جنگ داخلیِ سودان؛ الگوی باب میل اپوزیسیون برای ایران
در زمان اغتشاشات سال گذشته، کاربران اپوزیسیون در فضای مجازی تصاویری از اتفاقات سیاسی سال 2019 در سودان را منتشر میکردند؛ کشوری که حالا درگیر یک جنگ داخلی خانمانسوز شده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم، سال 2019 کشور سودان دستخوش تغییر و تحولات سیاسی شد و بعد از 20 سال مجدداً حکومت جدید در این کشور بر سر کار آمد. حکومت عمرالبشیر سال 1990 با کودتایی بر سر کار آمده بود و در سالهای آخر حکمرانیاش تغییر رویه داده و تلاش داشت تا با نزدیکی به عربستان و غرب از حجم تحریمهایی که علیه وی و سودان وضع شده بکاهد.
مشارکت در جنگ یمن، قطع روابط دیپلماتیک با ایران و نزدیکی به عربستان و امارات از جمله اقدامات البشیر بود که البته نه تنها وضعیت وی یا سودان را بهبود نبخشید بلکه در نهایت در سال 2019 قدرت را به ارتش واگذار کرد.
سودان؛ «سرزمین کودتاها» و مردمی که قربانی جنگ قدرت ژنرالها میشوندمشارکت زنان در اتفاقات سودان همان روزها در اخبار برجسته بود؛ این کشور عربی _ آفریقایی سالها با مشکلات مختلف اقتصادی و همچنین قطحی و بحرانهای انسانی روبهرو است، اینبار شاهد گسترش حضور زنان در خیابانها برای دستیابی به آزادی بود؛ حضور دختر دانشجویی به نام آلاء صالح در میان مردم و شعرخوانی وی، او را به سمبلی برای سودانیها تبدیل کرده و به وی لقب "کنداکا" یکی از ملکههای سرزمین نوبه (نام قدیم سودان فعلی) را داده بودند.
با شروع اغتشاشات در اواخر شهریورماه سال گذشته، برخی کاربران در فضای مجازی با وایرال کردن دوباره تصاویر آلاء صالح سعی در الگوسازی از وی برای پیشبرد آشوبها در ایران و ساخت یک چهره زنانه به آنچه نام جنبش بر روی آن گذاشته بودند کردند؛ حتی تصویری از زنان سودان پخش شد که در حال اعلام همبستگی با زنان ایرانی بودند و مدل مشارکت خیابانی آنها را در فضای مجازی میگرداندند.
این سمبلسازیها تنها در حد همان روزهای انقلاب در سودان باقی ماند چراکه بعد از کنار رفتن عمرالبشیر از قدرت، سودان مجدد در اختیار نظامیها قرار گرفت و یک دولت انتقالی بر این کشور حاکم شد؛ جالب توجه اینجاست عبدالفتاح برهان فرمانده ارتش که مسئولیت کنترل دولت بعد از کودتا را برعهده داشت، در اولین گام خود قرارداد عادیسازی با رژیم صهیونیستی را امضا کرد؛ با اینکه قرار بود نظامیان کنترل دولت را تحویل بدهند اما همچنان قدرت در اختیار ارتش است و نخستوزیر غیرنظامی یعنی عبدالله حمدوک مجبور به کنارهگری شد.
از زمان اتفاقات 2019 تاکنون سودان شاهد چندین شبه کودتا و درگیری میان نیروهای نظامی و مردم بوده و به تازگی نیز درگیری بین نیروهای واکنش سریع به فرماندهی ژنرال حمیدتی و ارتش، این کشور را به سرخط اخبار کشانده است. سودان بارها دستخوش جنگ داخلی شد تا اینکه در سال 1390 سودان جنوبی رسماً از این کشور جدا شد و اعلام استقلال کرد.
حالا بار دیگر این کشور صحنه جنگ داخلی شده است که تاکنون در آن 460 نفر کشته و 4063 نفر زخمی شدهاند و بار دیگر این کشور در آستانه جنگ داخلی پیش میرود.
در چند هفته سال گذشته که برخی شهرها صحنه اغتشاشات و آشوب بود، رقص دختری بر روی اتومبیل در سودان به نمادی برای آشوبهای داخل ایران تبدیل شده بود اما حالا این کشور مجدداً در حال ورود به یک فاجعه انسانی است. این نشان میدهد غایت هدف آنها، کشاندن ایران به ورطه جنگ داخلی و تجزیه بود و مردم نیز با درک این خطر، صف خود را از اغتشاشگران جدا کردند.