بازماندگان قربانیان جنایات جنگی القاعده در کشور مالی غرامت میگیرند
تهران - ایرنا - بازماندگان قربانیان جنایتهای جنگی گروه «احمد الفقی المهدی» عضو سابق شبکه «القاعده» در شهر «تمبوکتو» (Tombouctou) در کشور مالی در آفریقا از دادگاه بینالمللی غرامت دریافت میکنند.
به گزارش ایرنا، رادیو بینالمللی فرانسه روز یکشنبه گزارش داد: چهار سال پس از آنکه دیوان کیفری بینالمللی، الفقی المهدی عضو ارشد شاخه القاعده در کشور مالی را به جرم جنایتهای جنگی و تخریب مقبرهها و آثار تاریخی شهر تمبوکتو در جریان درگیریهای سال 2012 به 9 سال زندان محکوم کرد، هیأتی از صندوق تأمین منافع قربانیان بر اساس معاهده رم، عازم «باماکو» پایتخت مالی شد.
کشورهای امضا کننده معاهده رم کمکهای خود را به این صندوق اعطا میکنند. از محل این کمکها 1.8 میلیارد «فرانک سی. اف آفریقای غربی» (Le franc CFA) از ژانویه سال 2021 میلادی به قربانیان ناشی از تخریب مقبرهها در کشور مالی که تاکنون شناسایی شدهاند، پرداخت خواهد شد.
این نخستین مورد است که دیوان کیفری بینالمللی با هدف تمرکز بر بناهای فرهنگی تخریب شده، برای آن رأی صادر کرده است.
دیوان کیفری بینالمللی (ICC) برمبنای اساسنامه رم که اغلب به آن معاهده رم گفته میشود، در 17 ژوئیه 1998 در کنفرانسی در شهر رم تأسیس شد. نمایندگان حاضر در این کنفرانس خواهان تشکیل دادگاه دائمی بینالمللی بودند که بتواند به جنایات علیه بشریت و جنایات جنگی در نقاط گوناگون جهان رسیدگی کند.
پیش از تشکیل این دیوان برای رسیدگی به جنایات جنگی که از جمله در رواندا، سیرالئون و یوگسلاوی سابق یا در کامبوج روی داده بود، دادگاه ویژهای تشکیل میشد که با پرداخت هزینه گزاف و اتلاف وقت بسیار همراه بود و مظنونان و عاملان جنایات در بسیاری از مواقع میتوانستند بدون واهمه از تشکیل دادگاه و انجام محاکمهای، آزاد زندگی کنند و حتی به ارتکاب جنایات خود ادامه دهند.
معاهده رم در اول نوامبر 2002 به تصویب رسید و اجرایی شد و تا نوامبر 2019 نزدیک به 123 کشور آن را که مبنای دیوان کیفری بینالمللی است، امضا کردهاند.
رادیو بینالمللی فرانسه گزارش کرد: حدود یک هزار نفر که اکثرا ذینفعان قدیسههای مقبرههای ویران شده در شهر تمبوکتو در سال 2012 در جریان اقدام تروریستی را شامل میشود، از این غرامت بهرهمند میشوند.
«اود لوگف»(Aude Le Goff) مدیر برنامه صندوق تأمین غرامت قربانیان در این ارتباط گفت که اعلام دقیق تعداد کسانی که از این غرامت برخوردار میشود، دشوار است، اما هدف از این تصمیم، برخورداری کل جامعه قربانیان است.
«مو کاسونگو مایونبو»(Me Kassongo Mayombo) وکیل قربانیان پرونده جنایتهای جنگی گروه الفقی المهدی، مرمت مقبرههای تخریب شده را یک پیروزی برای برقراری عدالت در برابر مجازات میداند.
در سال 2012 میلادی، کشور مالی درگیر یک جنگ شد که به بروز گروههای مسلح شورشی در شمال این کشور که نسبت به تصرف بخشی از آن اقدام کردند، انجامید. یکی از این گروهها، گروه «انصار الدین» وابسته به القاعده به رهبری الفقی المهدی در منطقه «مغرب اسلامی» بود که شهر تمبوکتو را در کنترل گرفته و اقدام به تحمیل آموزههای دینی خود به مردم این منطقه میکردند.
*س_برچسبها_س*