دوشنبه 1 بهمن 1403

تجارت برق بین ایران و ترکیه / صادرات انرژی قوت گرفت

وب‌گاه گسترش مشاهده در مرجع
تجارت برق بین ایران و ترکیه / صادرات انرژی قوت گرفت

قرار است تجارت مهمی در زمینه صادرات انرژی، میان ایران و ترکیه صورت گیرد و 2 کشور تبادل برق را در دستور کار خود قرار دهند.

صادرات انرژی، یکی از اقدامات مهم ایران است که در این زمینه تاکنون موفق ظاهر شده است. کشور ما دارای منابع غنی انرژی است و برق یکی از این انرژی های مهم است که قرار بر این شد تا با ترکیه، همکاری های لازم را داشته باشیم.

مذاکرات آغاز تجارت برق بین ایران و ترکیه در دیدار مدیرعامل شرکت توانیر با وزیر انرژی و منابع طبیعی این کشور در آنکارا نهایی شد.

در این دیدار طرفین بر لزوم نهایی سازی تجارت برق بین دو کشور تاکید کردند و مقرر شد تبادل برق بین دو کشور در اسرع وقت وارد فاز عملیاتی و اجرایی شود.

مصطفی رجبی مشهدی - مدیرعامل شرکت توانیر در این باره گفت: با هدف توسعه مناسبات دو کشور در حوزه برق و انرژی نشستی در وزارت انرژی و منابع طبیعی ترکیه در آنکارا برگزار و طی آن دو طرف در خصوص توسعه ظرفیتهای تبادل برق و تصمیم بر شروع تجارت برق بین دو کشور بحث و تبادل نظر کردند.

وی افزود: با توجه به احداث و تکمیل پست HVDC BTB وان ترکیه و ظرفیت حدود 500 مگاوات آن، مقرر شد در سریعترین زمان ممکن تبادل برق با هدف تامین پیک برق دو کشور از طریق پست مذکور عملیاتی شود.

مدیرعامل شرکت توانیر در عین حال پیش بینی کرد تجارت برق بین دو کشور ایران و ترکیه با 100 مگاوات آغاز و در کوتاهترین زمان به حدود 500 مگاوات برسد.

به گفته رجبی مشهدی، این تجارت با هدف پیک سایی شبکه برق دو کشور منافع سرشار و حائز اهمیتی برای هر دو کشور به دنبال خواهد داشت.

مجموع تبادل برق ایران با کشورهای همسایه 3000 مگاوات است و قرار شده که با کشور ترکیه نیز به‌زودی عملیات تبادل به طور رسمی آغاز شود.

ایران با حدود 93 هزار مگاوات ظرفیت منصوبه یکی از کشورهای بزرگ تولیدکننده برق در منطقه است و در حال حاضر با تمام کشورهایی که مرز خاکی دارند، تبادل انرژی انجام می‌دهد.

این موضوع در حالی است که از سه کشور شمالی آذربایجان، ارمنستان و ترکمنستان واردات و به سه کشور عراق، پاکستان و افغانستان صادرات برق انجام می‌شود. همچنین با کشور ترکیه تبادل دوطرفه یعنی هم صادرات و هم واردات انجام می‌شود.

سیاست کشور در تبادل برق بر محور تراز صفر دنبال می‌شود، بر این اساس در مواقعی که مازاد تولید وجود دارد، برق به کشورهای هدف صادر می‌شود و در زمان کمبود آن که بیشتر در فصل گرم سال است، واردات صورت گیرد.

در این سیاست با توجه به تفاوت ساعت شرعی، روزهای تعطیلی و اوج بار موضوع واردات تعادل پیدا می کند (ترکیه روزهای شنبه و یکشنبه تعطیل است و ایران پنجشنبه و جمعه و بر این اساس و پیک ایران و ترکیه نیز با یکدیگر تفاوت دارد).

مطالعاتی در حال انجام است که اتصال الکتریکی به کشور قطر میسر شود، مجموع تبادل الکتریکی که میان ایران و همسایگان انجام می‌شود بیش از 3 هزار مگاوات است.

افزایش تبادل برق با ترکیه از 50 به 450 مگاوات در دو سال گذشته

اخیرا نیز وزیر نیرو با وزیر انرژی ترکیه دیداری داشتند و مذاکراتی در این راستا صورت گرفت، در سال‌های گذشته ظرفیت تبادل الکتریکی بالغ بر 50 مگاواتی بین ایران و ترکیه فعال بود اما در دو سال گذشته ارتباط الکتریکی حدود 450 مگاوات در نقطه مرزی وان با احداث پست HBDC back to back ایجاد شد.

در سال گذشته دوره آزمایشی بهره برداری از این خط سپری شد و در تراز صفر میزان تبادل برق بین دو کشور تا 450 مگاوات به شکل دو طرفه صورت گرفت و وضعیت انتقال کاملا پایدار بود.

با سفر اخیر وزیر انرژی ترکیه به ایران بهبود شرایط تبادل تجاری (واردات در زمان نیاز کشور و صادرات آن در صورت داشتن انرژی مازاد) مورد مذاکره قرار گرفت و در نتیجه مقرر شد که تیم های تخصصی و کارشناسی مورد پیشنهاد دو طرفه در حوزه های تجاری و فنی جلساتی را برگزار کنند تا به زودی عملیات تبادل بین طرفین به طور رسمی آغاز شود.