تفاوت دیدگاه کابل - واشنگتن درباره حملات تروریستی اخیر در افغانستان
کابل - ایرنا - حملات تروریستی اخیر در افغانستان نه تنها تفاوت دیدگاه بین آمریکا و کابل را آشکار ساخت، بلکه این امر موجب شد تفاوت بین خود آمریکاییها نیز در مورد گروههای تروریستی داخل افغانستان واضح شود.
«لیندسی گراهام» یکی از سناتورهای شناخته شده آمریکا پس از حملات روز سهشنبه در کابل و ننگرهار افغانستان، اعلام کرد که به عاملان این وحشت باید با قدرت تمام پاسخ داده شود.
رسانههای افغانستان به نقل از وی نوشتند که دیگر نباید منتظر بررسی باشند، نیروهای آمریکایی و افغان باید به عاملان حملات وحشیانه روزهای گذشته پاسخ دندان شکن دهند.
وزیر خارجه آمریکا اما پس از حملات مرگبار کابل و ننگرهار اعلام کرد که طالبان و دولت افغانستان باید بصورت مشترک تلاش کرده و عاملان این رویدادها را شناسایی و محاکمه کنند.
اما نشریه آمریکایی «هیل» نوشته است که آمریکا در ایجاد دولت موفق و قوی در افغانستان ناکام بوده است.
به نوشته این روزنامه، آمریکا طی 19 سال گذشته بارها تاکید کرده که هدف این کشور در افغانستان ایجاد یک حکومت قوی و منظم است، اما در این مدت موفق به چنین کاری نشده و پس از این نیز موفق نخواهد شد و اکنون زمان آن فرا رسیده است که این کشور را ترک کند.
این روزنامه نوشته است که آمریکا با طالبان توافقنامه امضا کردند اما این توافق نیز از همین اکنون ناکام است. زیرا در مسایل افغانستان چند طرف دخیل هستند و ممکن نیست که با توافق یک جانبه، جوانب دیگر نیز توافق کنند.
«زلمی خلیلزاد» فرستاده ویژه وزارت خارجه آمریکا برای صلح افغانستان اما نظری متفاوت دارد و نوشته است که براساس یافتههای آمریکا حملات اخیر کار داعش بوده و طالبان در آن دست ندارند.
وی تأکید کرده است بجای افتادن در دام داعش و به تاخیر انداختن یا ایجاد موانع برای صلح، افغانها باید با هم متحد شوند تا این تهدید را شکست دهند و فرصت تاریخی صلح را دنبال کنند.
«مایکل والتز» عضو جمهوریخواه کنگره آمریکا هم در واکنش به دستور اخیر رییس جمهور محمد اشرف غنی به نیروهای امنیتی افغان، میگوید که حکومت افغانستان جز مقابله با طالبان و دیگر گروههای مخالف، گزینهای ندارد.
خبرگزاری جمهور افغانستان به نقل وی نوشته است که حملات اخیر در کابل و ننگرهار نشان داد که به سخنان طالبان نمیتوان اعتماد کرد.
به گفته والتز هرچند طالبان دست داشتن در این حملات را رد کردهاند، اما این گروه هیچگاه گروه های تروریستی مانند شبکه حقانی و یا القاعده را محکوم نکرده است.
این واکنشها بطور آشکار نشان میدهد که آمریکاییها هم نظر متفاوتی در قبال طالبان دارند و در ضمن آن واکنشها در کابل پس از گفته خلیلزاد مبنی بر عدم دست داشتن طالبان تفاوت دیدگاه کابل و واشنگتن را نیز روشن میسازد.
«صدیق صدیقی» سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان به اظهارات خلیلزاد واکنش نشان داده و گفته است که نمیتوان به این زودی گروه طالبان را از حملات اخیر تبرئه کرد.
وی افزوده است که ادعای طالبان مبنی بر دست نداشتن در حملات اخیر قابل قبول نیست و به این زودی و باعجله نمیتوان گروه طالبان را از دست داشتن درحملات خونین تبرئه کرد.
«تمیم عاصی» معاون سابق وزارت دفاع افغانستان هم در گفتوگو با تلویزیونهای این کشور میگوید که حملات تروریستی در کابل توسط شبکه حقانی و داعش اجرایی میشود که در واقع شبکه حقانی بازوی عملیاتی طالبان را تشکیل میدهد.
«جامعه مدنی» افغانستان هم روز گذشته طی گردهمایی در کابل از دولت خواست که علیه طالبان اقدام نظامی کند و این گروه به دروغ دست داشتن در این حملات را انکار میکنند.
اما طالبان باردیگر دست داشتن در این حملات را رد کرده و خواستار تحقیق عادلانه و همه جانبه از این حملات شدهاند.
افغانستان طی شبانه روز گذشته وارد درگیریهای شدید و فراگیر شده است که براساس گزارش منابع خبری، شب گذشته درگیریهای شدید در استانهای اورزگان، بلخ، بغلان، فاریاب، زابل، قندهار، لوگر، بادغیس، فراه، غزنی، هلمند، میدان وردک و بدخشان ادامه داشته است.
این منابع افزودهاند که در این درگیریها 69 تن از افراد طالبان و 41 نیروی دولتی کشته و 33 تن نیز نیز زخمی شدهاند.
*س_برچسبها_س* *س_پرونده خبری_س*