بازآفرینی حکایتی کهن در کتاب «نمک شیرین»

نویسنده کتاب «نمک شیرین» گفت: کتاب «نمک شیرین» بازآفرینی یکی از حکایتهای کتاب «جوامعالحکایات و لوامعالروایات» توسط نگار اورنگ تصویرگری شده است.
نویسنده کتاب «نمک شیرین» گفت: کتاب «نمک شیرین» بازآفرینی یکی از حکایتهای کتاب «جوامعالحکایات و لوامعالروایات» توسط نگار اورنگ تصویرگری شده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، مرتضی حاتمی نویسنده «نمک شیرین» گفت: کتاب «نمک شیرین» بازآفرینی یکی از حکایتهای کتاب «جوامعالحکایات و لوامعالروایات» نوشته «محمد عوفی» از نویسندگان سدههای گذشته توسط نگار اورنگ تصویرگری شده است.
وی مخاطبان «نمک شیرین» را گروه سنی بالای 12 سال بیان کرد و افزود: انتخاب حکایت و نوشتن و ویرایش پایانی کتاب، حدود دو ماه زمان برد، ولی مرحله و چرخه چاپ و انتشار آن در انتشارات کانون طولانی شد.
این نویسنده درباره موضوع کتاب «نمک شیرین» که تصویرگری آن به سیزدهمین مسابقه تصویرگری شارجه 2024 راه پیدا کرده بود، گفت: موضوع و محور کتاب، داستان «دزد» کهنهکار و با سابقهای است که بنا به وصیت پدرش بعد از سالها انتظار و تحمل سختیهای فراوان، وارد خزانه شاهی میشود و طلا و جواهرات زیادی را بر میدارد، اما موقع بازگشت، اتفاقی برایش میافتد که مسیر زندگیاش را تغییر میدهد.
وی با اشاره به مهمترین پیام این کتاب برای مخاطبان گفت: کتاب «نمک شیرین» با زبانی ساده و روان مخاطب را با مفهوم و ارزش «نمکشناسی» و پایبندی به باورهای ایرانی، اخلاقی و فرهنگی، ارزشهای انسانی و معرفتی آشنا و به خواننده یادآوری میکند که ذات تمام انسانها پاک است.
حاتمی ادامه داد: کتاب «نمک شیرین» به مخاطبان یادآوری میکند که انسان در مسیر رشد و تعالی حرکت میکند و هر گاه در مسیر انحرافی قرار گرفت، میتواند با تذکر و تلنگر دوباره به مسیر اصلی برگردد.
نویسنده «نمک شیرین» با اشاره به اهمیت و ضرورت بازآفرینی حکایتهای ادبیات کلاسیک برای کودکان و نوجوانان بیان کرد: ادبیات کلاسیک، سرمایه و میراث معنوی و ملی سرزمین ماست؛ سرمایهای غنی و بزرگ و غیرقابل تکرار.
وی افزود: بر همگان واجب است که ضمن پاسداری از ادبیات کلاسیک، در انتقالش به نسلهای بعد بکوشند و تلاش کنند به عنوان شهروندی ایرانی از این گنجینه معنوی مراقبت و آن را با سادهنویسی، بازنویسی و بازآفرینی برای کودکان و نوجوانان، ساده، خواندنیتر و جذابتر کنند.
این نویسنده مطالعه آثار ادبیات کلاسیک از سوی کودکان و نوجوانان را ضروری دانست و افزود: مطالعه آثار ادبیات کلاسیک، علاوه بر تقویت حس لذتبردن از متنهای ادبی در مخاطب و بهرهمندی روحی و روانی از آن باعث بالابردن گنجینه لغتها و تقویت غنای کلمهها و تقویت دانایی و خردمندی در مخاطب میشود.
حاتمی که تاکنون بیش از 70 عنوان کتاب نوشته است، آشنایی و آگاهی جامعه هدف از گذشتهها و تجربههای موفق و ناموفق دیگران، آشنایی مخاطب و خواننده با بخشهایی از تاریخ، فرهنگ و نوع زندگی مردمان انسانهای سدههای گذشته و تقویت زبان مخاطب را از دیگر برکتهای مطالعه ادبیات کلاسیک برشمرد.
نویسنده مجموعه 30 جلدی «بازنویسی از ادبیات کلاسیک برای کودکان» گفت: ادبیات کلاسیک نظم و نثر میراث مکتوب و هویتی تاریخی و ارزشمند و آیینهای تمامنما از فرهنگ و آموزههای اخلاقی و رفتاری نیاکان ماست.
وی ادامه داد: این میراث به همه مردم تعلق دارد و یکی از راههای حفظ آن، معرفی کتاب و آثار این نوع از ادبیات به مخاطبان کودک و نوجوان، بازنویسی و بازآفرینی با رعایت اصول و معیارهای مصوب این قالبها برای این مخاطبان است.
حاتمی با اشاره به نقش تربیتی و آموزشی حکایتهای ادبیات کلاسیک فارسی بر کودک و نوجوان گفت: بازآفرینی حکایتهایی از ادبیات کلاسیک، نقشی آموزنده و تربیتی برای جوامع هدف دارد و در تقویت حس لذتبردن ادبی در کودکان و نوجوانان تاثیرگذار است و باید در انتخاب حکایتها برای بازآفرینی، دقت و کارشناسی لازم صورت بگیرد.
نویسنده رمان نوجوان «راز کوچه باغ هفت توت» ادامه داد: خوشبختانه بازنویسی و بازآفرینی از ادبیات کلاسیک برای کودکان و نوجوانان رشد خوبی داشته، اما کیفیت محتوایی و نگارشی آنها قابل تأمل و آسیبشناسی است.
وی افزود: وجهه تاریخی انتشارات کانون و اعتماد جامعه هدف و اولیای تربیتی به کانون پرورش فکری و انتشاراتش موجب شده است ضمن تقویت و افزایش دانش فرهنگی در مخاطبان، انتظارها و توقعهای مجموعه فرهنگی جامعه هم نسبت به آثار فاخر و با کیفیت بالا رفته است.
حاتمی گفت: بیشک مسئولان ارشد و مجموعه انتشارات کانون با شناخت و آگاهی و نیازسنجی، توجه به سلیقهها و ذائقههای مخاطبان، آثار مناسب و با کیفیت محتوایی منتشر میکنند و پاسخی مناسب به اعتماد و مطالبات فرهنگی مخاطبان خواهند داد.
کتاب «نمک شیرین» به تازگی در شمارگان 2هزار نسخه توسط انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان منتشر شده است.