جراحی حذف ارز 4200 تومانی باید با کمترین هزینه و آسیب همراه باشد
نظری گفت: مجلس ضمن اینکه اعتقاد کامل دارد که باید ارز ترجیحی حذف شود و حمایت دولت به مصرفکننده برسد معتقد است می بایست همه جوانب کاردیده شود و این جراحی با کمترین هزینه و آسیب همراه شد.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ علیرضا نظری نماینده مردم خمین در مجلس شورای اسلامی در گفتگو با دیار آفتاب؛ پیرامون تصمیم دولت و مجلس بر حذف ارز ترجیحی 4200 تومانی گفت: در سنوات گذشته ارز 4200 تومانی 25 محصول را در بر میگرفت که در سالهای اخیر بدون جنجال رسانهای ارز ترجیحی حدود 19 قلم از این محصولات حذفشده و تنها شش قلم کالای گندم، دارو، روغن، جو، کنجاله سویا و ذرت باقیمانده است.
دولت در لایحه بودجه سال آینده ارز ترجیحی دارو و گندم را هم حذف کرده است / حذف ارز 4200 تومانی یک باور جمعی است
نظری تصریح کرد: صحبت این بود که دولت ارز ترجیحی را از 4 محصول از 6 محصول باقیمانده بردارد و ارز دولتی گندم و دارو باقی بماند و طرح اولیه این بود ولی اخیرا متوجه شدیم دولت طی لایحه بودجهای که به مجلس تقدیم کرده است اساسا کل ارز ترجیحی را حتی از گندم و دارو هم حذف کرده است.
این عضو کمیسیون کشاورزی مجلس اظهار داشت: اینکه باید حتی گندم و دارو هم در لیست حذف ارز ترجیحی قرار بگیرند تردیدی نیست یعنی اگر بخواهیم در کشور به روند طبیعی برگردیم و یک رقابت سالم داشته باشیم ناگزیر هستیم که به سمت برداشتن ارز ترجیحی حرکت کنیم علیالخصوص که در سالهای اخیر هم ثابت شد این ارز حفرهها و رانتهایی دارد که مدیریت آن با ایجاد سامانههای نظارتی هم به نتیجه مطلوب منتهی نمیشود.
نظری با بیان اینکه گپ ایجادشده بین نرخ واقعی ارز در بازار و ارز 4200 تومانی بهقدری بالاست که وسوسهانگیز است افزود: همه ترجیح میدهند یک گوشهای از این ارز ترجیحی بهرهمند شوند لذا مجموعه ارکان حاکمیت به این نتیجه رسیدند که اگر بناست وضعیت بازار اصلاح شود چارهای در تغییر ارائه حمایت دولت نیست.
وی با اشاره به اینکه حذف ارز 4200 تومانی یک باور جمعی است عنوان کرد: برداشتن ارز ترجیحی در بحث نهادههای دامی و گندم تکانهی سنگینی خواهد داشت و شوک سختی به بازار وارد میکند و نگرانی مجلس عمدتا بر این متمرکز است که باید همهی جوانب امر دیده شود.
تولید با ارز نیمایی هزینه ها را بالا می برد / دولت باید نگاه ویژه ای به تولید کنندگان داشته باشد
نماینده مردم خمین ادامه داد: یکی از مسائل این است که در بحث واردکنندگان چه کس یا کسانی میخواهند بعدا با ارز نیمایی واردات انجام بدهند آیا بازهم به تعداد چند نفر محدود خواهد شد و انحصار ایجاد میشود یا بناست دامنه واردکنندگان نهاده فراتر برود.
نظری با بیان اینکه بحث دیگر سازوکار تأمین ارز نیمایی برای واردات است گفت: منشأ ارز نیمایی دولت نیست چون صادرکنندگان این ارز را در سامانه تزریق میکنند و دولت باید از همین محل به واردکنندگان ارز تخصیص بدهد لذا دولت میبایست تعهد بدهد که این سازوکار را فراهم کرده است.
عضو کمیسیون کشاورزی افزود: از طرفی باید انبارهای معاونت پشتیبانی و امور دام وزارت جهاد کشاورزی نهادههای موردنیاز را حداقل برای دو ماه در کشور ذخیرهسازی داشته باشند که بتوان اتفاقات نامتعارف بازار را مدیریت کرد ولی این سؤال مطرح است که آیا وزارت جهاد کشاورزی این کار انجام داده است یا خیر.
این نماینده مجلس با تأکید بر اینکه در بحث حذف ارز ترجیحی باید به تولیدکنندگان نگاه ویژهای صورت گیرد گفت: وقتی افراد به یکباره با ارز نیمایی تولید انجام دهند مشخص است که هزینهها بالا میرود لذا نیاز به سرمایه در گردش دارند به فرض اگر قبلا یک مرغداری 20 هزار قطعهای میتوانست با 2 میلیارد تومان سرمایه در گردش کار کند الآن باید 20 میلیارد تومان سرمایه داشته باشد، حال آیا بانک مرکزی این زیرساخت را فراهم کرده است تا این سرمایه در گردش را تأمین کند.
نظری با بیان اینکه وقتی هزینه تمام شده تولید بالا میرود قدرت خرید مردم هم کاهش پیدا میکند تصریح کرد: مثلا وقتی مرغ از کیلویی 30 هزار تومان به 60 هزار تومان برسد که پیشبینیها هم همین است در این صورت دولت باید سیاستهای حمایتی را که زمانی با ارز 4200 تومانی به واردکننده میداد بهصورت ریالی مصرفکننده را با آن تقویت کند.
نماینده مردم خمین خاطرنشان کرد: دولت باید حفظ قدرت خرید مردم را دیده باشد، اینکه می خواهد چه مقدار و به چه دهکهایی و به چه صورت یارانه بدهد باید مشخص شود.
جراحی حذف ارز ترجیحی باید با کمترین هزینه و آسیب همراه باشد
عضو کمیسیون کشاورزی خاطرنشان کرد: الآن در بخشی از محصولات تولیدی با نهادههای ارز 420 تومانی صادرات انجام میشود و بهعنوانمثال شرکت پگاه شیرخشک مازاد را صادر میکند و سودآوری خوبی هم دارند اما آنها با شیری این شیر خشک تولید میکنند و در بازار جهانی رقابت میکنند که با ارز ترجیحی تولیدشده است.
وی ادامه داد: الآن اگر قیمت شیر 6400 تومان است چون با ارز 4200 تومانی تولید میشود درحالیکه اگر با ارز 26 هزارتومانی تولید شود دیگر قیمت شیر این نیست و به 15 هزار تومان خواهد رسید که این سؤال مطرح است که آیا باز هم این شرکت میتواند با این شیر شیرخشک تولید کند و صادر کند معلوم است که نه؛ لذا دولت باید حتما مشوقهای صادراتی در نظر بگیرد تا صادرکننده بازار خود را از دست ندهد.
نظری با تأکید بر اینکه دولت باید از ابتدا تا انتهای زنجیره برای حذف ارز 4200 تومانی برنامه داشته باشد گفت: اگر هر یک از این حلقات زنجیره مذکور دیده نشود میتواند به بیثباتی بازار و کمبود محصول در بازار و ورشکستی بخشهای تولیدی خرد منتهی شود.
عضو کمیسیون کشاورزی اظهار داشت: مجلس ضمن اینکه اعتقاد کامل دارد که باید ارز ترجیحی حذف شود و حمایت دولت به مصرفکننده برسد معتقد است باید همه جوانب کاردیده شود و این جراحی با کمترین هزینه و آسیب همراه شود.
نماینده مردم خمین خاطرنشان کرد: هر اقدام جراحی از این دست یک آثار واقعی دارد و یک آثار روانی و آثار واقعی این است که باید افکار عمومی نسبت به تصمیم دولت اقناع شود و اطمینان حاصل کند و همهی زنجیره از واردکننده، تولیدکننده، مصرفکننده و صادرکننده بدانند که در این حلقات دیدهشدهاند و فقط شکل حمایت دولت تغییر میکند.
انتهای پیام /