جزییات تازه از مذاکرات جدی عربستان و اسرائیل
بر اساس گزارش وال استریت ژورنال «جو بایدن» رئیس جمهور آمریکا به طور فعال میان دو طرف با هدف اعلام اقدامات دوجانبه که میتواند عادی سازی را در مرحله بعدی تسهیل کند، میانجیگری میکند.
این روزنامه تاکید کرد که ریاض و تل آویو روابط دیپلماتیک خود را اعلام نمیکنند و عربستان مذاکرات محرمانه خود با مسئولان اسرائیل را گسترش داده است.
وال استریت ژرونال در ادامه نوشت: ریاض برای ایجاد روابط تجاری و دستیابی به توافقات امنیتی جدید وارد گفتگوهای جدی با اسرائیل شده است.
به گفته همین منبع، دولت بایدن میخواهد عربستان سعودی نیز مانند مغرب، امارات و بحرین با اسرائیل توافقنامه ابراهیم امضاء کند.
رسانهها بارها تاکید کردهاند: عادی سازی روابط عربستان با اسرائیل زمان بر است و محمد بن سلمان نقش محوری در این موضع ایفا میکند که روابط اقتصادی با اسرائیلیها دارد. همانطور که حدود یک ماه قبل رسانههای صهیونیست از سرمایه گذاری مبالغی از سوی «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی برای اسرائیل توسط صندوق وابسته به «جرد کوشنر» داماد دونالد ترامپ خبر دادند.
پیش از این نیز رسانههای رژیم صهیونیستی از نشست مقامات سعودی - صهیونیستی برای ایجاد سرویس جدید امنیتی در منطقه با حضور چند کشور عربی دیگر خبر داده بودند. منابع عبری همچنین اذعان کردهاند علیرغم اینکه عادی سازی روابط این رژیم با عربستان سعودی رسماً اعلام نشده است، رونق شدید روابط تجاری و اقتصادی بین تل آویو و ریاض گویای عملی شدن آن است.با آنکه عربستان سعودی به صورت رسمی رژیم صهیونیستی را به رسمیت نشناخته و ادعا میکند با این رژیم روابط دیپلماتیک ندارد در سالهای گذشته به توافقات امنیتی محرمانهای با تلآویو دست پیدا کرده است.
عربستان سعودی و اسرائیل با وساطت رئیسجمهور آمریکا در تلاش برای رسیدن به توافقاتی هستند که میتواند به هواپیماهای تجاری اجازه استفاده از حریم هوایی فلسطین اشغالی را بدهد. منابع مطلع به روزنامه والاستریتژورنال گفتهاند این توافقات همچنین امکان کنترل عربستان سعودی بر دو جزیره راهبردی دریای سرخ را فراهم خواهد کرد. همزمان، ریاض هم امکان سفر شماری از تاجران اسرائیلی به عربستان را فراهم کرده است.
با آنکه عربستان سعودی بعد از تشکیل رژیم صهیونیستی در سال 1948 ادعا کرده با این رژیم ارتباط ندارد، در چند دهه گذشته همکاریهایی میان ریاض - تلآویو وجود داشته است. این همکاریها از سال 2020 که چند کشور عربی روابطشان با رژیم صهیونیستی را علنیسازی کردند به شدت افزایش پیدا کردهاند.
مسئولان سعودی و اسرائیلی میگویند درباره روابط دو طرف اکنون مسئله این نیست که آیا عربستان، اسرائیل را به عنوان همسایه خواهد پذیرفت یا خیر بلکه مسئله این است که این اقدام چه زمانی اتفاق خواهد افتاد.
«یائیر لاپید» وزیر خارجه رژیم صهیونیستی هفته گذشته گفت: «ما معتقدیم میتوانیم با عربستان سعودی روابطمان را عادیسازی کنیم. این در راستای منافع ما است».
ولیعهد عربستان سعودی و حاکم غیررسمی این کشور در مصاحبهای اخیراً گفت که او از همکاری با رژیم صهیونیستی حمایت میکند. او به مجله آتلانتیک گفت: «ما به اسرائیل به چشم دشمن نگاه میکنیم. آنها را یک متحد بالقوه میبینیم که میتوانیم با یکدیگر منافع متعددمان را دنبال کنیم».