برف بگو در بهار! / معرفی کتاب «امضا؛ منِ دلتنگ» سروده بهاره سلمانی
بهاره سلمانی در کتاب «امضا؛ منِ دلتنگ» شعرهایی در قالب نیمایی با موضوعاتی برگرفته از دنیای نوجوانی و دغدغههای مخاطبان این گروه سنی سروده و از موضوعاتی ملموس و آشنا برای آنان سخن گفته است.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی خبرگزاری تسنیم، دوران نوجوانی که پلی است بین کودکی و بزرگسالی، دوران خاصی است. حال و هوای نوجوانی مثل آسمان فصل بهار است؛ یک روز ابری و غمگین و تار است و یک روز آفتابی و درخشان! یک روز نم نم باران و روز دیگر رگبار! بعضی از نوجوانها برای تخلیه هیجانات درونی خود در این دوران به شعر پناه میبرند. شعر که در دوره کودکی شاید تنها وسیله سرگرمی و تفریح و یا آموزش برخی مفاهیم است در دورهی نوجوانی کارکردهای تازهای مییابد.
کارکردهای شعر برای نوجوانان
خواندن شعر راهی برای بهرهمند کردن نوجوانان از چشمه یا جویباری درونی و همیشگی در درونشان است که روح و روان آنها را از شادابی و تازگی سرشار میسازد و برای بیان احساسات نهفته مثل اندوه، خشم، مهر، حسرت، انتظار و... به کمک آنها میآید.
اگرچه برخی از شاعرانی که برای نوجوانان شعر میسرایند، از دغدغههای دوران نوجوانی خودشان مینویسند و با دنیای نوجوان امروز فاصله دارند، اما شاعرانی هم هستند که با درک حال و هوا و احساسات نوجوانان امروز، شعرهایی مناسب این گروه سنی میسرایند.
یکی از این شاعران خوش ذوق «بهاره سلمانی» است. شاعر جوان و خوشآتیهای که خیلی از دوران نوجوانی فاصلهی زیادی نگرفته است و شاید به همین دلیل است که احساسات نوجوانان امروز را به خوبی درک میکند:
گلدان
یک تکه از باغ است
تُنگ تو هم
یک تکه از دریاست
با ارفاق؛
ماهی!
غمگین نباش این قدر
من هم اتاق کوچکی دارم...
4 دوره شعر عاشورایی از نگاه استاد محمود اکرامی / شعر و شاعر ائمه (ع) نباید تک ساحتی باشد + فیلمشعرهایی واقعاً نوجوانانه
بهاره سلمانی در کتاب «امضا؛ منِ دلتنگ» شعرهایی در قالب نیمایی با موضوعاتی برگرفته از دنیای نوجوانی و دغدغههای مخاطبان این گروه سنی سروده است.
سلمانی در این شعرها به تجربههای زیستهی خود و نوجوانان توجه داشته و از موضوعاتی ملموس و آشنا سخن گفته است. به گونهای که مخاطب میتواند به راحتی با این سرودهها همذات پنداری کند.
قهر و آشتی، مدرسه، دوستی، دلتنگی، تنهایی، خانواده، سفر، طبیعت و... موضوعاتی است که در شعرهای این کتاب به آن پرداخته شده است. نگاه این شاعر جوان به این موضوعات، نگاهی تازه و سرشار از خلاقیت و به دور از کلیشههای رایج در اغلب شعرهای نوجوان است. تصویرهای شعری او تازه و بدیعاند. مثلا در شعر «پاییز» در توصیف این فصل و روز اول سال تحصیلی میگوید:
یک صبح در پاییز
پاییز خیس و سرد
پوشیدهاند امروز
یک دست با هم کوچهها
روپوشهای زرد...
و یا در شعر «حرفهای تازه» بهار را نقاشی ماهر و هنرمندی خوش ذوق میبیند:
با رنگهای تازه گلها را
نوآوری کرد
مانند یک نقاش ماهر
او با درختان حرفهای تازهای زد
مانند یک شاعر....
انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان کتاب «امضا؛ منِ دلتنگ» را با 17 قطعه شعر سپید و نیمایی با شمارگان 2500 و قیمت 10 هزار تومان برای گروه سنی 15+ منتشر شده است. تصویرگری این کتاب را هنرمند نام آشنا «ابوالفضل همتی آهویی» به عهده داشته است. همچنین این کتاب از سوی دبیرخانه جایزه مرغک (کتاب ماه و سال کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان) به عنوان نامزد جایزه سال 1400-1401 انتخاب و به مرحله نهایی راه یافته است.
شعر کوتاه دیگری از این کتاب را می خوانیم:
روی زمین
زندگیِ عادیِ یکنواخت
باز همان خانه، همان کوچه، همان مدرسه
باز همان... باز همان....
آسمان!
کار عجیبی کن و این بار خوراکی ببار
حرف عجیبی بزن
حرف عجیبی
مثلا «برف» بگو در بهار!