تولید و اقتصاد کشور امروز تاوان تصمیمات غلط دولت قبل را میدهند
عضو کمیسیون برنامه و بودجه با بیان اینکه دولت قبل با آزمون و خطا و تداوم اعطای ارز 4200 تومانی مشکلات زیادی را به تولید و اقتصاد کشور وارد کرد، گفت: نه نهادهی دامی ارزان قیمت در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفت و نه کالاهای اساسی با قیمت مناسب به دست مردم رسید.
احسان ارکانی، عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس یازدهم در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع رسانی راه دانا، در مورد ارز 4200 تومانی اظهار کرد: این سیاست شاید روی کاغذ خوب به نظر برسد، اما در عمل شکست خورد و نتایج نامطلوبش امروز برای همگان مشخص شده است.
وی افزود: به گفتهی کارشناسان، 427 هزار میلیارد تومان در قالب ارز ترجیحی 4200 تومانی پرداخت شد، اما دامداران، نهادههای دامی را با قیمت مناسب دریافت نکردند و کالاهی اساسی ارزان قیمت هم به دست مردم نرسید. این واقعیات نشان میدهد که سیاست ارز ترجیحی شکست خورده است.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در مورد این سوال که چرا سیاست ارز ترجیحی شکست خورد؟، پاسخ داد: خلاءهای مختلف در حوزهی اجرا داریم که منجر به بروز مشکلات می شود. عدم ارتباط یکپارچهی بانکهای اطلاعاتی در گمرک، وزارت صمت، وزارت جهاد کشاورزی و... راههای دور زدن قوانین را فراهم میکند. این شرایط به اتلاف منابع منجر میشود که باید برای حل مشکل به رفع این مسائل بپردازیم.
ارکانی گفت: متاسفانه واردکنندگان، ارز دولتی دریافت کردند تا نهادههای دامی وارد کنند، اما به خاطر اختلاف قیمت، آنچه آنها وارد کردند، سر از بازار آزاد در آورد. در نتیجه، نه نهادهی دامی ارزان قیمت در اختیار تولیدکنندگان قرار گرفت و نه کالاهای اساسی با قیمت مناسب به دست مردم رسید.
وی در مورد اینکه دولت برای حمایت از اقشار ضعیف باید چه کار کند؟، بیان کرد: باید به فکر یک روش مناسب باشیم تا اهداف مورد نظر حاصل شود. مثلا میتوان همان طور که در حوزهی حاملهای انرژی عمل کردیم و به مردم یارانه دادیم، در این حوزه هم همین کار را انجام دهیم.
این نماینده مجلس ادامه داد: پرداخت یارانه مستقیم به مردم بهترین راهکار است و باید تنها به انتهای زنجیره یارانه پرداخت شود. مسئولین اجرایی دولت قبل با آزمون و خطا و تداوم اعطای ارز 4200 تومانی مشکلات زیادی را به تولید و اقتصاد کشور وارد کردند.
ارکانی ادامه داد: کالاهایی که با ارز دولتی وارد می شوند، زیاد نیستند و ارز 4200 تومانی، شامل کنجاله سویا، دارو و چند کالای دیگر است، اما در همین بخشها هم تولیدکنندگان بر اثر اجرای سیاست ترجیحی ضربه خوردند.
وی اضافه کرد: وقتی که نهادهی دامی با ارز دولتی وارد میشود، کشاورز رغبتی به کشت نهادهی دامی ندارد. در طرف مقابل، نهاده های دامی که با ارز ترجیحی وارد شدهاند و روانهی بازار آزاد می شوند. بنابراین، دامدار هم نمیتواند تولیداتش را با قیمت مناسب در اختیار مصرف کننده قرار دهد. به این ترتیب شاهد آشفتگی در کشور هستیم.
عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به اینکه بسیاری از دامهای مولد به کشتارگاه رفتند و میروند، گفت: این اتفاق به این دلیل است که دامدار نمیتواند از عهدهی مخارج نگهداری دام برآید.
ارکانی با اشاره به شکست سیاست ارز ترجیحی و ضعف جدی در اجرا، اظهار کرد: از این قبیل سیاستهای غلط در کشورمان کم نداریم. متاسفانه افرادی که مسئولیتی در حوزهی اقتصادی برعهده میگیرند، عمدتا افراد تئوریک و دانشگاهی هستند که با فضای کار اجرایی و واقعیت های عینی در فضای بروکراتیک کشور آشنایی ندارند و تاوان این موضوع را مردم پس می دهند.
وی گفت: این افراد در جریان آزمون و خطا سعی دارند با روند اجرایی کشور آشنا شوند که این موضوع ضرر و زیان بسیاری را بر کشور تحمیل می کند. واقعیت این است که روی کاغذ این سیاستهای شکست خورده زیبا به نظر میرسند، اما در عرصه ی اجرا ضعف هایشان بروز می کند.
انتهای پیام