ثبت تاریخ جنگ از دریچه «قلم جنگ» توسط دانشجویان تربیت مدرس

مدیر بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس گفت: در قالب پروژه «قلم جنگ»، دانشجویان دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس، نقش برجستهای در تاریخنگاری و مستندسازی وقایع جنگ ایفا کردند.
مدیر بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس گفت: در قالب پروژه «قلم جنگ»، دانشجویان دانشکده علوم سیاسی دانشگاه تربیت مدرس، نقش برجستهای در تاریخنگاری و مستندسازی وقایع جنگ ایفا کردند.
حسین اشتری، مدیر بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس، در گفتگو با خبرنگار مهر به تشریح فعالیتها و رویکردهای جهادی این دانشگاه در حوزههای بهداشت محیط، آبرسانی، فرهنگی و آمادگی برای حضور در برنامههای پساجنگ و اربعین پرداخت.
او تأکید کرد که گروه جهادی دانشگاه تربیت مدرس تخصصمحور است و تمرکز آن برخلاف گروههای عمرانی بر مسائل بهداشتی، محیطی و پژوهشی قرار دارد.
خدمترسانی پژوهشمحور با نگاه حل بحران
اشتری با تأکید بر رویکرد تخصصی دانشگاه تربیت مدرس در فعالیتهای جهادی اظهار کرد: دانشگاه تربیت مدرس با توجه به ماهیت پژوهشی بودن خود بیشتر سطح علمی دانشجویان از کارشناسی ارشد تا دکتری است. همین موضوع باعث میشود که حضور ما در مناطقی که به دلیل جنگ آسیب دیده اند، صرفاً برای کمک فیزیکی نباشد؛ بلکه با رویکرد پژوهشی، نیازسنجی دقیق انجام میدهیم و سپس متناسب با آن، کارگروهها را از دل دانشکدهها سازماندهی میکنیم.
او ادامه داد: دانشگاه تربیت مدرس با تنوع رشتهای بالا از علوم انسانی گرفته تا فنی مهندسی، پزشکی و کشاورزی، امکان آن را دارد که در حوزههای مختلف از جمله جامعهشناسی، مطالعات زنان، بهداشت محیط، مدیریت منابع آب و بهداشت عمومی ورود تخصصی داشته باشد. این ترکیب علمی به ما اجازه میدهد که مدل دقیقی از خدمترسانی متناسب با نیاز منطقه و حتی بحران بوجود آمده را طراحی کنیم.
اشتری همچنین به نقش دانشگاه در زمان وقوع بحرانها از جمله جنگ اخیر اشاره کرد و گفت: در همان روزهای ابتدایی جنگ، ستاد بحران بسیج دانشجویی دانشگاه تربیت مدرس تشکیل شد و ما لایه تبیینی را به عنوان مأموریت اصلی تعریف کردیم. تولید محتوای تحلیلی، انتشار چند شماره از نشریه فلق و فعالیت در مراسم مذهبی، فرهنگی و اطلاعرسانی در مدارس و هیئتها بخشی از اقدامات ما در این دوره بود.
وی توضیح داد: این مجلات و فعالیتها در مناسبتهایی مانند دهه اول محرم، مدارس قرآن و مراسم عزاداری سطح شهر توزیع شدند و تلاش شد تا پیام فرهنگی و خدمات رسانی به خوبی منتقل شود. حتی در مکانهایی که بازرسی صورت میگرفت، تراکتهای مربوطه به دست مسئولان و بازرسها رسید تا آگاهی بخشی بهصورت گسترده انجام شود.
اشتری افزود: در واقع این لایه طبیعی جنگ و آنچه به آن «قلم جنگ» میگویند، نقش مهمی در تاریخنگاری جنگ ایفا میکند؛ اینکه جنگ چگونه آغاز شده، مدیریت آن به چه صورت است، چه سمت و سویی دارد و چه اتفاقاتی در آن رخ میدهد. دانشجویان، به ویژه از دانشکده علوم سیاسی، پیشگام این فعالیتها شدند و با تلاش مستمر، تراکتهای بسیار تأثیرگذاری طراحی و منتشر کردند که در این حوزه موفقیت قابل توجهی کسب شد.
مدیر بسیج دانشجویی افزود: دانشجویان دانشکده علوم سیاسی در این خصوص به صورت تخصصی وارد کار تحلیل میدانی و تولید محتوا شدند. این اقدام همزمان با سایر فعالیتهای فرهنگی در شهر و در قالب توزیع تراکت، گزارشنویسی و تحلیلهای راهبردی پیگیری شد تا لایه رسانهای و تبیینی مسئله نیز پوشش داده شود.
اشتری بیان کرد: ما در قالب کارگروههای عمرانی فعالیت خواهیم کرد و دانشجویان علاقهمند به این حوزه جذب میشوند و در پروژهها مشارکت داده می شوند. با این حال، در شرایط فعلی به دلیل محدودیتها و شرایط خاص نتوانستیم سازماندهی لازم برای اعزام به مناطق جنگی را انجام دهیم. اما خوشبختانه، این روند آغاز شده و در حال حاضر با برخی دانشگاههای دیگر نیز همکاری داریم. در صورتی که تعداد نفرات مورد نیاز در دانشگاه تربیت مدرس تامین نشود، انشاءالله با همکاری سایر دانشگاهها این امکان فراهم خواهد شد تا وارد مناطق جنگ زده شویم.
تمرکز بر حل بحران آب در منطقه هفتچشمه
اشتری با اشاره به فعالیتهای جهادی سالهای اخیر، گفت: گروه جهادی نورالهدی دانشگاه تربیت مدرس چند سالی است که بر منطقه هفتچشمه در استان لرستان متمرکز شده چرا که مشکل اصلی این روستاها، کاهش کیفیت آب بهدلیل خشکسالیهای اخیر است. نتایج آزمایشهای میکروبی نشان داده که این آب آلوده و گاه منجر به بروز بیماریهای جدی مانند سرطان در میان ساکنان شده است.
او افزود: کارگروه تخصصی آب دانشگاه با هدف رفع این بحران، در وهله نخست اقدام به نصب مخزن و راهاندازی سیستم کلرزنی کرده تا بهصورت موقت از آلودگی جلوگیری شود. به موازات آن، با پیگیریهایی که از سطح استانی و ملی صورت گرفت، این منطقه وارد اولویت طرحهای آبرسانی کشور شد و خوشبختانه بخش عمدهای از لولهکشی و زیرساختها نیز اجرا شده است. اکنون با تزریق بودجه نهایی از سوی خیرین و نهادهای مربوط، انتظار میرود مشکل تأمین آب سالم این منطقه بهطور کامل مرتفع شود.
اشتری در پایان با اشاره به تمرکز فعلی بسیج دانشجویی بر برنامه اربعین اظهار کرد: هم اکنون بخش عمدهای از توان ما بر ساماندهی دانشجویان برای حضور در مسیر پیادهروی اربعین متمرکز است. این سفر علاوه بر جنبه فرهنگی، بستر مناسبی برای تربیت نیروهای تشکیلاتی فراهم میکند. در کنار برنامهریزی برای اسکان و همراهی یکهفتهای دانشجویان، فضایی فراهم شده تا موضوعات مربوط به کار فرهنگی، تحلیل اجتماعی و حتی خدمترسانی به زائران نیز دنبال شود.
او اضافه کرد: پس از اربعین نیز برنامههایی در زمینه کمکرسانی به مناطق آسیبدیده در دستور کار داریم که بسته به شرایط، با همکاری سایر دانشگاهها نیز دنبال خواهد شد.
