پنج‌شنبه 8 آذر 1403

حساب امانی ابزاری برای اقتصاد دیجیتال / لزوم ایجاد آسودگی خریدهای اینترنتی و مبادلات اقتصادی با اعتماد بیشتر

خبرگزاری دانا مشاهده در مرجع
حساب امانی ابزاری برای اقتصاد دیجیتال / لزوم ایجاد آسودگی خریدهای اینترنتی و مبادلات اقتصادی با اعتماد بیشتر

رئیس سابق سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران با اشاره به گسترش سرویس حساب امانی و تأکید بر سپردن این حساب به بخش خصوصی باتوجه‌به آیین‌نامه حمایتی گسترش اقتصاد دیجیتال گفت: این سرویس آسودگی خاطر برای مردم در خریدهای اینترنتی را ایجاد می‌کند و موجب اعتماد بیشتر به انجام مبادلات اقتصادی در بستر دیجیتال می‌شود.

به گزارش خبرنگار اقتصادی شبکه اطلاع‌رسانی راه دانا؛ حساب امانی سازوکاری در راستای حفظ منافع طرفین معامله است که در آن وجه مبادله شده در یک معامله توسط شخصی ثالث تا زمان ایفای تعهدات نگهداری می‌شود و پس از تأیید طرفین به‌حساب موردنظر انتقال می‌یابد.

به بیان ساده‌تر حساب امانی، یک شخص ثالث مستقل است که در ازای کارمزد، تا زمان انجام تعهدات و مسئولیت طرف‌های معامله، وجوه پرداختی را نزد خود نگاه می‌دارد. این سازوکار در حال حاضر در کشورمان به‌صورت محدود ارائه می‌شود و بخش خصوصی در این زمینه فعال است. بیشتر بخوانید: سهم اقتصاد دیجیتال از تولید ناخالص ایران حدو 7 درصد است / جزئیات بسته حمایتی از مشاغل اینترنتی در آبان ماه 1401 (طرح حمایت از سکوها و کسب‌وکارهای اقتصاد دیجیتال کشور) در ششمین جلسه کارگروه ویژه اقتصاد دیجیتال (در شأن هیئت وزیران)، برای حمایت از کسب‌وکارهای فضای مجازی تدوین، تصویب و ابلاغ شد. در ماده 2 این مصوبه در راستای حمایت از ایجاد و توسعه سکوهای داخلی، بانک مرکزی با همکاری وزارت امور اقتصادی و دارایی و وزارت صنعت، معدن و تجارت و از طریق شرکت‌های ارائه‌دهنده خدمات پرداخت، بانک‌ها و مؤسسات اعتباری غیربانکی مکلف به فراهم‌کردن امکان «پرداخت مستقیم، حساب امانی و کیف پول الکترونیک و پرداخت مبتنی بر ریال رقومی دیجیتال» برای خرید محصولات و خدمات در سکوهای داخلی شد.

بانک مرکزی سرویس امانی را به بخش خصوصی بسپارد

بنابراین مصوبه، مفهوم حساب امانی برای اولین‌بار در اسناد بالادستی مورد اشاره قرار گرفت و کارگروه اقتصاد دیجیتال، بانک مرکزی را مکلف به ایجاد این سرویس کرد. به‌زعم کارشناسان، توسعه حساب امانی می‌تواند به افزایش پویایی اقتصادی کشور منجر شود و از طریق اعتمادآفرینی میان ارائه‌دهندگان و دریافت‌کنندگان خدمات و کالاها بر رونق اقتصادی کشور بیفزاید. احمد قلعه بانی، رئیس سابق سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران درباره لزوم گسترش سرویس امانی در سهولت انجام فعالیت‌های اقتصادی به راه دانا، اظهار کرد: این سرویس دارای مزیت‌های بی‌شماری است و در کشورهای مختلف مورداستفاده قرار می‌گیرد. سازوکار موردبحث می‌تواند به توسعه ارتباطات اقتصادی در کشور منجر شود و شرایط را تسهیل کند. وی ادامه داد: با استفاده از خدمات این سازوکار مردم راحت‌تر می‌توانند به‌طرف مقابل اعتماد کنند و با خاطری آسوده پرداختی‌های خود را انجام دهند. اگر بتوانیم این سیستم را به‌درستی پیش ببریم و حساب امانی به‌خوبی کار کند، اتفاقات خوبی در حوزه اقتصادی در کشورمان رخ خواهد داد.

لزوم ایجاد آسودگی خریدهای اینترنتی و مبادلات اقتصادی با اعتماد بیشتر

وی افزود: گسترش سرویس حساب امانی باتوجه‌به مصوبه آیین‌نامه حمایتی دولت از گسترش اقتصاد دیجیتال کشور باید در کشور در دستور کار قرار بگیرد تا جامعه از مزیت‌های آن بهره‌مند شود و فضای اقتصادی کشور پویاتر جلو رود. این سرویس آسودگی خاطری برای مردم در خریدهای اینترنتی ایجاد می‌کند و باعث می‌شود که آنان بتوانند با اعتماد بیشتری به انجام مبادلات اقتصادی در بستر دیجیتال بپردازند. این فعال اقتصاد دیجیتال توضیح داد: استفاده از این راهکار به پویایی بیشتر فضای اقتصادی کشور کمک می‌کند و به همین دلیل باید تمهیدات لازم در جهت گسترش این سرویس مدنظر قرار بگیرد؛ ولی بانک مرکزی بهتر است در چارچوب وظایف تنظیم‌گری که برایش در قانون تعریف شده است، عمل کند و ارائه این سرویس را به بخش خصوصی بسپارد.

حساب امانی ابزاری برای اقتصاد دیجیتال

وی تصریح کرد: اعمال سیاست‌گذاری‌ها و تعیین قوانین باید بر عهده بانک مرکزی باشد، اما این نهاد نباید به امور تصدی‌گری مشغول شود. بانک مرکزی وظایف مهمی همچون جلوگیری از افزایش نقدینگی و تورم در کشور را برعهده دارد و باید بر این امور متمرکز باشد. این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه ورود بانک مرکزی به امور تصدی‌گری مانند ارائه حساب امانی اقدام درستی نیست، گفت: بهتر است اجازه دهیم سرویس امانی روند فعلی خود را طی کند و بخش خصوصی به ارائه آن بپردازد. بانک مرکزی فقط باید به امور تنظیم‌گری مبادرت و چارچوب‌ها را مشخص کند. قلعه بانی در ادامه افزود: موضوع سرعت اینترنت و مشکلات نرم‌افزاری ممکن است به چالشی بر سر راه توسعه این سرویس در کشورمان تبدیل شود. باید زیرساخت‌های لازم به لحاظ الکترونیک برای ارائه این خدمت در کشور مهیا شود. این عامل همان‌طور که تا الان بخش خصوصی را در حوزه فعالیت‌های آنلاین دچار مشکل کرده است، احتمالاً برای ارائه سرویس حساب امانی نیز مشکل‌ساز خواهد شد که باید برای آن چاره‌اندیشی کنیم. وی در ادامه با اشاره به اینکه امکان حک شدن سیستم‌های مربوط به این سرویس وجود دارد افزود: باید در مورد آن نیز راهکارهای لازم را اتخاذ کنیم. شاید بهتر باشد ارائه این سرویس در معاملات باارزش پایین‌تر شروع شود و بعد از اینکه پیشرفت‌های لازم را در این حوزه داشتیم، آن را به معاملات باارزش بالاتر مانند ملک و خودرو گسترش دهیم. البته الان به‌نوعی این سازوکار را در بخش خودرو داریم؛ اما برای توسعه بیشتر آن بهتر است ملاحظاتی را مدنظر قرار دهیم و اندک‌اندک به این حوزه‌ها ورود کنیم.

با استفاده از حساب امانی می‌توانیم از بسیاری کلاهبرداری‌ها جلوگیری کنیم

این کارشناس اقتصاد دیجیتال گفت: به‌طورکلی حساب امانی می‌تواند در معاملات ملک و خودرو نیز مورداستفاده قرار بگیرد و اطمینانی را برای خریداران به جهت پرداختی‌هایشان به وجود بیاورد. با استفاده از این روش می‌توانیم از بسیاری کلاهبرداری‌ها جلوگیری کنیم. وی در پایان تأکید کرد: وقتی ارائه سرویس امانی در معاملات کلان مانند ملک مطرح می‌شود، بهتر است نظارت بانک مرکزی را داشته باشیم. این نهاد می‌تواند از طریق مقرراتی که وضع می‌کند به ایجاد بستری مناسب برای ارائه این سرویس مبادرت و از بروز برخی مشکلات مانند پول‌شویی جلوگیری کند.