شنبه 10 آذر 1403

«بخشندگی و کرامت» متجلی‌ترین صفت امام حسن (ع) است / امام حسن (ع) آبروی خود را برای حفظ کیان اسلام ایثار کرد

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
«بخشندگی و کرامت» متجلی‌ترین صفت امام حسن (ع) است / امام حسن (ع) آبروی خود را برای حفظ کیان اسلام ایثار کرد

کارشناس مسائل مذهبی گفت: متاسفانه عده‌ای از اشعری‌های زمان در سال‌های گذشته به صراحت، صلح امام حسن (ع) را به عنوان الگو مطرح می‌کردند و جام زهرِ تسلیم در برابر شیاطین و معاویه‌های زمان را به ولی امر مسلمین، پیشنهاد و در این باره تلاش و اصرار کردند اما به هر حال بصیرت و استقامت امت و امام امت باعث شکست آن‌ها شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ حجت‌الاسلام محمد نظری در گفت‌وگو با خبرنگار موج رسا; ضمن تبریک ولادت باسعادت حضرت امام حسن مجتبی (ع) اظهار داشت: بخشندگی و کرامت امام حسن (ع) بیشتر از سایر صفات کمالی، عالی، انسانی و معنوی در ایشان متجلی شده بود و طبق نقل تاریخ ایشان 3 دفعه نصف مال و 2 دفعه نیز کل مال خود را در راه خدا انفاق کرده‌اند.

وی با بیان اینکه طبق نقل تاریخ، ایشان هیچ وقت هیچ کس را دست خالی راه نمی‌انداختند، خاطرنشان کرد: معمولاً سائلی که به امام حسن (ع) مراجعه و درخواست کمک می‌کرد اینطور نبود که کمک ایشان جزئی و رفع تکلیف باشد بلکه نیاز سائل را تا حد وُسع برطرف می‌کردند.

حجت‌الاسلام نظری با بیان اینکه سخاوت و بخشندگی امام حسن (ع) در همه دوران به تمام انسان‌ها نیاز بوده و نشان از کرامت، شخصیت، عظمت و سعه وجودی انسان است، افزود: قرآن کریم در آیات مربوط به انفاق (آیات 261 تا 274 سوره مبارکه بقره) می‌فرماید که تثبیت و تقویت روح و نفس و استحکام شخصیت انسان، یکی از آثار انفاق بوده و نشان از کرامت و شخصیت بالا و ارزش وجودی انسان است.

* انفاق مال، نشان از کمال و عظمت روح انسان است

کارشناس مسائل مذهبی با بیان اینکه انسان به لحاظ فطری و غریزی به اموال خود علاقه و تعلق خاطر دارد، گفت: در آیات مختلف قرآن کریم آمده که انسان به اموالش علاقه دارد اما این نشان از کمال، بزرگی و عظمت روح انسان است که با وجود علاقه و نیاز به مال خود باز هم ایثار، فداکاری و بخشش می‌کند که این یکی از کمالات امام حسن (ع) است.

وی ابراز کرد: هر چند انسان‌های کریم و بخشنده در جامعه وجود دارند و کمک می‌کنند و کمک‌های مومنانه و افطاری می‌دهند که حتی مورد قدردانی رهبر معظم انقلاب نیز قرار گرفت اما باز هم فقر، فاصله طبقاتی و مشکلات معیشتی در جامعه ما وجود دارد و در چنین جامعه‌ای عده‌ای با وجود ادعای تشیع، ثروت‌های متراکم، تکاثر و انباشت ثروت دارند و فقرا و نیازمندان را فراموش می‌کنند که این خلاف ادعای تشیع است و نشان می‌دهد که جامعه ما نیاز به تاسی به فرهنگ امام حسن (ع) و کریم اهل بیت دارد.

حجت‌الاسلام نظری افزود: امیدواریم فرهنگسازی رسانه‌ها و مبلغان و عموم مردم سبب تاسی به این فرهنگ شده و سیره امام حسن (ع) در جامعه تبلیغ شود تا بتوانیم به سوی عدالت اجتماعی بیشتر حرکت کنیم.

* امام حسن (ع) در صلح با معاویه، آبروی خود را برای حفظ کیان اسلام ایثار کرد

وی با بیان اینکه آبرویی که امام حسن (ع) هزینه کرد بیش از انفاق مال، مهم است، اظهار داشت: مال، کم‌ارزش‌تر از جان و جان، کم‌ارزش تر از آبرو است و قرآن کریم نیز در حکم جهاد ابتدا تلاش با مال را مقدم می‌داند و توصیه می‌کند تا وقتی که با مال خود می‌تواند جهاد کند و دشمن را دفع کند سپس ایثار جان، مقدم بر آبرو است اما بیشترین کرامت امام حسن (ع) ایثار از آبرو برای اسلام و مسلمین و حفظ مکتب اهل بیت (ع) بود.

حجت‌الاسلام نظری با بیان اینکه این ایثار، پذیرش جامِ زهرِ صلح و آتش‌بسِ تحمیلی با طاغوت و فرعون زمان یعنی معاویه بود، خاطرنشان کرد: تبلیغات معاویه در جریان تحریف آن زمان سبب شد تا متاسفانه بخش بزرگی از جامعه با او همراهی کردند و امام حسن (ع) را مجبور کردند که حاکمیت جامعه را به طاغوت و فرعون زمان یعنی معاویه تسلیم کند.

* ایثار از آبرو بالاتر از بخشش مال است

مدرس حوزه علمیه با بیان اینکه این نوع کرامت، بالاتر از کرامت و بخشش مال است، افزود: مال آنچنان ارزشی ندارد هر چند انسان‌ها به اموال خود علاقه دارند اما انسان‌ها بیش از مال به کرامت و شخصیت علاقه دارند و امام با این وجود با توجه به شرایطی که جریان تحریف و فرعون زمان در جامعه ایجاد کرده بود، راهی جز تسلیم حکومت برای حفظ کیان اسلام اهل بیت (ع) نیافت.

وی با بیان اینکه کسانی که ادعا می‌کنند امام حسن (ع) در شرایط عادی صلح کرد، اشتباه می‌کنند، تصریح کرد: این کار در شرایط عادی، حرام و خلاف عقل و نقل و امانتداری است که یک انسان عادل، عاقل، معصوم، دارای علم لَدُنی، منصوب از طرف خداوند و رسول اعظم (ص) و امیر مومنان (ع) حاکمیت را به یک انسان منافق، نالایق، فاسق و فاسد تسلیم کند اما اضطرار باعث این اقدام امام حسن (ع) شد.

* بصیرت و استقامت امت سبب شکست اشعری‌های زمان در تحمیل صلح به رهبر انقلاب شد

کارشناس مسائل مذهبی با تاکید بر اینکه صلح امام حسن (ع) نه یک الگو بلکه یک عبرت است، گفت: متاسفانه عده‌ای می‌گویند باید الگو بگیریم اما رکوع به ظالمان، الگوی ابلیسی، بی‌لیافتی، سُستی و ترک استقامت است.

وی افزود: متاسفانه عده‌ای از اشعری‌های زمان در سال‌های گذشته به صراحت، صلح امام حسن (ع) را به عنوان الگو مطرح می‌کردند و جام زهرِ تسلیم در برابر شیاطین و معاویه‌های زمان را به ولی امر مسلمین، پیشنهاد و در این باره تلاش و اصرار کردند اما به هر حال بصیرت و استقامت امت و امام امت باعث شکست آن‌ها شد.

حجت‌الاسلام نظری تاکید کرد: وجود مبارک امام مجتبی (ع) بنده است اما معصومین (ع) بندگان هوای نفس نیستند بلکه بندگان خداوند هستند لذا آنجا که لازم باشد از مال و جان و آبروی خود برای حفظ اسلام و کیان انسان و بشریت و هدایت انسان‌ها مایه می‌گذارند.

وی ابراز کرد: هدف در طول تاریخ این بوده که چهره نفاق و خیانت، آشکارتر شود اما با توجه به پیش‌بینی‌های امام حسن (ع) مبنی بر اینکه معاویه و بنی‌امیه چگونه با امت رفتار خواهند کرد، گذشت زمان حقانیت کار امام حسن (ع) را نشان داد.

انتهای پیام /