بورس در کما؛ سهامداران در حال فرار از بازار سهام!
احسان رضاپور کارشناس بازار سهام گفت: بازاری که معاملات 20 هزار میلیاردی تومانی را تجربه کرده، میبایست با این افتها و جذابیتهای قیمتی، معاملاتی حداقل بین 5 تا 10 هزار میلیارد تومان را روزانه تجربه کند، اما به دلیل ترک و کوچ فعالان بازار بعضا معاملات خرد کمتر از 2500 میلیارد تومانی را ثبت میکند. این یعنی با بازار عملا مرده و نیمه جانی مواجهیم که برخلاف بازارهای دیگر انگیزهای برای...
فرارو - اوضاع در بازار سهام بسیار متشنج است. درحالیکه تا قبل از انتشار خبر مداخله وزارت صمت درعرضه خودرو در بورس کالا، اوضاع بازار رو به بهبود داشت، فراز و فرود تصمیمات در نظام تصمیمگیری کشور بازهم از اعتماد مردم به بازار سهام کاست این در حالی است که اگر نگاهی به عکسالعمل بازارهای جهانی به افزایش نرخ بهره در ایالاتمتحده داشته باشیم، درخواهیم یافت که فضا برای بازار سهام حداقل در کوتاهمدت قابلبهبود بود. این درحالی است که اگر قرار باشد فدرالرزرو بر سر قول خود درخصوص هدفگذاری تورم 2درصدی بماند، احتمالا شاهد فشار بیشتری از جانب بازارهای جهانی بر بورس تهران باشیم.
به گزارش فرارو، درحالی که بورس تهران طی چند هفته گذشته روند نزولی رو در پیش گرفته، بسیاری از سهام داران ترجیح میدهند با ضرر از این بازار خارج شوند، اما با این حال با توجه به اینکه قیمتها به مناطق ارزنده رسیده و شاخص کل در منطقه حمایتی مناسبی قرار دارد، میتوان انتظار داشت که بورس یک نوسان مثبت هرچند محدود را برای سهام داران خودرو رقم بزند.
دولت برداشت درستی از وضعیت واقعی بازار سرمایه ندارد
احسان رضاپور کارشناس بازار سهام در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه درک و برداشت ناصحیح از وضعیت بازار سهام و تبعات تصمیماتی که بازار سهام را به وضعیت امروز درآورده، به هیچ عنوان مورد توجه مسئولان قرار ندارد، گفت: گویا مسئولین که باید امروز رویکرد مدیریت بحران را در پیش بگیرند، خیلی خونسرد و با بی تفاوتی به تحولات آن نگاه میکنند که این نوع نگرش و بی تفاوتی به بازار سرمایه قطعا به دلسرد شدن سرمایه گذاران و خروج آخرین بازماندهها از بازار بورس و حرکت منابع آنها به سمت بازارهای مسکن، خودرو و...، دامن میزند.
وی افزود: این رویکرد دولت و مسئولین اقتصادی به تحولات و فضای بازار سرمایه در مقایسه با وعدهها و بازدیدهای پیش از انتخابات کمی عجیب و نگران کننده است. در این رابطه خروج پول گستردهای طی دو سال اخیر از بازار سرمایه انجام شده و عملا بر خلاف سایر بازارهای موازی که تورمهای تامل برانگیزی را تجربه کرده اند، فضای معاملاتی بسیار کم رمقی را رقم زده است.
رضاپور اظهار داشت: بازاری که معاملات 20 هزار میلیاردی تومانی را تجربه کرده، میبایست با این افتها و جذابیتهای قیمتی، معاملاتی حداقل بین 5 تا 10 هزار میلیارد تومان را روزانه تجربه کند، اما به دلیل ترک و کوچ فعالان بازار بعضا معاملات خرد کمتر از 2500 میلیارد تومانی را ثبت میکند. این یعنی با بازار عملا مرده و نیمه جانی مواجهیم که برخلاف بازارهای دیگر انگیزهای برای حضور در میان فعالانش باقی نگذاشته است.
این کارشناس بازار سهام اضافه کرد: البته شاید معاملات و مدیریت شاخصسازها این خطا و کم توجهی را در ذهن مدیران و مسئولین تشدید کرده است. از سویی همه این موارد در حالی است که شرکتهای بورسی متشکل از همین داراییهای تورم یافته به شمار میروند و علاوه بر آن سودهای جذابی هم دارا هستند. البته باید توجه داشت با انتشار گزارشهای سه ماهه و عملکردی سال گذشته مشاهده میشود که پی بر اسهای بازار و ارزش دلاری بازار به محدودههای جذابی رسیده است.
وی ادامه داد: بلاتکلیفیهای سیاسی و مخابره شدن اخبار تصمیماتی که عملی نمیشود و قیمتگذاریهایی که سراسر منافع تولیدکننده و شرکتها را هدف قرارداده و عدم مدیریت همه بازارهای سرمایه پذیر و رشد سرسام آور آنها همزمان با رکود بورس در غلبه این فضا بر بازارموثر بوده است. این درحالیست که اصلاحات در تصمیمگیریها را باید در دو سطح دنبال کرد. اصلاحات سیاستها در جهت منافع شرکتها به جای اشخاص و رانتهای گسترده و شفافیت سیاستها و خروج از بلاتکلیفیها و وعدههای فاقد پشتوانه که بر بی اعتمادی بازار موثر بوده است.
رضاپور بیان داشت: انتظار میرود رویکردهای اصلاحی پس از گذر از دوران شناخت و آزمون و خطاهای نخست هرچه سریعتر در دستور کار قرار گیرد؛ بنابراین در صورت مشاهده فاکتورهای بهبود علیرغم تجربه تلخ گذشته، مجددا منابع به دلیل جذابیت به سمت بازار حرکت خواهند کرد و بازار با اخبار مثبت و منفی مواجهه منطقیتری باید داشته باشد. این درحالیست که در حال حاضر بازار سهام اخبار مثبت را نادیده میگیرد و به دلیل جو حاکم بر بازار، سرمایهها بدون واقع نگری صرفا فرار را بر قرار ترجیح میدهد.
وی عنوان داشت: از سویی انتظار گروهی از کارشناسان بر این مبنا بود گزارشات سه ماهه و جذابیت قیمت پس از مجامع بتواند محرک خوبی برای تقویت و اقبال به باژار در مرداد ماه باشد، اما سایه سنگین بی اعتمادی و روند منفی حاکم و خروج پول سنگین از بازار تا به امروز مانع بوده، ولی رفع این شریط نیز نه تنها سه روزه بلکه چند هفتهای هم امکان پذیر نیست، ولی رشد محدود و رسیدن به حمایتهای از دست رفته که اکنون نقش مقاومتی را ایفا میکند، میتواند رشد موقتی را در بازار به همراه داشته باشد.
رضاپور تصریح کرد: اما این به شرط آن است که پالسهای مثبتی را از سوی سیاستگذاران به دنبال داشته باشد. اگر این طور شود، میتوان در کوتاه مدت انتظار رشد را داشت، اما اگر همین پالسها هم نرسد این پیکر نیمه جان بورس کماکان در کما بسرخواهد برد.
این کارشناس بازار سهام اذعان داشت: از سوی دیگر باید به این نکته اشاره کرد که سیاستهای تعرفهای و محدودیتهای مختلفی که بعضا موجبشده شرکتها و بنگاههای بورسی نتوانند از افزایش قیمتهای جهانی نفعی ببرند، در مقابل آن، اما از ریزش قیمتها جهانی، بازار سهام تاثیر مستقیمی را برده است وبه تبع آن بورس از دوران خوب قیمتهای جهانی منفعتی نبرد، ولی از شرایط بد آن آسیب دیده و تنبیه شود.
وی افزود: نکته دیگر در مورد بلوک سهام ایران خودرو و سایپا است که چند وقتی میشود، خبرهای واگذاری آن بورس را همراه با نوسان کرده، اما به نوعی این روند نیز تکراری شده و بازار دیگر به اخبار این موضوع نیز واکنش نشان نمیدهد، باید در این زمینه هرچه زودتر مزایده واگذاری سهام مدیریتی برگزار شود، تا تکلیف این موضوع نیز روشن شود، اگر این مسئله روشن شود و واگذاری سهام خودروسازان بزرگ نیز سرانجام خوشی داشته باشد، این موضوع در نهایت میتواند به عنوان یک محرک خوب برای رشد بورس به حساب آید.
از میان اخبار