پنج‌شنبه 10 آبان 1403

ای دختر دین و خواهر ایمان

خبرگزاری ایرنا مشاهده در مرجع
ای دختر دین و خواهر ایمان

قم - ایرنا - آیت‌الله لطف‌الله صافی گلپایگانی از مراجع تقلید در گفتاری به مناسبت وفات حضرت فاطمه معصومه (س)، آورده است: باید قدر این نعمت را دانست و قدرشناس آن بود و این قدردانی انجام نخواهد شد، مگر به معرفی بیشتر مواضع آن حضرت در اطاعت خدا و عفاف و حجاب و در همه امتیازات خاصی که آن بزرگوار داشتند.

به گزارش روز سه شنبه دفتر آیت الله صافی گلپایگانی، وی در این گفتار بیان کرده است:

ای دختر دین و خواهر ایمان

ای مهر سپهر دانش و عرفان

ای اسوه شرم و عفت و عصمت

الگوی وقار و حشمت نسوان

بر اوج شرف، مثالی از زهرا

در قدس مقام، مریم دوران

این مرجع تقلید اضافه کرده است: آری، سخن از بانوی کرامت، بنت موسی بن جعفر علیهماالسلام حضرت فاطمه معصومه (ع) است. بانویی که در ایمان، در عبادت و بندگی خدا، در زهد و بی‌اعتنایی به دنیا، در حفظ کرامت‌هایی که اسلام برای بانوان توصیه کرده، در رعایت حیا و عفاف و در نشان دادن تمام صفات برجسته‌ای که در سوره احزاب برای زنان، مانند مردان موجب افتخار شمرده شده، نمونه و اسوه بود.

آیت الله صافی گلپایگانی ادامه داده است: در بین همه مواضع ممتازه آن حضرت، موضع ایشان در هنگامه سفر به سوی برادر و امام بزرگوار خویش حضرت امام رضا (ع)، موضعی خاص بود؛ موقفی که می‌توان گفت به ملاحظه افشای ظلم دشمنان اهل بیت (ع) و ترویج معارف ناب شیعه، بسیار مهم بود.

وی افزوده است: در آن سفر بسیار بااهمیت، به واسطه آن حضرت و پیروان اهل بیت (ع)، معارف ناب و دستورات حیات بخش قرآن و عترت، ترویج شد و ظلم و ستم‌های دشمنان دین، افشا شد. البته برکات وجودی آن حضرت تنها به زمان حیات مبارکشان اختصاص نداشت، بلکه پس از ایشان، مضجع و حرم فرشته پاسبان آن بزرگوار، به مرکز نشر تشیع و معارف نورانی قرآن و اهل البیت (ع) شد، چنان که در این ابیات عرض کرده‌ام:

قم بارگاه حضرت معصومه عش آل

کز علم و از حدیث در آن یادگارهاست

هم موطن صحابه و خاصان شیعیان

مردان پاک طینت و دانش مدارهاست

استاد برجسته حوزه علمیه قم تصریح کرده است: آری، قم که موطن صحابه و خواص شیعیان اهل بیت (ع) بود، به واسطه وجود آن حضرت، نورانیت و اهمیت صد چندان گرفت و مضجع پر برکتشان، ملجا فقها و بزرگان دین و مأمن همه شیفتگان خاندان عصمت و طهارت (ع) گردید و هم اکنون نیز علم و فقاهت و اخلاق از قم به جهان صادر می‌شود و اینها همه از برکت وجود مضجع منور بانوی کرامت، در قم می‌باشد.

وی در پایان آورده است: باید قدر این نعمت را دانست و قدرشناس آن بود و این قدردانی انجام نخواهد شد، مگر به معرفی بیشتر مواضع آن حضرت در اطاعت خدا و عفاف و حجاب و در همه امتیازات خاصی که آن بزرگوار داشتند و الگو قرار دادن آن صفات ممتازه. امروز، وظیفه و تکلیف دوستداران و شیفتگان خاندان عصمت و طهارت، زنده نگه‌داشتن راه و اهداف ایشان می‌باشد؛ بخصوص بانوان، باید حضرت فاطمه معصومه (س) را در بندگی خدا، در عفاف و حجاب، در پیروی کامل از امام زمان خویش، الگو قرار دهند و خود را به همه صفات بانوی مسلمان که در سوره احزاب بدان اشاره شده است مزین سازند.

حضرت فاطمه معصومه (س) در روز اول ذی‌القعده سال 173 هجری قمری در مدینه منوره دیده به جهان گشود، آن حضرت در خاندانی که سرچشمه علم، تقوا و فضایل اخلاقی بود، پرورش یافت؛ پس از آنکه پدر بزرگوارش امام موسی کاظم (ع) به شهادت رسید، از محضر برادر بزرگوارش حضرت رضا (ع) _امام هشتم شیعیان_ بهره برد.

طاهره (پاکیزه)، حمیده (ستوده)، بره (نیکوکار)، رشیده (حد یافته)، تقیه (پرهیزگار)، رضیه (خشنود از خدا)، مرضیه (مورد رضایت خدا)، سیده صدیقه (بانوی بسیار راستگو)، سیده رضیه مرضیه (بانوی خشنود خدا و مورد رضای او)، سیده نساء‌العالمین (سرور زنان عالم)، محدثه و عابده از لقب‌های ایشان است.

لقب «معصومه» از سوی امام رضا (ع) به این بانوی والامقام اسلام داده شده و علامه مجلسی در این باره گفته است: امام هشتم شیعیان (ع) در جایی فرمودند که «هر کس معصومه را در قم زیارت کند، مانند کسی است که مرا زیارت کرده است.»

پس از ورود امام رضا (ع) در سال 200 هجری قمری به خراسان، حضرت معصومه (س) پس از یک سال، برای دیدار برادر به همراه کاروانی از مدینه منوره (یثرب) به سمت ایران حرکت کرد و در 23 ربیع‌الاول وارد قم شد.

آن حضرت در این شهر مورد استقبال عده بسیاری از مردم مشتاق و شیفته اهل بیت (ع) قرار گرفت؛ آن بزرگوار بعد از 17 روز اقامت در منزل «موسی ابن خزرج» که به «بیت‌النور» (واقع در بلوار عمار یاسر شهر قم) شهرت یافت، در 10 ربیع‌الثانی سال 201 هجری قمری دیده از جهان فرو بست.

با تصویب شورای فرهنگ عمومی استان قم، 23 ربیع‌الاول سالروز ورود حضرت فاطمه معصومه (س) به این شهر به نام «روز قم» نامگذاری شده است.

از 23 ربیع‌الاول سالروز ورود حضرت فاطمه معصومه (س) به شهر مقدس قم تا سالروز وفات ایشان در 10 ربیع‌الثانی، «ایام معصومیه» نامگذاری شده و شعار محوری این ایام، «سلام ای دختر موسی ابن جعفر؛ در امتداد یاری» است./

*س_برچسب‌ها_س*