بوی خوش زندگی در کشتزارهای کهگیلویه و بویراحمد
گچساران - ایرنا - بیماری کرونا سلامت مردم را هدف گرفته و ترکش های آن دیگر بخش ها از جمله گردشگری، اقتصاد و کشاورزی را نیز نشانه رفته است اما در این بهار کرونایی کشتزارهای طلایی رنگ کهگیلویه و بویراحمد بوی خوش زندگی و رونق تولید را نوید می دهد.
در حالی که کارشناسان اقتصادی میزان خسارت های وارده ناشی از پیامدهای بیماری کرونا به بخش های کشاورزی و گردشگری کهگیلویه و بویراحمد را 600 میلیارد ریال برآورد کرده اند این روزها کشاورزان کهگیلویه و بویراحمد در جنوب غربی ایران همراه با مقابله با بیماری کرونا در کشتزارهای خود به فعالیت مشغولند و امید دارند بتوانند درآمد خوبی کسب کنند.
بارندگی های مطلوب بهاره و در دسترس بودن نهاده های کشاورزی از سویی و شرایط کاری و نبودن نیاز به فاصله گذاری اجتماعی از سوی دیگر باعث شده زارعان این خطه با خاطری آسوده در مزارع خود به تولید بپردازند.
کشاورزان این خطه می گویند: گذشته از چند روزی که به دلیل اختلال در حمل و نقل کشور، نهاده های کشاورزی با تاخیر به دستشان رسید مشکل چندانی برای کشت و کار در بخش زراعت ندارند.
مهمترین محصولات زراعی بهاره بهره برداران کهگیلویه و بویراحمدی گندم، جو و کلزاست.
با توجه به افزایش قیمت خرید تضمینی محصول گندم به 2700 تومان از سوی دولت که نسبت به پارسال افزایش قابل توجهی دارد انتظار می رود بهره برداران استان درآمد خوبی کسب کنند.
محصول دانه های روغنی کلزا نیز که هم از توسط دولت خرید تضمینی می شود به دلیل وجود کارخانه روغن کشی در گچساران بازار فروش خوبی دارد.
البته محصولاتی مانند جو بیشتر خود مصرفی است و تاثیر چندانی در درآمد مردم ندارد.
استان کهگیلویه و بویراحمد 270 هزار هکتار زمین زراعی دارد که 160 هزار هکتار آن زراعی است. از 270 هزار هکتار زمین زراعی این استان بیش از 80 هزار هکتار آن آبی است..
- به روایت آمار موجود سالیانه 910 هزار تن محصول در کهگیلویه و بویراحمد تولید می شود که 450 هزار تن آن به محصولات زراعی اختصاص دارد.
در دسترس بودن محصولات کشاورزی
مدیر زراعت سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: نیازمندی های تولید محصولات زراعی مانند نهاده های کشاورزی در استان تامین شده است.
عیسی راستین نسب اظهار داشت: نهاده های کشاورزی به اندازه نیاز بین بهره برداران توزیع شده و ذخیره خوبی برای کشت های بهاره در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد.
وی تصریح کرد: تاکنون 24 هزار تن انواع کود شامل اوره، فسات و پتاس بین کشاورزان این استان توزیع شده است که نسبت به مدت پارسال 2هزار تن افزایش یافته است.
عیسی راستین نسب در مورد بذر نیزگفت: محصول گندم، جو و کلزا هم اکنون در مرحله نزدیک به برداشت است و محصول مهم بهاره برای کشت در مزارع استان ذرت است که بذر مورد نیاز آن در سال گذشته تولید و در انبارها ذخیره شده است.
راستین نسب ابراز داشت: کود توزیع شده به صورت یارانه ای در اختیار کشاورزان قرار داده شده است.
میزان کشت و پیش بینی برداشت
وی گفت: در سال زراعی جاری حدود 100هزار هکتار از مزارع کهگیلویه و بویراحمد زیر کشت پاییزه محصولات زراعی شامل گندم آبی و کلزا رفته است.
راستین نسب گفت: براساس برآوردها 135 هزار تن گندم و سه هزار و 900 تن کلزا در مزارع استان برداشت می شود.
راستین نسب افزود: با توجه به اینکه بخشی از گندم تولید شده در کهگیلویه و بویراحمد برای پخت نان به مصرف کشاورزان می رسد میزان خرید تضمینی این محصول در استان 75هزار تن برآورد شده است.
وی ابراز داشت: همچنین 2 هزار و 300 هکتار دانه های روغنی کلزا در مزارع کهگیلویه و بویراحمد کشت شده که انتظار می رود سه هزار و 900 تن محصول در بهار امسال در این مزارع برداشت شود.
راستین نسب تصریح کرد: محصول ذرت بهار امسال در مزارع استان کشت خواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد گفت: وضعیت حوزه زراعت استان به دلیل در اختیار بودن نهاده های کشاورزی و بارندگی های مطلوب خوب است.
کشاورزی در زیر سایه سنگین کرونا
الیاس تاج الدینی افزود: انتشار ویروس کرونا در کشور باعث 480 میلیارد تومان خسارت به بهره برداران کهگیلویه و بویراحمد در بسیاری از واحدهای کشاورزی شده است.
وی بیان کرد: اختلال در شبکه حمل و نقل و معطل بودن محصولات باعث ضرر و زیان کشاورزان این استان شده است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد تاکید کرد: با شیوع بیماری کرونا محدودیتهایی در بخش کشاورزی مانند حمل و نقل محصولات، جابجایی کلینی های زنبورعسل، فروشگاه های عرضه کود و سموم، افزایش هزینه های تولید به ویژه در مناطق گرمسیری را موجب شد. رئیس سازمان جهادکشاورزی استان اضافه کرد: افت شدید قیمت محصولات کشاورزی و گلخانه ای مثل سبزی و صیفی جات، کاهش قیمت شیر و دام و به خصوص گلخانه های گل رز که هیچگونه فروشی نداشته اند بیشترین خسارت را به فعالان این بخش وارد کرده است.
ذخیره خوب آبی در تنها سد بزرگ کهگیلویه و بویراحمد
مدیرعامل شرکت آب منطقه ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: در حال حاضر 94درصد حجم مخزن سد کوثر گچساران پر شده است.
علی داودی مهر اظهار داشت: در زمان حاضر 514 میلیون مترمکعب در مخزن سد کوثر ذخیره شده است.
وی با اشاره به اینکه میزان بارندگی از ابتدای سال آبی تاکنون در ایستگاه هواشناسی سد کوثر 354 میلیمتر است افزود: در حال حاضر حجم خالی مخزن سد کوثر 33 میلیون مترمکعب است.
وی، افزود: از ابتدای سال آبی میزان کل مصرف از سد کوثر به تفکیک21 میلیون مترمکعب برای کشاورزی، 2 میلیون مترمکعب برای صنعت و 94 میلیون مترمکعب برای آشامیدنی و 56 میلیون مترمکعب نیز برای سایر مصارف بوده است.
سد کوثر آب آشامیدنی 20 شهر و 2 هزار روستا با 2 میلیون و 500 هزار نفر جمعیت را در استانهای جنوبی کشور شامل کهگیلویه و بویراحمد، بوشهر، خوزستان، هرمزگان و فارس تأمین میکند.
آب سد کوثر از رودخانه خیرآباد تأمین میشود و این رودخانه از رودهای شاه بهرام و دهدشت به وجود میآید.
سد ملی کوثر در 55 کیلومتری شمال غرب دوگنبدان مرکز شهرستان گچساران قرار دارد.
سد کوثر تنها سد بتنی مورد استفاده در کهگیلویه و بویراحمد است.
2 سد چم شیر و تنگ سرخ در این استان مراحل ساخت خود را طی میکنند.
وضعیت بارش ها
کارشناس اداره کل هواشناسی کهگیلویه و بویراحمد گفت: بهار امسال بارندگی های خوبی در مناطق مختلف استان ثبت شده است.
ولی بهره مند افزود: میزان بارش سال زراعی جاری 521.9 بوده که اگرچه نسبت به پارسال کمتر شده اما نسبت به میانگین بلند مدت وضعیت بارندگی ها مطلوب است.
وی بیان کرد: میانگین بلند مدت بارش تا امروز 511 میلیمتر بوده و تفاوت سال زراعی جاری از میانگین بلند مدت بارش تا امروز 11 میلیمتر بوده است.
وی تصریح کرد: بارش سال زراعی گذشته (97-98) حدود 891 میلیمتر بوده است.
کهگیلویه و بویراحمد با 723 هزار نفر جمعیت یک درصد مساحت کشور را در اختیار دارد.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود 16 هزار و 249 کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد. این استان یک درصد مساحت کشور را در اختیار دارد.
*س_برچسبها_س*