سه‌شنبه 6 آذر 1403

تصویب شیوه‌نامه تسریع ورود کودکان مراکز بهزیستی به خانواده

خبرگزاری خبرنگاران جوان مشاهده در مرجع
تصویب شیوه‌نامه تسریع ورود کودکان مراکز بهزیستی به خانواده

شیوه‌نامه تسریع ورود کودکان مراکز بهزیستی به خانواده به جای نگهداری در مراکز نگهداری شبانه‌روزی بهزیستی تصویب شد.

در جلسه رئیس سازمان بهزیستی کشور ضمن تقدیر از وزارت دادگستری در همراهی با برنامه‌های سازمان بهزیستی، گزارشی در خصوص فعالیت‌ها و حوزه‌های مختلف ماموریتی این سازمان ارائه داد.

امین حسین رحیمی وزیر دادگستری نیز در این دیدار ضمن برشمردن اشتراکات حوزه‌های فعالیتی وزارت دادگستری و سازمان بهزیستی، تمرکز این فعالیت‌ها بر ارتقای حقوق کودکان را از اولویت‌های مرجع ملی حقوق کودک برشمرد.

تصویب شیوه‌نامه مراقبت موقت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست در سال جاری جهت تسریع در ورود کودکان به خانواده به جای نگهداری در مراکز نگهداری شبانه روزی از همکاری‌های موفق دو مجموعه با یکدیگر است. در بیستم فروردین امسال اصلاحی در آیین نامه اجرایی ماده 36 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست (مصوب 1392) انجام شد که بر اساس آن، قرار است از شیوه‌های دیگری برای خروج کودکان از مراکز و ورود آنان به خانواده حتی به صورت موقت بهره گرفته شود.

سعید بابایی مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی کشور پیش از این گفته بود که اولویت، ورود سریع‌تر کودکان به خانواده‌ها به صورت فرزندخواندگی، امین موقت یا خانواده میزبان است و به تدریج پروتکل‌های ورود به خانواده در این موارد ساده‌تر می‌شود.

به گفته وی، براساس ماده اصلاحی آیین نامه اجرایی ماده 36 قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بدسرپرست، سازمان بهزیستی می‌تواند کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست را که به دستور مرجع قضایی به سازمان معرفی شده یا می‌شوند تا تعیین تکلیف نهایی در مرجع قضایی، به طور موقت راسا یا از طریق موسسات مراقبت خانواده‌محور به خانواده‌های دارای صلاحیت بسپارد.

آیین نامه اجرایی قانون حمایت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست موضوع تصویب‌نامه شماره 48773/ ت 51178 ه مورخ 20/4/1394 به شرح زیر اصلاح شد:

1- متون زیر به عنوان بند‌های (ذ)، (ر) و (ز) به ماده (1) الحاق می‌شوند:

ذ - موسسه: شخص حقوقی اعم از مرکز، انجمن یا موسسه که در اجرای ماده (36) قانون، دارای پروانه تاسیس از سازمان بوده و موضوع فعالیت آن حمایت و مراقبت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست می‌باشد.

ر - موسسه مراقبتی: موسسه‌ای که طبق ماده (36) قانون، با مجوز سازمان تاسیس و عهده‌دار نگهداری شبانه‌روزی کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست با تفکیک رده سنی و جنسی در محیط مشترک می‌باشد.

ز - موسسه مراقبت خانواده محور: موسسه‌ای که طبق ماده (36) قانون، با مجوز سازمان تاسیس و مدیریت و نظارت بر نگهداری و مراقبت از کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست را در خانواده‌ها بر عهده دارد.

2- شماره ماده (13) به (14) اصلاح و متن زیر به عنوان ماده (13) الحاق می‌شود:

ماده 13- سازمان می‌تواند کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست و بدسرپرست را که به دستور مرجع قضایی به سازمان معرفی شده یا می‌شوند تا تعیین تکلیف نهایی در مرجع قضایی، به طور موقت راسا یا از طریق موسسات مراقبت خانواده‌محور به خانواده‌های دارای صلاحیت بسپارد.

تبصره - شیوه‌نامه اجرایی این ماده در اموری مانند الگوی نگهداری و مراقبت خانواده‌محور و ضوابط مربوط به نحوه شناسایی و احراز صلاحیت خانواده و موسسات، نحوه آموزش و آماده‌سازی خانواده‌ها، شرایط واگذاری، نحوه بازپیوند کودک و نوجوان، نظارت بر وضعیت آنان، آموزش‌های ضروری به متقاضیان و نحوه فرهنگ‌سازی، ظرف حداکثر سه ماه از تاریخ ابلاغ این تصویب‌نامه توسط مرجع ملی حقوق کودک و سازمان بهزیستی کشور با همکاری سازمان اجتماعی کشور، معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری و ستاد ملی جمعیت تهیه و پس از تایید وزیر دادگستری اجرا می‌شود.

3- در ماده (14)، بعد از عبارت "این آیین نامه" عبارت "مرجع ملی حقوق کودک می‌باشد و "الحاق و عبارت " و نیز" حذف می‌شود.

باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی رفاه و تعاون