با مصرف این مواد غذایی درد زخم معده را تسکین دهید
زخم معده یکی از شایعترین بیماریهای گوارشی است که میتوان با مصرف برخی مواد غذایی آن را تسکین داد.
زخم معده یکی از شایعترین بیماریهای گوارشی است که میتوان با مصرف برخی مواد غذایی آن را تسکین داد.
زخم معده یکی از بیماریهایی است که طی آن غشای داخلی معده دچار جراحت میشود. گرچه این بیماری میتواند افراد جوان را نیز درگیر کند، اما زخم معده در افراد بالای 60 سال بسیار رایج است. همچنین این موضوع در مردان شایعتر از زنان است.
به گزارش مدیسن نِت، زخم زمانی بروز میکند که اسید معده که مسئول هضم غذاست به دیواره معده آسیب وارد میکند. اصلیترین دلیل بروز این حالت نیز ابتلا به عفونتهای باکتریایی به ویژه هلیکوباکتر است. دلیل دیگر زخم معده استفاده بلند مدت از داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی است.
برای یک مدت طولانی تصور عمومی این بود که زخم معده ناشی از یک سبک زندگی خاص است. برای مثال، بسیاری تصور میکنند خوردن غذاهای تند و استرس زیاد میتواند باعث بروز زخم معده شود. این درحالی است که تاکنون شواهد متقنی در این باره ارائه نشده است.
از آنجا که بخش میانی شکم محل قرار گرفتن چندین اندام مختلف است، برخی مردم در شناسایی زخم معده دچار تردید میشوند و گاهی آن را با مشکلات سایر اندامها اشتباه میگیرند. علائم رایج زخم معده شامل موارد ذیل میشود:
1- احساس ناخوشی در بین دو وعده غذایی
2- درد معده به ویژه دردی که باعث بیدار شدن شما از خواب در طول شب شود.
3- احساس سیری زودتر از حد معمول
4- بروز نفخ شکم و یا احساس درد معده5- دردی که به صورت متناوب برای روزها و هفتهها بروز کرده و متوقف شود.
در صورتی که زخم معده پیشرفت کند، علائم شدیدتری همچون حالت تهوع، استفراغ خونی، وجود خون در مدفوع، درد در پشت و کاهش وزن بی دلیل بروز میکند که در این حالت مراجعه به پزشک ضروری است.
در کنار توجه به مراقبتهای پزشکی و مصرف دارو، متخصصان همواره بر داشتن یک رژیم غذایی متناسب با زخم معده تاکید دارند. از توصیههای غذایی برای افراد مبتلا به زخم معده میتوان به موارد ذیل اشاره کرد:
1- از رژیم غذایی حاوی فیبر مانند غلات کامل، دانه کتان، آجیل، پرتغال، سیب، و هویج تبعیت کنید.
2- مواد غذایی غنی از ویتامین A مانند بروکلی، سیب زمینی شیرین، کلم و اسفناج استفاده کنید. ویتامین A باعث افزایش سطح مخاط تولید شده در مسیر دستگاه گوارش شده و مانع از آسیب جداره معده به وسیله اسید میشود.
3- مصرف چای سبز یک روش طبیعی برای مبارزه با هلیکوباکتر که از عوامل بروز زخم معده است، میشود.
4- مواد غذایی غنی از فلاونوئید مانند سیر، پیاز، کرنبری، توت فرنگی، بلوبری، و نخود فرنگی استفاده کنید. تحقیقات نشان داده است فلاونوئید میتواند مانع از گاستریت مزمن، عفونتهای ناشی از هلیکوباکتر، و زخم معده شود.
5- آب کرنبری نیز خطر رشد هلیکوباکتر را کاهش داده و از التهاب جلوگیری میکند.
در کنار موارد ذکر شده، مصرف برخی مواد غذایی مانند شیر، کافئین، برخی گوشت ها، غذاهای تند و پرنمک، غذاهای حاوی چربی زیاد و شکلات میتواند خطر بروز زخم معده را تشدید کند.
درمان معده درد
روش های خانگی درمان معده درد
معده درد از رایج ترین مشکلات گوارشی است که می توانید با استفاده از روش های خانگی و طبیعی آن را درمان کنید اما در ابتدا باید نوع مزاج معده خود را بشناسید.
معده درد از رایج ترین مشکلات گوارشی است که می توانید با استفاده از روش های خانگی و طبیعی آن را درمان کنید اما در ابتدا باید نوع مزاج معده خود را بشناسید.
روش های خانگی درمان معده درد با پیشنهاد بوعلی سینا
یکی از شایع ترین مشکلاتی که ممکن است هر فرد در طول زندگیش آن را تجربه کند بیماری های گوارشی مانند درد معده یا سوزش معده یا ترش کردن وسوء هاضمه، حالت تهوع و... است. مشکلات گوارشی و معده درد به دلایل مختلف و متعددی مانند مصرف برخی موادغذایی بسیار سخت هضم شده و... ایجاد می شود.
گاهی این بیماری های گوارشی حاد می گردد به طوری که فرد از مصرف مواد غذایی رنج می برد و به دلیل دردهای معده با ترس قاشق بر می دارد و پس از خوردن غذا دچار درد، تهوع و سوزش خواهد شد. اگر شما نیز دچار این مشکلات هستید و از معده درد، ورم معده، زخم معده و... رنج می برید با استفاده از برخی روش های خانگی و گیاه درمانی می توانید این مشکلات را برطرف نمایید.
درمان خانگی معده درد به سبک ابوعلی سینا
درمان خانگی معده درد:
اول مزاج های معده را بشناسید. معده دارای 12نوع مزاج است اما مزاج سرد و تر و مزاج خشک و گرم جزء اصلی ترین مزاج های معده هستند.
معده دارای مزاج سرد و تر
اگر فرد به مشکلاتی مانند نفخ، ترش کردن معده، عدم هضم و... دچار گردد معده او سرد و تر است. اگر معده فرد مزاج سرد و تر داشته باشد فرد علائمی مانند نفخ، گاز معده، بادگلو، قلنج (روده یا بعضی از قسمت های بدن)، تنگی نفس و... خواهد داشت.
علائم سردی یا بلغمی شدن معده
زیاد شدن خلط بلغم یا اثر سوء مزاج خلط بلغم در دستگاه گوارش بیماری های معده با منشأ بلغمی را به وجود می آ ورد. علائم شایع این مشکل عبارتند از: ترش کردن معده، نفخ معده، گاهی یبوست گاهی اسهال، دل درد و بی اشتهایی.
افزایش بلغم در سایر قسمت ها علائمی مانند: زیاد شدن آب دهان، سردرد، درد پاها و یا دست ها، سستی و رخوت را به همراه دارد.
عوامل ایجاد نفخ و اختلال هضم
مصرف زیاد خوراکی های با طبع سرد، نوشیدن مایعات سرد بین غذا و خوردن آب بسیار سرد سبب غلبه بلغم می شود. خوب نجویدن غذا، درهم خوری، حمام رفتن بعد از غذا، خوابیدن بعد از غذا، خوردن زمانی که فرد سیر است و جماع (نزدیکی جنسی) بعد از غذا از عوامل دیگری است که سبب اختلال در هضم غذا و نفخ می شوند.
معده دارای مزاج خشک و گرم
افرادی که معده آنها مزاج خشک و گرم دارد، ممکن است به بیماری های گوارشی مانند زخم معده، سوزش معده و... دچار گردند. این مشکلات علائمی مانند سوزش معده، دردهای خنجری (به خصوص هنگام شب)، مدفوع سیاه و... دارند.
حجم معده در این افراد متوسط است، اشتها متوسط است و زود سیر می شوند، همیشه عطش دارند و تشنه هستند. چون مزاجشان خشک است. به سردی تمایل دارند و چون کبد یا همان جگرشان گرم است، علائم کبد گرم را نشان می دهند
در برخی موارد نیز فرد ممکن است به هر دو مشکل در مزاج ها مبتلا گردد مثلا هم دچار زخم اثنی عشر شود و هم معده اش ترش کند. برای درما ن این مشکلات بهتر است برخی نکات تغذیه ای را رعایت نمایید.
درمان معده درد با شناخت انواع مزاج معده
درمان معده درد با رعایت این نکات
سر وقت غذا بخورید
چنانچه در بخش سلامت نمناک بارها گفته ایم اولین نکته ای که برای درمان بیماری های گوارشی باید رعایت نمایید این است که وعده های غذایی را به موقع و سر وقت بخورید. مثلا اول صبح، صبحانه میل نمایید و در ساعت مشخصی از ظهر ناهار بخورید و اول شب نیز شام صرف نمایید.
افراد دچار مشکلات معدوی به زمان غذا خوردن خود اهمیت نمی دهند و ساعت مشخصی غذا میل نمی کنند و وعده های غذایی خود مخصوصا شام را دیروقت میل می کنند و پس از غذا سریع دراز می کشند. اما برای هضم غذا بهتر است پس از غذا کمی راه بروند و فعالیت بدنی داشته باشند و از دراز کشیدن پس ازمصرف غذا خودداری کنند.
صبحانه سنگک و مربا بخورید
افراد دچار اختلالات معده مخصوصا ورم معده بهتر است از نان سنگک به همراه مربای هویج یا به یا شقاقل برای وعده صبحانه استفاده کنند. اما آنها تنها باید گوشت مربا را بخورند و شهد مربا را از روی گوشت جدا کنند زیرا شهد مربا سبب تحریک اسید معده می شود. افرادی دچار مشکلات معده نباید چای بنوشند.
برای تقویت معده این افراد باید با آب مرغ یا ماهیچه برای خود برنج کته بپزند و در وعده غذایی ناهار میل کنند. یکی دیگر از بهترین غذاها برای این افراد پوره سیب زمینی به همراه گلپراست.
غذای دیگری که برای این افراد مفید است کباب گوشت گوسفندی بدون چربی می باشد. برای تهیه این کباب ابتدا باید یک یا دو روز گوشت گوسفندی چرخ کرده را در یخچال بگذارید و سپس این گوشت را بدون افزودن (پیاز، سیر و...) کباب کنید و با سماق میل نمایید.
به هضم غذا کمک کنید!
از دیگر خوراکی هایی که زخم معده را درمان می کند، زنجبیل پرورده است. افراد دچار زخم معده می توانند مربای زنجبیل را با عسل تهیه کنند و میل نمایند. برای تهیه مربای زنجبیل ابتدا زنجبیل را خلالی کرده و در یک ظرف غیرفلزی بریزید و به آن آب و یک قاشق چای خوری آهک بیافزایید.
آهک برای از بین رفتن تندی زنجبیل به کار می رود. آب اضافه را پس از دو ساعت خالی کنید. سپس روی زنجبیل پنج بار آب ریخته و خالی کنید اما فقط در نوبت اول یک قاشق چای خوری آهک اضافه کنید و در نوبت های دیگر آهک اضافه نکنید. سپس عسل را به اندازه سه برابر زنجبیل به آن بیافزایید و اجازه دهید 4 الی 5ساعت این مواد باهم بپزند.
برای افرادی که معده ضعیفی دارند و غذای شان به راحتی هضم نمی شود، مصرف این مربا بسیار مفید است. این افراد بهتر است پس از صرف غذا یک قاشق مرباخوری از مربای زنجبیل را بخورند.
برای بهبود ترشح شیره معده در افراد دچار معده درد مصرف مخلوط نمک و پودر آویشن به اندازه نوک قاشق چای خوری قبل از غذا بسیار مفید است.
افراد مبتلا به زخم معده یا ورم معده بهتر است 5 دقیقه پس از صرف غذا راه بروند و سپس یک قاشق چای خوری موم لایی شیرین بیان را مصرف کنند و سپس دوباره راه بروند.
یکی از بهترین نسخه های گیاهی برای افراد مبتلا به زخم معده یا ورم معده این است که مقدار مساوی از ریشه شیرین بیان و برگ خشک شده بارهنگ را آسیب کنند و سپس یک استکان عرق بومادران را همراه یک قاشق چای خوری از این مواد بنوشند.
مربای زنجبیل از درمان های طبیعی معده درد
راهکارهای درمانی برای افراد مبتلا عفونت معده یا هلیکوباکتری
افراد مبتلا به عفونت معده یا هلیکوباکتری، مقداری تخم بارهنگ را در یک ماهی تابه ریخته و روی حرارت بگذارند تا بویی از این گیاه خارج شود و تغییر رنگ دهد سپس بدن افزودن هیچ گونه موادی تخم بو داده شده را پودر کنند و در عرق نعناع گرم ریخته و یک لیوان به مدت 14روز قبل از غذا بنوشند تا مشکلاتشان برطرف گردد. برای خوش طعم تر کردن این شربت افزودن عسل یا نبات بلامانع است. این دارو برای افرادی که دچار اسهال مزمن نیز مفید است.
برگ بارهنگ نیز مانند تخم بارهنگ، برای کسانی که دچار زخم معده یا حرارت معده هستند مفید است. مصرف برگ بارهنگ پخته شده به همراه ماست شیرین کم چرب برای این بیماران توصیه می گردد.
درمان درد معده با میوه درمانی
افرادی که مشکل معدوی دارند بهتر است پس از صرف غذا سیب رسیده شیرین یا میوه به میل کنند. البته میوه به را باید ابتدا به 4 قسمت تقسیم کرده و روی حرارت قرار دهند تا کبابی شود و سپس بعد از غذا یک تکه از این میوه را میل کنند. انار و میوه زالزالک هم جزو میوه های مفیدی برای افرادی که مشکل معده و هضم دارند، بسیار مفید است.
درمان درد معده با دمنوش
برای تسکین دردهای عصبی معده مصرف دمنوش گیاهی بابونه شیرازی می تواند مفید باشد. طرز تهیه این دمنوش اینگونه است:4قاشق مرباخوری بابونه شیرازی را در یک لیوان آب ریخته و بگذارید دم بکشد. این دمنوش را به صورت ناشتا صبح ها ناشتا بنوشید و نیم ساعت پس از نوشیدن این دمنوش صبحانه بخورید.
درمان معده درد با دمنوش گیاهی بابونه شیرازی
دم کرده ای برای درمان معده درد
افراد مبتلا به ریفلاکس و کسانی که معده آنها ترش می کند، بهتر است همانطور که در بخش های قبلی درمان های گیاهی معده درد توضیح دادیم از دم کرده گیاه نعناع فلفلی استفاده کنند. برای تهیه این دم نوش:
- گیاه نعناع فلفلی را از عطاری ها تهیه کنید.
- یک قاشق غذاخوری از این گیاه را در یک لیوان آب ریخته و بگذارید به مدت 10 دقیقه دم بکشد.
- نصف لیوان از این دم کرده را قبل از وعده ناهار و شام بنوشید.
- به جای گیاه نعناع فلفلی می توانید از گیاه سوسن عنبر نیز استفاده نمایید.
خوراکی های ممنوع برای معده درد!
- سرخ کردنی ها
- غذاهای چرب مانند: ته دیگ، کوکو و کتلت ها
- گوشت قرمز مثل گوشت گاو
- شیرینی خامه ای
- قهوه، نوشابه، چای، نسکافه
- شکلات
برای درمان معده درد خوراکی های مایع مصرف نکنید
افرادی که از بیماری های گوارشی و مشکلات معدوی رنج می برند باید غذاهای آبکی مثل سوپ، آش یا دمنوش (غیر از موارد ذکر شده) مصرف نکنند زیرا مصرف بیش از حد دمنوش به مشکلات اسیدی شدت می بخشد و مشکلات معدوی را بیش تر خواهد کرد.