جریمه دیرکرد دریافت معاینه فنی خودروها در قانون پیشبینی شود
مالکی گفت: تغییر شیوه نرخگذاری معاینه فنی و لحاظ جریمه دیر کرد دریافت معاینه فنی در قانون میتواند در افزایش اثربخشی معاینه فنی موثر باشد.
شادی مالکی در سی و سومین نشست معاونان حمل و نقل و ترافیک مجمع شهرداران کلان شهرها به تبیین مطالبات ستاد های معاینه فنی کلان شهرها در راستای افزایش اثر بخشی معاینه فنی در بحث کاهش آلودگی هوا و تصادفات پرداخت و با اشاره مختصری به تاریخچه معاینه فنی در ایران و سایر کشورها و همچنین اهم قوانین مربوطه به این صنعت خدماتی، گزارشی از مجموعه اقدامات ستاد معاینه فنی شهر تهران در راستای ماموریت سازمانی، ارتقاء کیفی خدمات و بهبود کسب و کار با استفاده از ظرفیت موجود در مراکز معاینه فنی، ارائه کرد.
رئیس کمیته تخصصی ستاد های معاینه فنی کلان شهرها در تشریح وضعیت مراجعات خودروهای پایتخت به مراکز شهر تهران اظهار کرد: شهر تهران از بضاعت 17 مرکز ثابت و 15 واحد سیار مختص خودروهای سبک مشتمل بر 64 خط معاینه فنی و 11 خط موتورسیکلت و سه مرکز تک خطه معاینه فنی خودروهای سنگین برخوردار بوده و ظرفیت پذیرش سالانه در حدود 3 میلیون دستگاه خودرو را دارا است.
وی ادامه داد: امسال تا پایان آبان ماه، حدود یک میلیون و 121هزار دستگاه خودرو به مراکز معاینه فنی شهر تهران مراجعه کرده که از این تعداد، 865 هزار دستگاه خودرو مربوط به مراجعات اول است. براساس میزان مراجعات سال گذشته تنها 37 در صد از خودروهای پایتخت به مراکز معاینه فنی شهر تهران مراجعه کرده اند که در مورد سایر کلان شهرها نیز بر همین منوال است.
مدیرعامل ستاد معاینه فنی خودروهای تهران با اشاره به مردودی 30 درصد از خودروها به علت نقص فنی در مراجعه نخست در مراکز شهر تهران، گفت: این در صد مردودی و تشخیص ایرادات خودروها نشان از میزان دقت و صحت در مراکز معاینه فنی شهر تهران دارد. پیشنهاد مشخص ستاد های معاینه فنی کلان شهرها این است که جهت افزایش اثر بخشی معاینه فنی در کلان شهرها علاوه بر تشدید نظارت بر مراکز معاینه فنی در کشور، خودروها در صورت مردود شدن در مراکز معاینه فنی کلان شهرها، پس از گذشت 14 روز مجاز به اخذ معاینه در خارج از کلان شهرها نباشند؛ البته برای اجرای آن بایستی ضوابط قانونی مربوطه پیش بینی شود.
هر چه سریعتر برای ساماندهی موتورسیکلت ها چاره اندیشی شود
مالکی ضمن اشاره به مراجعه 593 دستگاه موتورسیکلت در سال جاری بیان کرد: موتورسیکلت ها به رغم داشتن الزام قانونی برای دریافت معاینه فنی دوره ای، به مراکز مراجعه نمی کنند. با توجه به سهم بالای این وسایل نقلیه در آلودگی هوا و بحث تصادفات، درخواست ستادهای معاینه فنی بر این است که هر چه سریعتر جهت ساماندهی موتورسیکلت ها چاره اندیشی شود. می تواند پایش این وسایل نقلیه فاز بندی شود به عنوان مثال در فاز نخست تنها شرایط تجهیزات ظاهری و وضعیت دود خروجی از اگزوز و پلاک کنترل گردد و در فازهای بعدی شرایط سخت گیرانه تر شود. البته اجرا بدین نحو نیازمند بازنگری در دستورالعمل های مربوطه است.
رئیس کمیته تخصصی ستاد های معاینه فنی کلان شهرها با تاکید بر این مسئله که سطح معاینه فنی در کلان شهرها بایستی با شهرهای کم جمعیت که مشکل آلودگی هوا ندارند متفاوت باشد، گفت: سطح بندی معاینه فنی در تبصره 2 ماده 10 آیین نامه اجرایی نحوه انجام معاینه و صدور برگ معاینه فنی مصوب سال 1393 هیات وزیران تصریح گردیده است. بدون تردید سطح بندی معاینه فنی و پایش سخت گیرانه تر آلایندگی خودروها در کلان شهرها می تواند در افزایش اثر بخشی معاینه فنی موثر باشد. این موضوع یکی از مطالباتی است که توسط ستاد های معاینه از سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان متولی تعیین حدود مجاز آلایندگی در حال پیگیری است.
مالکی بازنگری در ماده 6 قانون هوای پاک را از دیگر درخواست های ستادهای معاینه فنی کلان شهرها برشمرد و اظهار کرد: سن معافیت معاینه فنی خودروهای نو در قانون نیاز به اصلاح و کاهش دارد ضمن اینکه که طرح توجیهی و مطالعات تطبیقی و همچنین لایحه مربوطه به مراجع تصمیم ساز در این خصوص توسط کمیته ستادهای معاینه فنی کلان شهرها ارسال شده است. علاوه بر این موضوعاتی نظیر تغییر شیوه نرخ گذاری معاینه فنی و لحاظ جریمه دیر کرد دریافت معاینه فنی در این قانون می تواند در افزایش اثر بخشی معاینه فنی موثر باشد.
باشگاه خبرنگاران جوان اجتماعی شهری