بازمعماری تجارت انرژی کشور با انعقاد قرارداد واردات گاز از ترکمنستان به ایران
عضو کمیسیون انرژی مجلس گفت: امضای قرارداد واردات روزانه گاز از ترکمنستان به ایران منجر به بازمعماری تجارت انرژی کشور خواهد شد.
حسین حسین زاده عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی در گفتوگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان درباره اهمیت انعقاد قراداد واردات گاز از ترکمنستان به ایران گفت: شاید برخی مطرح کنند که واردات 10 میلیون لیتر مکعب گاز از ترکمنستان به ایران عدد قابل توجهی نیست، اما این رقم در چند سال گذشته 5 میلیون لیتر مکعب بود که هم اکنون با وجود مشکلاتی که بین ایران و ترکمنستان بود، دو برابر شده است.
وی در ادامه ضمن اشاره به اینکه قرارداد گازی با ترکمنستان یک قدم به جلو است، بیان کرد: انعقاد قرارداد واردات گاز از ترکمنستان به ایران نشان دهنده فعال شدن دیپلماسی انرژی است همچنین نشان دهنده این است که دولت به برقراری ارتباط با همسایگان علاقه وافری دارد.
نماینده مردم شهرهای لارستان و خنج و گراش و اوز در مجلس گفت: وزارت نفت علاقهمند به فروش نفت و فعال کردن دیپلماسی انرژی است. ترکمنستان کشور همسایه شمال شرقی ما و کشور تولیدکننده گاز است و ما باید با دیپلماسی قوی از ظرفیت این کشور استفاده کنیم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس اضافه کرد: علاوه بر این ما میتوانیم با فعال کردن سوآپ انرژی اقدام به بازصادرات گاز به کشورهای همسایه کنیم. امضای قرارداد واردات روزانه گاز از ترکمنستان به ایران منجر به بازمعماری تجارت انرژی کشور خواهد شد. کشور ما در حدود 15 همسایه دارد، اما کشورهای کمی نظیر ترکمنستان در تولید گاز فعالیت دارند. این قراداد میتواند منجر به فعال شدن روابط اقتصادی و دیپلماسی انرژی شود.
این نماینده مجلس یازدهم گفت: بیش از 70 درصد گاز کشور در جنوب تولید میشود، اما بیش از 70 درصد گاز تولیدی در شمال و مرکز کشور استفاده میشود بنابراین ارتباط بین شمال و جنوب خیلی مهم است، اما به اندازه تولید نتوانستیم در بحث انتقال و خطوط انتقال فعال باشیم.
وی با بیان اینکه زیرساختهای انتقال گاز در شمال شرق کشور ما حتی اگر ترکمنستان قبول کند گاز بیشتری به ما بدهد خیلی قوی نیست، افزود: در حال حاضر نیاز کشور ما این است که این گاز را از ترکمنستان وارد کند. ما در حال حاضر هزینه زیادی برای انتقال گاز از جنوب به شمال کشور میدهیم در صورتی که با واردات گاز از ترکمنستان نیازی به این هزینه نداریم و در زمستان مشکل افت فشار گاز در استانهای شمالی را هم نخواهیم داشت.
نماینده مردم شهرهای لارستان و خنج و گراش و اوز در مجلس بیان کرد: شرایط موجود یعنی میزان مصرف گاز در صنایع و پتروشیمیها در حوزه گاز نگران کننده است. 90 درصد خوراک پتروشیمیهای ما گاز است و این مسئله اصلا جالب نیست. چیزی حدود 60 درصد اتلاف انرژی در دو وزارتخانه نفت و نیرو (45 درصد وزارت نیرو و 15 درصد وزارت نفت) اتفاق میافتد، که اقدام جالبی نیست.
حسین زاده با بیان اینکه امیدواریم این دو وزارتخانه در حوزههای اتلاف انرژی و شدت مصرف بالای انرژی که در کشور وجود دارد فکری اساسی داشته باشند، گفت: با همین افزایش مصرف و میزان تولید فعلی ادامه بدهیم قطعا در آینده با مشکلات جدی مواجه میشویم و به واردکننده گاز تبدیل میشویم.
عضو کمیسیون انرژی مجلس افزود: در حوزه پارس جنوبی باید از فاز مطالعه بیرون بیاییم و به صورت جدی به سمت جذب سرمایه و انجام عملیاتی ورود کنیم، زیرا نگران تبدیل پارس جنوبی به بزرگترین موزه صنعتی جهان هستیم و اگر سرمایه گذاری 30 میلیارد دلاری در این حوزه انجام نشود، قطعا این اتفاق رخ خواهد داد.
حسین زاده گفت: اگر همین امروز 10 میلیارد دلار سرمایه گذاری در این حوزه داشته باشیم اولین دکل مورد بهره برداری را در سه سال آینده خواهیم داشت. این دکلها باعث تقویت فشار گاز و جلوگیری از ناترازی خواهند شد.
باشگاه خبرنگاران جوان سیاسی مجلس