شنبه 3 آذر 1403

تصمیمات جدید برای فیلم‌های اکران / به دنبال قانون کپی رایت هستیم

خبرگزاری دانشجو مشاهده در مرجع
تصمیمات جدید برای فیلم‌های اکران / به دنبال قانون کپی رایت هستیم

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری دانشجو؛ شب گذشته هفتاد و دومین قسمت از برنامه سینمایی هفت با حضور مرتضی شایسته، مسعود نجفی، عباس اسماعیل گل، رامتین شهبازی، محمدباقر شاهین (کارشناس و کارگردان مستند جمیله) روی آنتن شبکه سوم سیما رفت و میز نقد برنامه با حضور منتقدان به نقد و بررسی فیلم سینمایی «افسر و جاسوس» پرداخت.

در این گزارش خلاصه ای از مباحث مهم برنامه را مطرح می کنیم.

در اولین میزگرد این هفته برنامه، مرتضی شایسته دبیر شورای صنفی نمایش حضور داشت که درباره وضعیت اکران فیلم ها و چالش های پیش رو مواردی مطرح شد. مرتضی شایسته دراین باره گفت: درمورد اکران آنلاین باید بگویم که بسیار موافق آن هستیم و خوب است. ولی یک گرفتاری بزرگتری دارد آن هم سرقت فیلم در یک ساعت بعد از اکران فیلم در فضای مجازی است. ما در حقیقت دو گرفتاری داریم یک سرقت فیلم که باعث عدم نفع مالی تهیه کنندگان میشود و دوم اینکه این دو پلتفرمی که فیلم ها را اکران می‌کنند برخوردی با این سرقت ها نداشته اند.

وی گفت: وقتی صاحب فیلم، فردای اکران ببیند که فیلم قاچاق شده دیگر چیزی در دست ندارد. همه دنبال آن هستیم که ماجرای قاچاق فیلم های سینمایی را از بین ببریم ولی سخت است چون عضو قانون کپی رایت نیستیم به خاطر همین فیلم های ما به سرعت قاچاق میشود. جالب این است که این شبکه ها علیه کشور ما حرف میزنند ولی فیلم ما را پخش میکنند.

وی ادامه داد: درمورد فیلم شنای پروانه، ما خواهش کردیم فیلم را اکران کنند و خودشان قبول کردند. ولی بعد از 4 هفته آقای صدرعاملی گفتند میخواهیم فیلم را در شرایط بهتری اکران کنیم و ما موافقت کردیم که در زمان مناسبی اکران شود. ما طبق شرایط عادی نمیتوانیم اکران کنیم. ما پیشنهادهایی را به اقای انتظامی دادیم. مثلا پولی برای تبلیغات فیلم ها در نظر گرفته شده که فکر کنم قرار است در ستاد مبارزه با کرونا مطرح شود. آقای انتظامی پذیرفتند که فروش فیلم ها را به سینماها بدهند و معادل فروش را به صاحب اثر.

مسعود نجفی مدیر روابط عمومی سازمان سینمایی در مورد حواشی به وجود آمده درباره اعطای مجوز ساخت فیلم به یک چهره اینستاگرامی گفت: درمورد گرفتن پروانه ساخت و گرفتن مجوز کارگردانی یک شرایطی وجود دارد که در شورای پروانه ساخت بررسی میشود. برای فیلم اول کارگردان باید نمونه کارهایی داشته باشد و هم مدرک سینما. برای این دوستی که اشاره شد دقیقا این مراحل طی شده. 4 نمونه کار کوتاه داشته و از نظر شورا کارهای مقبولی بوده است. مدرک او فوق لیسانس سینماست. درمورد خود فیلمنامه هم آقای اربابی با نویسنده کار جلساتی داشتند. صرفا فعالیت فرد در فضای مجازی باعث صدور یا عدم صدور مجوز برای یک فرد نمی شود.

درمورد عرضه فیلم ها در فضای مجازی باید گفت: تمام دنیا با آن درگیر هستند. بخشی درمورد کپی رایت است بخشی داخلی است. در مورد مجازات هایی که برای سرقت و پخش آثار در نظر گرفته شده باید به روز شود و مجازات ها تغییر کند. به نظر من این میتواند اولویت داشته باشد.

وی ادامه داد: سامانه فروش سمفا از اول تیرماه فعالیت خود را آغاز کرد و درگاه های بلیط فروشی را مدیریت میکند. مهمترین اتفاقی که با سمفا افتاد پایان انحصار در این حوزه بود. این رقابت بین درگاه ها به نفع مخاطب است. ما طی دوماه آینده با سمفا کارهای جدیدی انجام می دهیم مثلا؛ رساندن فیلم به سینما ها، تبلیغات فیلم ها و... که قرار است از طریق سامانه سمفا رخ میدهد.

طبق روال هر هفته میز رسانه برنامه هفت هم به بررسی برخی اخبار مهم سینمایی با حضور علیرضا مرادی، عباس اسماعیل گل و به میزبانی پژمان کریمی سپری شد.

کارشناسان رسانه درمورد اخبار مهم سینمایی در هفته اخیر گفتند: فعالیت چهره ها در فضای مجازی اتفاق خوبی است در برخی از موارد ولی در برخی موارد قانونی چون اطلاع دقیقی از پرونده وجود ندارد نمیدانیم اصرار برای اظهار نظرها در این مورد چیست؟

اما میز گرد این هفته برنامه هفت به معرفی و بررسی فیلم مستند «جمیله» با حضور رامتین شهبازی و محمد باقر شاهین برگزار شد.

رامتین شهبازی کارشناس و منتقد سینما درمورد مستند جمیله گفت: من از دو منظر میخواهم به این فیلم نزدیک شوم. یکی خوانش دور و یک خوانش نزدیک. پیش از آن باید بگویم در کنار کارگردان، تهیه کننده خیلی نقش مهمی دارند. مرکز گسترش سینمای مستند و تجربی یک ویژگی دارد که درست است هیچ وقت نگاه تجربه گرایی را برای بچه ها نبسته است و استقلال آن ها را حفظ می کند. به هر حال نوع نزدیک شدنش به موضوع نشان دهنده این است که اگر سرمایه گذار دغدغه این جنس فیلم را داشته باشد اتفاق خوبی می افتد. فیلم از دور در واقع در مورد جنگ ها و آسیب های آن است و یک بازی با معقوله تاریخ دارد. یک خوانش کلاسیک داریم و یک خوانش آکادمیک.

ویی گفت: تا زمانی که جمیله حضور دارد و نابیناست و میگوید این نابینایی من اعتماد به نفس بچه های من را میگیرد یعنی این جنگ ادامه دارد.

وی ادامه داد: نکته ای که وجود دارد این است که یک پلی زده شده بین نابینایی و بحران در خانواده و جامعه ما در تدوین کات های خوبی می بینیم ولی یک جایی من نیاز به این داشتم که روی جمیله بیشتر متمرکز شوم. جمیله خیلی حل در خانواده است. دوست داشتم با ذهنیت جمیله تنها میماندم.

محمد باقر شاهین در این برنامه گفت: اگر بخواهم درباره این موضوع بگویم، فیلمسازی برای من جغرافیا نمی شناسد. قبل از اینکه بخواهم سوژه انتخاب کنم سعی میکنم کلید واژه هایی که برای من مهم است با آن ها زیست داشته باشم. فیلم قبلی من هم در آلمان و کابل ساخته شد. جمیله را در سوریه ساختم. 5 سال است که در جنوب تهران دارم روی یک موضوع کار میکنم.

گفتنی است میز نقد این هفته برنامه سینمایی هفت با حضور مسعود فراستی، محمدتقی فهیم و ناصر هاشم زاده به نقد و بررسی فیلم سینمایی «افسر و جاسوس» پرداخت.