جمعه 19 بهمن 1403

بحران معنویت در محیط‌های علمی / تدوین سرفصل جدید اعتبارات به هیات دانشجویی دانشگاه تهران + فیلم

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
بحران معنویت در محیط‌های علمی / تدوین سرفصل جدید اعتبارات به هیات دانشجویی دانشگاه تهران + فیلم

سید محمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در شب برگزاری هیئت به مناسب شهادت حاج قاسم سلیمانی و شهدای هواپیمای اوکراینی گفت: هیات‌های مذهبی در بخش‌های مختلف اجتماعی جامعه کارکار‌های بسیاری دارند. یکی از ویژگی اصلی این هیئت‌ها مردمی بودن آن است و کارکرد واقعی آن در راستای فعالیت مردم به ویژه فعالیت‌هایی که هیئت‌های دانشجویی در دانشگاه دارند، روح معنوی...

سید محمد مقیمی، رئیس دانشگاه تهران در گفتگو با خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در شب برگزاری هیئت به مناسب شهادت حاج قاسم سلیمانی و شهدای هواپیمای اوکراینی گفت: هیات‌های مذهبی در بخش‌های مختلف اجتماعی جامعه کارکار‌های بسیاری دارند. یکی از ویژگی اصلی این هیئت‌ها مردمی بودن آن است و کارکرد واقعی آن در راستای فعالیت مردم به ویژه فعالیت‌هایی که هیئت‌های دانشجویی در دانشگاه دارند، روح معنوی و مذهبی در بدنه دانشگاه می‌دمد با توجه به اینکه هیات‌های مذهبی ماهیت داوطلبانه دارند و از طرف دیگر به ارتقا معنویت در سطح دانشگاه کمک می‌کند.

رئیس دانشگاه تهران ادامه داد: در شعار دانشگاه تهران، شعار جهاد علمی را مطرح کردیم، در جهاد علمی به معنویت اشاره کردیم. معنویت یکی از چیز‌هایی است که به شدت در دانشگاه به آن نیاز داریم؛ روح معنوی باید در فعالیت مدیریتی نیز دمیده شود.

وی با اشاره تاثیر روح معنویت در ابعاد مختلف دانشگاه گفت: وقتی ما صحبت از دانشگاه اسلامی می‌کنیم، منظورمان فقط یک پوسته نیست؛ بلکه باید روحی در آن دمیده شود و هیئت‌های مذهبی می‌توانند کمک کنند. این روح معنویت در تمام کارکرد‌های دانشگاه و در بحث‌های آموزشی، پژوهشی و فعالیت علمی که اساتید و دانشجویان دنیال می‌کنند دمیده شود. من فکر می‌کنم که همه ما باید کمک کنیم که این فعالیت‌ها ارتقا پیدا کنند، در عین حال که جنبه مردمی و داوطلبانه آن را حفظ کنیم.

مقیمی با اشاره به اهمیت هیئت‌های داوطلبانه افزود: یکی از اثرگزاری‌هایی که این نوع فعالیت‌ها دارد ماهیت داوطلبانه بودن و غیر وابسته بودن آن‌ها به نهاد‌های سازمانی و دولتی است؛ بنابراین از آنجایی که ما معتقدیم این فعالیت‌ها باید توسعه داشته باشد هر جا که نیاز باشد به صورت مستقیم و غیر مستقیم کمک می‌کنیم که این فعالیت‌ها توسعه پیدا کند. ما سعی می‌کنیم به نوبه خودمان در برگزاری ههیئت‌ها نقش داشته باشیم.

رئیس دانشگاه تهران به اشاره به بحران معنویت در دانشگاه‌ها تصریح کرد: در محیط امروزی دانشگاه این فعالیت‌ها به شدت نیاز است. ما دچار یک بحران معنویت در سراسر دنیا هستیم و در محیط‌های علمی نیز بعضا شاهد افسردگی و اقدام به فعالیت‌هایی که از نظر اجتماعی منجربه خودکشی می‌شود هستیم. یکی از راه‌های برونرفت از بحران معنویت و خروج از بحث افسردگی که در جامعه مدنی ما در سطح اجتماعی و دانشگاه وجود دارد؛ تقویت نهاد مدنی مثل هیئت مذهبی است که می‌تواند به رفع این نقصیه کمک کند و زندگی دانشجو را هدفمند کند. به ویژه اینکه در هیئت‌های مذهبی علاوه بر بحث‌های مدیحه سرایی و دعا، سخنرانی‌های معرفتی را نیز توسعه دهیم تا دانشجویان ما با فلسفه وجودی زندگی و فلسفه زندگی و مرگ آشنا شوند؛ و هرچه اشنایی و پیوند دانشجویان، اساتید و کارکنان با ماهیت هیئت‌ها بیشتر شود در کاهش افسردگی و ارتقا سطح معنویت در دانشگاه تاثیر دارد.

وی افزود: هیئت یکی از بهترین مکانیزم‌هایی است که می‌تواند به صورت داوطلبانه اتفاق بیفتد و خود دانشجویان از طریق هکلاسی‌ها این را بسط و توسعه دهند. حتما موثرترین روش برای جذب دانشجو و بهترین روش برای مشارکت انان در فعالیت هیئت‌ها است بنابراین من فکر می‌کنم که ما باید حتما این بستر‌ها را فراهم کنیم. خوشبختانه جوانان مومن و متدین همیشه در مناسب‌های مختلف برنامه دارند علی رغم اینکه هیچ امکاناتی هم از دانشگاه نمی‌گیرند و به صورت خود جوش انجام می‌دهند. ولی من فکر می‌کنم مسئولیت ما بسیار زیاد است هم به صورت شخصی و به صورت سازمانی کمک کنیم که این فعالیت توسعه پیدا کند. مقیمی در آخر با توجه به تدوین سرفصل جدید و تخصیص اعتبارات به هیئت‌ها گفت: باید یک سرفصل جدید در اعتبارات مجموعه فعالیت‌های فرهنگی مان به هئیت‌ها اختصاص دهیم و نحوه هزینه کرد را به تشخیص هیئت امنای آن واگذار کنیم. یکی از کار‌های مهم اثرگذار فرهنگی، از طریق هیئت‌ها میسر خواهد شد. وی ادامه داد: علیرغم اینکه منابع زیادی به بخش فرهنگی تخصیص داده شده، ولی عمدتا این فعالیت‌ها رسمی بوده و از طریق واحد‌های سازمانی دانشگاه انجام شده، بنظر می‌رسد اگر این منابع از طریق خود دانشجویان مدیریت شود موثرتر خواهد بود. من راجع این موضوع با همکارانم صحبت می‌کنم که یک سرفصل اعتباری از محل همان اعتبارات فرهنگی به این امر اختصاص دهیم و در حد بضاعت شخصی خود نیز کمک کنیم.