شنبه 3 آذر 1403

بطحایی: مشکلات کنونی آموزش و پرورش همان مسائل 40 سال پیش است / ذوعلم: مدیران ما دنبال مدارس تربیت رتبه کنکوری هستند

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
بطحایی: مشکلات کنونی آموزش و پرورش همان مسائل 40 سال پیش است / ذوعلم: مدیران ما دنبال مدارس تربیت رتبه کنکوری هستند

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست بررسی آموزش و پرورش دولت تدبیر و امید در برنامه فرهنگراه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان تهران با حضور سید محمد بطحایی، وزیر سابق آموزش و پرورش؛ علی الهیار ترکمن، معاون برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش؛ اسفندیار چهاربند، رئیس سابق مرکز منابع انسانی آموزش و پرورش؛ حجت الاسلام علی ذوعلم، رئیس سابق سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی...

به گزارش خبرنگار دانشگاه خبرگزاری دانشجو، نشست بررسی آموزش و پرورش دولت تدبیر و امید در برنامه فرهنگراه بسیج دانشجویی دانشگاه فرهنگیان تهران با حضور سید محمد بطحایی، وزیر سابق آموزش و پرورش؛ علی الهیار ترکمن، معاون برنامه ریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش؛ اسفندیار چهاربند، رئیس سابق مرکز منابع انسانی آموزش و پرورش؛ حجت الاسلام علی ذوعلم، رئیس سابق سازمان پژوهش و برنامه ریزی درسی و حیدر تورانی، سرپرست اسبق سازمان پژوهش وبرنامه ریزی درسی برگزار شد. سید محمد بطحایی در این نشست گفت: در حوزه آموزش و پرورش مهم‌ترین رکن، پیشرفت نیروی انسانی آن است و نیروی انسانی در این سال‌ها همواره با چالش‌های بسیاری روبه رو بوده است. این چالش از ادوار گذشته وجود داشته و همچنان نیز وجود دارد و در زمان‌هایی مانند تغییر مقطع ابتدایی از 5 سال به 6 سال، این چالش تشدید شد.

*س_ چرا آموزش و پرورش ذیل قانون خدمات کشوری تعریف می‌شود؟_س*

وی اظهار کرد: عواملی بر مدیریت منابع انسانی آموزش و پرورش تاثیرگذار هستند که یک عامل همواره به صورت پنهانی آسیب وارد کرده است. مسئله اینجاست که دولتمردان ما قلبا باور نکرده‌اند که ماهیت کار آموزش و پرورش با دستگاه‌های دیگر متفاوت است. قانون خدمات کشوری برای همه از جمله آموزش و پرورش جاری و صادق است؛ این درصورتی است که ماهیت کار معلم با سایر کار‌های اجرایی تفاوت دارد. نظام استخدام، به کارگیری و... باید با سایر ارگان‌ها متفاوت باشد. متاسفانه اینگونه مسائل باعث شده است که برای هرگونه تصمیم گیری درمورد آموزش و پرورش با مشکل‌های فراوانی مواجه شویم.

وزیر سابق وزارت آموزش و پرورش تاکید کرد: ما اگر نتوانیم نظام منابع خاص برای این دستگاه داشته باشیم، مشکلات همچنان ادامه خواهد داشت. باعث تاسف است که مشکلات کنونی آموزش و پرورش همان مشکلات 40 سال پیش است و ما نتوانسته‌ایم آن را حل کنیم. بعضا کسانی هستند که تجربه کافی در آموزش و پرورش ندارند و با انجام مطالعات تطبیقی راهکار‌هایی ارائه می‌دهند، اما مسئله اینجاست که ما در ایران یک نظام ارزشی داریم و باید متناسب با کشور خود به حل مسئله بپردازیم.

*س_ رشد جمعیت دانش آموزی تاسال 1404 و کمبود معلم_س*

در ادامه علی الهیار ترکمن گفت: اگر موضوع نیروی انسانی آموزش و پرورش را صرفا یک مشکل بدانیم، مواجهه با آن را به راه حل‌های موقت محدود می‌کنیم. در حالی که مسئله نیروی انسانی یک مسئله است و باید به دنبال راهکار‌هایی اساسی برویم. ما تا سال 1404 یک شیب ملایم افزایش جمعیت خواهیم داشت که جمعیت دانش آموزی حدودا به 16 میلیون و 200 هزارنفر خواهد رسید که از اکنون باید از این فرصت برای حل این مسئله استفاده کنیم.

*س_اشتباه دولت دهم در واگذاری فضا‌های آموزشی به وزارت علوم_س*

وی عامل بروز برخی از مشکلات نیروی انسانی را ضریب بالای نفوذ آموزش و پرورش در جامعه دانست و اظهار کرد: به دلیل ضریب نفوذ بالای معلمان، نمایندگان مجلس به پشتوانه معلمان به مجلس ورود پیدا می‌کنند و نتیجه‌اش اجرای طرح‌هایی می‌شود که آسیب‌هایی جدی برای آموزش و پرورش به همراه دارد. مشکل ما این است که قوه مقننه به بلوغ سیاسی نرسیده است که در کار آموزش و پرورش دخالت نکند. وقتی می‌گوییم معلم کارمند نیست، در نظام سیاسی کشور ما معنا ندارد. در برخی از مشکلات به وجود آمده اصلا آموزش و پرورش دخالتی ندارد و دستگاه‌های دیگر موجب آن می‌شوند، ولی علیه وزارت آموزش و پرورش شعار می‌دهند.

*س_ 64 درصد از نیرو‌های آموزش و پرورش از طریق مجلس جذب شده‌اند_س*

سپس اسفندیار چهاربند گفت: در بحث منابع نیروی انسانی آموزش و پرورش نباید فکر کنیم که این دستگاه به تنهایی می‌تواند مشکلات را برطرف کند؛ بلکه در بخش کلان کشور باید این اتفاق بیفتد. از سال 1385 تا 1399 حدود 64 درصد از نیرو‌های آموزش و پرورش بدون دخالت این دستگاه و از طریق مجلس شورای اسلامی بوده است. مجلس به جای آنکه برنامه ریزی کند، کار اجرایی انجام می‌دهد و جذب بسیاری از نیرو‌های آموزش و پرورش از طریق مجلس است. از یازده مجلس شورای اسلامی، نه مجلس درگیر طرح‌های استخدامی بوده است که متاسفانه بیشترین آن در دولت نهم و دهم اتفاق افتاده است.

وی تصریح کرد: یکی از مشکلات نیروی انسانی آموزش و پرورش عدم توازن آن است. ما در حالی که نیروی مازاد داریم، کمبود نیرو هم داریم. این مشکل نیز برآمده از طرح‌های استخدامی فله‌ای و جمعی است. پیامد‌های اینگونه استخدام‌ها آموزش و پرورش را به لحاظ اقتصادی، سیاسی و اجتماعی زمین گیر کرده است.

*س_خصوصی سازی به معنای نابودی نظام تعلیم و تربیت کشور است_س*

بطحایی در خصوص خصوصی سازی و طرح خرید خدمات افزود: در بحث خصوصی سازی حتی کشور‌هایی که مبنای آن‌ها کاپیتالیسم و اداره کشورشان بر اساس اقتصاد است، نیز عقیده‌ای بر خصوصی سازی آموزش و پرورش ندارند. خصوصی‌سازی به معنای نابودی تعلیم و تربیت یک کشور است. خرید خدمات را نباید برابر با خصوصی سازی دانست؛ چیزی که در خرید خدمات مطرح شد با اجرای آن تفاوت دارد. مبنای خرید خدمات بر این بود که در مناطقی که امکان تشکیل کلاس و اعزام معلم نیست، معلمی که تایید صلاحیت شده است و انسانی ذی صلاح است برود و درس بدهد و دولت هزینه آن را بدهد. اما در مقام اجرا اینگونه نشد و تعمدا در برخی از مناطق مدارس را تعطیل و خرید خدمت می‌کردند.

*س_ واگذاری فضا‌های آموزشی آموزش و پرورش به وزارت علوم در دولت دهم_س*

الیهار ترکمن با بیان اینکه آموزش و پرورش باید یک دیدگاه و سبک اقتصادی برای خود تعریف کند، اظهار کرد: وزیر آموزش و پرورش دولت دهم دو اشتباه بزرگ مرتکب شد ما مجموعه‌ای از شکست‌ها را در آموزش و پرورش تحمل می‌کنیم. در دولت دهم حدود 16 هزار میلیارد از منابع وزارت آموزش و پرورش به وزارت علوم رفت و هدر رفت، ولی کسی حرفی نزد و همین امر سبب شده تا ما اکنون کمبود هنرستانداشته باشیم. تحلیل هزینه در آموزش و پرورش وجود ندارد. مسائل آموزش و پرورش یک منظومه کاملا پویاست و تا از درون اصلاح نشود کسی از بیرون به دادش نمی‌رسد.