تدبیر دولت سیزدهم برای تخصیص ارز متشکل به دفاتر زیارتی / سفر عتبات گران میشود؟
به گزارش خبرنگار حج و زیارت خبرگزاری فارس، مشکل تأمین ارز متشکل برای کاروانهای عتبات در هفتههای اخیر موجب بروز مشکلاتی در سفرهای زیارتی شده است. با این وجود، سازمان حج و زیارت درصدد رفع این مشکل بوده و برخی از دفاتر مجری اعزام زائران به عتبات نیز در حالی که با توجه به بالا رفتن هزینهها، از اعزامها متضرر شدهاند، همچنان دست از فعالیت برنداشته و منتظر تأمین ارز متشکل هستند تا بتوانند دوباره سفرهای زیارتی را پرشورتر از گذشته برگزار کنند.
یکی از مدیران دفاتر زیارتی مجری اعزام زائران به عتبات با بیان اینکه نوسان نرخ ارز موجب ضرر بسیاری دفاتر شده است، میگوید: بر اساس برنامهریزی اولیه هزینه سفر عتبات با ارز متشکل که 29 هزار و 500 تومان بود، تعیین شد. اما اکنون نه تنها قیمت ارز متشکل بالا رفته است، بلکه ما به عنوان مسؤول اعزام زائران، ارز توافقی با قیمت 34 هزار تومان تهیه کردهایم و همچنان خبری از تخصیص ارز متشکل نیست. بر همین اساس، هزینه سفر هم بیشتر شده و نه تنها ما بلکه سایر دفاتر زیارتی که اقدام به اعزام زائران میکنند، متحمل بار مالی بیشتر شدهاند.
سامانه «ناخدا» برای ساماندهی ارز متشکل راهاندازی شده است
این امر در حالی است که دولت سیزدهم برای ساماندهی وضعیت ارز متشکل و جلوگیری از سودجویی برخی از افراد اقدام به راهاندازی سامانه ناخدا کرده بود که اکنون دفاتر زیارتی نیز برای دریافت ارز متشکل باید از این طریق اقدام کنند.
حمیدرضا محمدی، مدیرکل دفتر پذیرش و اعزام زائران عتبات عالیات با اشاره به اینکه سامانه ناخدا برای اختصاص ارز متشکل به نهادها و سازمانهای مختلف است، میگوید: در گذشته پس از تکمیل ظرفیت کاروانها، دفاتر زیارتی با نامهای که از سوی سازمان حج و زیارت دریافت میکردند، به صرافیها مراجعه کرده و ارز متشکل میگرفتند. اما دولت تصمیم گرفت به منظور ساماندهی بازار ارز و کنترل آن، باید در سامانه ناخدا هم ثبت شود و پس از بررسی و تأییدی کُدی اعلام میشود که دفاتر زیارتی میتوانند با داشتن این کد و همچنین نامه تأییدیه از سوی سازمان حج و زیارت ارز متشکل دریافت کنند.
وی با بیان اینکه در روزهای گذشته معرفینامه برای برخی از شرکتهای مجری اعزام زائران به عتبات ارسال شده است، میافزاید: معرفینامه و کد تأیید از سوی سامانه ناخدا ارسال شده است. اما هنوز بررسی نکردیم که آیا دفاتر ارز متشکل را دریافت کردهاند یا نه؟
قیمت ارز متشکل در آستانه رسیدن به نرخ ارز توافقی
با وجود اینکه در سامانه ناخدا امکان اخذ ارز متشکل برای دفاتر زیارتی واجد شرایط فراهم شده است، اما هنوز بسیاری از دفاتر زیارتی که زائران را در هفتههای گذشته به عتبات اعزام کردهاند، ارز متشکل دریافت نکردهاند. البته ارز متشکل به دفاتر زیارتی پس از اعزام زائران به عتبات و بازگشت کاروان در اختیار دفاتر مجری قرار میگیرد.
یکی دیگر از مجریان اعزام زائران به عتبات با بیان اینکه قیمت ارز متشکل در روزهای اخیر بالا رفته است، میگوید: وقتی ارز متشکل 29 هزار و 500 تومانی اکنون به بیش از 32 هزار تومان رسیده است، به معنای این است که ما حتی اگر ارز متشکل هم بگیریم، باز هم متضرر شدهایم. اما کار برای زائر امام حسین علیهالسلام است و ما همه این اقدامات را میکنیم تا زائر با رضایت از سفر بازگردد. با این وجود، از دولت و مسؤولان میخواهیم که فکری برای حوزه زیارت کنند و اجازه ندهند که با بالا رفتن هزینه سفرهای زیارتی، بسیاری از عاشقان حسینی در آرزوی سفر به کربلا باشند.
البته مسؤول یکی از صرافیهای مجاز با اشاره به نبود ارز متشکل میگوید: با وجود اینکه برخی از دفاتر زیارتی با مجوز و نامه به ما مراجعه میکنند، به دلیل کمبود ارز متشکل امکان اعطای ارز به آنها نداریم و همین امر موجب نارضایتی آنها شده است. اما امیدواریم در روزهای آینده این مشکل برطرف و ارز متشکل در بازار تزریق شود.
نگرانی از افزایش مجدد هزینه سفرهای زیارتی به عتبات
در حالی ارز متشکل برای سفرهای زیارتی عتبات در صرافی ها عرضه نمیشود که هماکنون قیمت ارز متشکل به ارز توافقی نزدیک شده و در هر صورت با ادامه این روند هزینه سفرهای زیارتی به عتبات در ماههای آینده باز هم افزایش خواهد یافت و سازمان حج و زیارت و حتی دفاتر مجری اعزام زائران چارهای جز بالا بردن هزینهها ندارند.
حتی برخی پیشبینی کردهاند که هزینه سفر عتبات در ادامه روند افزایش نرخ ارز و کمبود ارز متشکل، به صورت هوایی به حدود 14 میلیون تومان و برای سفرهای زمینی به بیش از 6 میلیون تومان میرسد. البته به گفته مسؤولان هزینههای ارزی سفر عتبات ثابت بوده و نوسان قیمت ارز دلیل اصلی بالا رفتن هزینه سفر است. همان طور که در آذرماه هم نسبت به ماههای گذشته شاهد افزایش هزینه سفر عتبات بودیم.
به گزارش فارس، سفر عتبات برای سفرهای هوایی تا 12 میلیون و 300 و برای سفرهای زمینی تا پنج میلیون و 800 هزار تومان قیمتگذاری شده و دفاتر مجری اعزام اجازه اخذ هزینهای بیش از این مبالغ را از زائران ندارند. این امر در حالی است که کاروانهای غیرمجاز در حال حاضر با قیمت بالاتری در حال اعزام زائران به عتبات هستند.
پایان پیام /