط شهرداری یا مسئولان مربوطه داده نمی‌شود. مدانلو گفت: برای این مشکل، شرکت دانش‌بنیان ما طرحی را پیش‌بینی کرده که خوشبختانه به ثمر نشسته و مراحل تحقیقاتی آن به اتمام رسیده است و مراحل پایانی آن با همکاری واحد R&D شرکت ملی گاز ایران در حال بررسی است و جزو برنامه‌های کاری ما است.

مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان با اشاره به واردات رنگ زرد لوله ادامه داد: مواد اولیه رنگ زرد از یک شرکت فرانسوی وارد کشور می‌شد، اما با کمک واحد R&D به فناوری تولید رنگ زرد با همکاری وزارت نفت دست یافتیم. در کشور‌های اروپایی، لوله‌های گاز با رنگ زرد است و در ایران لوله‌های استریپ (جداره لوله سیاه) نشان‌دهنده لوله گاز مدفون در خاک است تا در هنگام حفاری متوجه شوند لوله گاز است.

وی ادامه داد: ما در این شرکتِ دانش‌بنیان موفق شدیم استریپ را با استفاده از پیگمنت‌های رنگ زرد کشف کنیم. در ایران سه شرکت تولید مواد رنگ زرد دارند که یکی از آن‌ها ما هستیم. مدیرعامل این شرکت دانش‌بنیان گفت: ان شاءالله طرح "مدفون در خاک" تا چند ماه آینده در شرکت ملی گاز به تصویب برسد و اگر این کار انجام شود به عنوان یک استاندارد IGS در سطح وزارتخانه نفت مطرح می‌شود و لوله‌ها قابلیت ردیابی در اعماق زمین را خواهند داشت و ما در ارتفاع 1.20 متری متوجه خواهیم که لوله در چه عمقی از زمین و سطح جاده قرار دارد که این وجه تمایز با لوله‌های گازرسانی است.

وی تصریح کرد: یکی از کار‌های جالبی که در این شرکت دانش‌بنیان انجام شده است، جمع‌آوری آب باران از ناودان‌هایی است که در سقف قرار داشت که ما از یک مخزن 85 متر مکعبی استفاده کرده و از آب شهری استفاده نمی‌کنیم چراکه ضریب سختی آب بسیار پایین است و می‌توان در سیستم شبکه توزیع استفاده کرد. مدانلو خاطرنشان کرد: 150 نیروی مستقیم و 800 نفرغیر مستقیم مشغول به فعالیت هستند.