پنج‌شنبه 8 آذر 1403

باید ریشه‌های شکل گیری پرونده‌ها تبیین شود

خبرگزاری مهر مشاهده در مرجع
باید ریشه‌های شکل گیری پرونده‌ها تبیین شود

رئیس کل دادگستری استان تهران گفت: صرفاً خبر محکومیت مهم نیست؛ بلکه باید ریشه‌های شکل گیری پرونده تبیین شود.

رئیس کل دادگستری استان تهران گفت: صرفاً خبر محکومیت مهم نیست؛ بلکه باید ریشه‌های شکل گیری پرونده تبیین شود.

به گزارش خبرگزاری مهر، در راستای ارتقای تصویر رسانه‌ای قوه قضائیه به عنوان یکی از محورهای مورد تاکید مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان دستگاه قضا، نشست شورای اطلاع رسانی دادگستری کل استان تهران با حضور علی القاصی رئیس کل دادگستری استان تهران، اعضا و نمایندگان اعضای این شورا با هدف بررسی راهکارهای ارتقای تصویر رسانه‌ای دستگاه قضا، ایجاد انسجام و هماهنگی در اطلاع رسانی و انتشار اخبار، هماهنگی در برگزاری دادگاه‌های مهم از جمله مطبوعات، علنی، بر خط و... برگزار شد.

علی القاصی، رئیس کل دادگستری استان تهران در ابتدای این نشست با اشاره به اینکه یکی از اهرم‌های مهم دشمن به منظور مأیوس کردن مردم به عنوان مهمترین پروژه تعریف شده در «جنگ ترکیبی»، اقدامات رسانه‌ای جهت‌دار و دروغین است، گفت: با توجه به اینکه مهمترین سرمایه نظام مقدس جمهور اسلامی ایران از بدو انقلاب تاکنون مردم بوده است، دشمن به دنبال این است که با اقدامات رسانه‌ای جهت‌دار، دروغ پراکنی و شایعه سازی امید را در دل مردم از بین ببرد.

رئیس کل دادگستری استان تهران اظهار کرد: در این میان، دستگاه قضا به جهت کارکردها و ماهیت وظایف و مسئولیت‌هایی که بر عهده دارد همواره در صدر هجمه‌های رسانه‌ای و دروغ پراکنی‌ها قرار داشته و دارد و به همین جهت تبیین خدمات ارائه شده در دستگاه قضا و تعریف پیوست رسانه‌ای ویژه برای اقدامات قضائی به منظور تنویر افکار عمومی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

وی افزود: زمانی که یک رأی قضائی در خصوص یک پرونده مهم به انشا درمی‌آید و یا یک تصمیم قضائی مهم اتخاذ می‌شود، اگر برای آن رأی و یا تصمیم قضائی پیوست رسانه‌ای مناسبی تعریف نشود، چه بسا دشمن از آن اقدام قضائی به عنوان یک فرصت برای دروغ سازی و شایعه پراکنی استفاده کند؛ لذا اهمیت اطلاع‌رسانی در دستگاه قضا در چارچوب قوانین و مقررات کاملاً محرز و مشخص است.

القاصی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری در دیدار با مسئولان دستگاه قضا در هفته قوه قضائیه سال جاری به منظور ارتقای تصویر رسانه‌ای عدلیه، گفت: در دستگاه قضا خدمات زیاد و قابل توجهی از سوی همکاران به مردم ارائه می‌شود؛ اما زمانی که مردم از این خدمات و اقدامات بی‌اطلاع باشند، نمی‌توانند قضاوت صحیح و مقرون به واقعی نسبت به کارکرد قوه قضائیه داشته باشند و بر همین اساس، اطلاع‌رسانی «به موقع» و «با کیفیت» در «قالب‌های هنری» از اقدامات و خدمات عدلیه سبب ارتقای تصویر این دستگاه در نزد افکار عمومی می‌شود.

رئیس کل دادگستری استان تهران با تاکید بر ضرورت وجود انسجام و هماهنگی میان بخش‌های مختلف در حوزه اطلاع‌رسانی اقدامات و خدمات در مجموعه قضائی استان تهران بیان کرد: اطلاع رسانی و اقدامات رسانه‌ای در مجموعه قضائی استان تهران باید ذیل سیاست‌های کلان قوه قضائیه صورت گیرد و نمی‌توان در این امر مهم و ویژه به طور جزیره‌ای و بر اساس سلایق شخصی عمل کرد.

وی با اشاره به جایگاه مهم و اثرگذار شورای اطلاع رسانی در دستگاه قضا و در سطح استانی به‌منظور تعیین سیاست‌ها، راهبردها و برنامه‌ها تصریح کرد: ضرورت دارد اقدامات و برنامه‌های رسانه‌ای در بخش‌ها و حوزه‌های مختلف مجموعه قضائی استان تهران براساس سیاست‌های تعیین شده از سوی این شورا تعریف و تدوین شود.

القاصی رسانه را یکی از بسترهای مهم و اثرگذار به منظور ارتباط با بطن جامعه دانست و گفت: بسیاری از موضوعاتی که شاید با ساعت‌ها جلسه به نتیجه نرسد چه بسا با یک اقدام رسانه‌ای هنرمندانه به نتیجه مطلوب برسد و مردم نیز به طور شایسته نسبت به آن موضوع آگاه شوند.

بسیاری از خدمات مجموعه قضائی استان تهران جنبه ملی و حتی بین‌المللی دارد

رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به اینکه مجموعه قضائی استان تهران پیشانی عدلیه محسوب می‌شود، گفت: مهمترین معادلات سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و قضائی کشور در تهران رقم می‌خورد و بر همین اساس، بسیاری از خدمات و اقدامات مجموعه قضائی استان تهران صرفاً مربوط به این استان نیست؛ بلکه بسیاری از آن‌ها جنبه ملی و حتی بین‌المللی دارد.

وی ادامه داد: با توجه به این جایگاه ویژه و وظایف مهم، تبیین اقدامات دادگستری کل استان تهران در قالب رسانه بسیار مهم و حساس است که جنبه ملی و یا حتی بین‌المللی در پی خواهد داشت.

القاصی با اشاره به برخی از پرونده‌های کثیرالشاکی و کثیرالخواهان شناخته شده در رسانه‌ها گفت: بسیاری از این پرونده‌ها، پیش از آنکه ماهیت قضائی داشته باشند، دارای ماهیت اجتماعی هستند که در پی بی‌اطلاعی و یا ضعف دانش حقوقی اشخاص شکل گرفته‌اند؛ برهمین اساس، تبیین ماهیت اجتماعی و ریشه‌های شکل‌گیری این دست از پرونده‌ها در قالب رسانه از حیث پیشگیری از وقوع جرم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

رئیس کل دادگستری استان تهران ادامه داد: اطلاع رسانی در خصوص خبر محکومیت یک گروه که با اقدامات مجرمانه در قالب فعالیت اقتصادی اموال مردم و سرمایه ارزی کشور را به غارت می‌برد، نباید صرفاً محدود به خبر محکومیت شود؛ بلکه باید ابعاد و ریشه‌های شکل‌گیری چنین پرونده‌هایی برای مردم تبیین شود و مورد آسیب‌شناسی قرار گیرد.

وی با تاکید بر ضرورت تقویت ارتباط دادگستری کل استان تهران با اصحاب رسانه و جراید، ضرورت آسیب‌شناسی پرونده‌های مهم از حیث تضییع حقوق شهروندان از سوی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان تهران را یادآور شد.

القاصی با اشاره به اهمیت آسیب‌شناسی پرونده‌های مورد اشاره در پیشگیری از وقوع بسیاری از کلاهبرداری‌ها و تشکیل پرونده‌های متعدد قضائی، اظهار کرد: ضرورت دارد مدیریت رسانه و ارتباطات با همکاری معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان تهران پرونده‌های کثیرالشاکی و کثیرالخواهان که بازتاب رسانه‌ای قابل توجهی در افکار عمومی دارد را احصا کند و به منظور پیشگیری از تشکیل پرونده‌های مشابه، آسیب‌شناسی ناشی از علل چگونگی شکل گیری این پرونده‌ها را در قالب‌های مختلف رسانه‌ای در اختیار شهروندان قرار دهند.

رئیس کل دادگستری استان تهران با اشاره به اهمیت توجه به مطالبه افکار عمومی در خصوص اقدامات قضائی گفت: ضرورت دارد که در تولید محتوا، شناسایی سوژه‌ها و موضوعات حقوقی و قضائی، بر مواردی تمرکز شود که مورد سوال و ابهام مردم است و این قبیل از موضوعات باید در دستور کار مدیریت رسانه و ارتباطات دادگستری کل استان تهران به منظور تولید محتوا قرار گیرد.

وی با تاکید بر اینکه مرکزیت جمع‌آوری و دریافت گزارشات و اطلاعات واحدهای قضائی به منظور تحلیل و پردازش، حوزه ریاست دادگستری کل استان تهران است، گفت: کلیه حوزه‌ها و واحدهای قضائی مکلفند گزارشات ناظر بر اقدامات خود را به طور مستمر جهت بررسی و تصمیم گیری پیرامون نحوه اطلاع‌رسانی در اختیار حوزه ریاست قرار دهند. مساله زمان یکی از عوامل مهم در اثرگذاری اطلاع‌رسانی است

القاصی مساله زمان را یکی از عوامل مهم در اثرگذاری اطلاع رسانی برشمرد و گفت: دشمن به دنبال این است که از عدلیه چهره‌ای خشن، دروغین و واهی ارائه دهد؛ این در حالی است که دستگاه قضا، مدعی و مدافع حقوق مردم در بخش‌های مختلف است. ضرورت دارد که یک کارگروه متشکل از بخش‌های مختلف دادگستری کل استان تهران، سوژه‌هایی که عدلیه با اقدامات خود سبب جلوگیری از تضییع حقوق مردم و بیت‌المال شده است را احصا کند تا به‌نحو مطلوب و اثرگذار در خصوص این سوژه‌ها و اقدامات اطلاع‌رسانی صورت گیرد.

رئیس کل دادگستری استان تهران ضمن انتقاد از رویه فعلی مبنی بر درج اغلب اخبار از لسان مدیران ارشد قضائی استان تهران اظهار کرد: یکی از مواردی که دائماً نسبت به آن انتقاد دارم این است که در حال حاضر اغلب اخبار از لسان مدیران ارشد مجموعه قضائی استان تهران منعکس می‌شود؛ در حالی که هنر اطلاع رسانی این است که عملکرد همه بخش‌ها منعکس شود و حتی اگر در یک واحد قضائی اقدام خوب و شایسته‌ای در جهت صیانت از حقوق مردم صورت گرفت، به افکار عمومی منتقل شود.

وی با تاکید بر ضرورت تعریف و تدوین پیوست رسانه‌ای در خصوص پرونده‌های مهم و خاص گفت: تمامی اقدامات در حوزه اطلاع رسانی و رسانه باید معطوف به خدمت رسانی به مردم باشد.