حمله چین به بازار انگلیس | یک صنعت دیگر هم فتح شد
چینیها پیشبینی میکنند که تا سال 2040 بتوانند حداقل 2 هزار فروند از هواپیماهای مسافربری خود را تولید و به بازار عرضه کنند. علاوه بر این، آنها در حال اجرای پروژهای بلندپروازانه برای تولید هواپیماهای پهنپیکر هستند که میتواند جایگاه صنعت هوایی چین را در سطح جهانی تقویت کند.
روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی اعلام کرد که شرکت دولتی «کوماک» چین به منظور گسترش فعالیتهای بینالمللی خود، اقدام به افتتاح دفاتر در خارج از کشور کرده است. این شرکت همچنین در تلاش است تا مجوزهای لازم برای صادرات جتهای مسافربری C919 را در بازارهای خارجی دریافت کند، در حالی که تولید این هواپیماها را بهطور قابلتوجهی افزایش داده است.
چین تلاش خود را برای شکستن سیطره دو شرکت عمده هواپیماسازی " بوئینگ" و "ایرباس" در بازار افزایش داده؛ زیرا سازنده دولتی اولین جت مسافربری داخلی این کشور به دنبال صدور گواهینامه برای پروازهای خارج از این کشور است.
جت های مسافربری چینی که اولین پرواز تجاری خود را در سال 2023 انجام داده، در حال حاضر در مسیرهای داخلی توسط سه شرکت بزرگ دولتی چین پرواز میکند و از این ماه یکی از 3 شرکت هوایی چین - China Eastern - هواپیمای C919 را بین هنگ کنگ و شانگهای - اولین مسیر تجاری منظم خود در خارج از سرزمین اصلی چین - به پرواز درخواهد آورد.
"یانگ یانگ" معاون مدیر کل بازاریابی و فروش این شرکت (کوماک) به فایننشال تایمز گفت که این شرکت قصد دارد تا سال 2026 مجوز پرواز این هواپیمای مسافربر چینی را در مسیرهای هوایی بین کشورهای جنوب شرق آسیا و در اوایل سال جاری گواهینامه پرواز در مسیرهای اروپایی را دریافت کند.
او گفت:" ما امیدواریم که بتوانیم تعداد بیشتری از جت ها را درمسیرهای داخل کشور به پرواز درآوریم و با رفع هر مشکل احتمالی این جت ها را آماده پرواز در جنوب شرق آسیا کنیم."
جت های مسافربری "سی 919 " چینی یک پروژه محوری در تلاش های رئیس جمهور "شی جین پینگ" برای ارتقاء زنجیره ارزش فناوری با هدف نهایی به چالش کشیدن دو قطبی غربی "بوئینگ و ایرباس" است.
مشکلات مالی و تاخیرهای تحویل بوئینگ و همچنین مشکلات زنجیره تامین گسترده تر در صنعت که باعث شده بوئینگ و ایرباس با کمبود موتور و قطعات مواجه شوند، بر بخش هوانوردی جهانی تاثیر گذاشته و برای تازه واردان امید ایجاد کرده است.
بر اساس پیشبینی ایرباس در سال 2024، جهان طی دو دهه آینده به 42 هزار و 430 هواپیمای جدید نیاز خواهد داشت که تقریبا 80 درصد آنها هواپیماهای تک راهرو (باریک پیکر) خواهند بود.
مشاور هوانوردی IBA پیشبینی میکند که شرکت دولتی "کوماک" چین میتواند تولید جت های "سی 919" خود را افزایش دهد. تاکنون 16 فروند از این جت ها تا دسامبر 2024 به خطوط هوایی چینی تحویل داده شده است و این شرکت می تواند تا سال 2040 به قابلیت تولید یک تا11 فروند در ماه برسد که این میزان تولید یعنی تا سال 2040 چینی ها می توانند دستکم 2 هزار فروند از این جت های مسافربری خود را تولید و روانه بازار کنند.
با این حال"جاناتان مک دونالد" مدیر IBA برای هواپیماهای کلاسیک و باری، گفت که اگرچه شرکت دولتی کوماک چین در نهایت به بازارهای صادراتی نفوذ خواهد کرد، اما "در آینده قابل پیش بینی همچنان دو شرکت ایرباس و بوئینگ تامین کنندگان اصلی هواپیماهای باریک پیکر برای اکثر خطوط هوایی جهان خواهند بود."
صدور گواهینامه جهانی و پشتیبانی تعمیر و نگهداری همچنان موانع مهمی برای جاه طلبی های شرکت کوماک برای بازاریابی جت های "سی 919" و فعالیت این جت ها در خطوط هوایی خارج از کشور است.
کوماک در ماه اکتبر 2024 و در اقدامی برای تقویت حضور بین المللی خود، دفاتر خارج از کشور جدیدی را در سنگاپور و هنگ کنگ افتتاح کرد.
به گفته "مایور پاتل" رئیس آسیا برای هوانوردی OAG، افتتاح دفاتر جدید برای کمک به سفارش هواپیماهای جدید از سوی مشتریان خارجی ضروری بودند.
اما "ریچارد ابولافیا" مدیر عامل AeroDynamic Advisory، گفت که ایجاد "تسهیلات پشتیبانی دقیق از محصول در بازارهای صادراتی کاری بسیار سخت و پرهزینه است و پیش شرط لازم برای رقابت با ایرباس و بوئینگ است."
در حالی که چندین شرکت هواپیمایی در آسیا علاقه خود را به خرید جت های مسافربر چینی ابراز کرده اند، اما برخی از مدیران به طور خصوصی می گویند که آنها همچنان مردد هستند.
یکی از نزدیکان به شرکت هوایی "ترنس نوسا" اندونزی که پیشتر 3 فروند هواپیمای کوچکتر ARJ21 شرکت کوماک را دریافت کرده و در حال بررسی خرید " سی 919" است، در این باره گفت: "پشتیبانی تعمیر و نگهداری مسئله اصلی است."
به گفته تحلیلگران، مسیر کوماک برای دریافت گواهینامه خارج از کشور، به ویژه از آژانس ایمنی هوانوردی اتحادیه اروپا نیز چالش برانگیز است.
مک دونالد گفت: "IBA انتظار ندارد سی 919 در آینده نزدیک در اروپا گواهینامه دریافت کند، چون به گفته او: "اروپا پارامترهای صدور گواهینامه بسیار دقیقی دارد."
در همین حال، صدور گواهینامه از سازمان هوانوردی فدرال ایالات متحده احتمالا به دلیل تنش های ایالات متحده و چین، پیچیده می شود.
به گفته "دیوید یو" کارشناس صنعت هوانوردی در شانگهای، تنظیم کننده های اتحادیه اروپا و ایالات متحده اغلب "استاندارد طلایی" برای سایر مقامات جهانی هستند.
به موازات تلاش ها برای تولید انبوه جت های لاغر پیکر "سی 919"، شرکت چینی کوماک همچنین در حال توسعه اولین هواپیمای پهن پیکر خود، با نام " سی 929" است. در یکی از بزرگترین نمایشگاههای هوایی چین در ماه نوامبر، این شرکت اعلام کرد که شرکت دولتی "ایر چینا" اولین شرکت هواپیمایی است که متعهد به پرواز با این جت شده است که هدف آن به چالش کشیدن هواپیماهای بزرگتر ساخت ایرباس و بوئینگ مانند 787 است.
آیا چین می تواند منبع تامین هواپیمای مسافربری دنیا شود؟
"ساش توسا" یک تحلیلگر هوافضا و دفاعی مستقر در بریتانیا، گفت: در حالی که پروژه "سی 929" به چین فرصت دیگری برای اثبات پیشرفت فناوری خود در بخش هوافضا داد، این کشور همچنان احتمالا به موتورهای خارج از کشور برای جت های تجاری متکی خواهد بود. IBA نیز تخمین می زند که "سی 929" قبل از سال 2040 وارد خدمت نمی شود.
از سوی دیگر اجزای کلیدی جت های "سی 919" هنوز هم ساخت غرب هستند. موتورهای این جت توسط شرکت فرانسوی - آمریکایی CFM International تامین میشود، در حالی که نیروگاههای کمکی آن توسط شرکت Honeywell مستقر در ایالات متحده ساخته میشوند.
"ابولافیا" از شرکت مشاوره "ایرو دینامیک ادوایزری" در این زمینه می گوید:" تاکنون [کوماک] در حال ساخت هواپیماهایی است که عمدتا غربی هستند، اما ساختارهای چینی دارند. این امر باعث میشود که رمپ تولید چینی ها برای ادامه ارایه سیستمهایش وابسته به غرب باشد و با توجه به ریاست جمهوری ترامپ، هیچ تضمینی برای آن وجود ندارد."
توسا گفت که کوماک احتمالا نمی تواند طی دهه آینده "سهم منصفانه ای از بازار جهانی" به دست آورد، اما "جایگزین وارداتی" مهمی برای خطوط هوایی داخلی چین خواهد بود.
او افزود:" ایرباس در چین تولید می کند اما بوئینگ اینطور نیست. بنابراین کوماک به عنوان دومین تامین کننده بزرگ وارد بازار جهانی می شود. جایگزینی واردات شما را به یک رقیب تبدیل نمی کند. این شما را به یک سیاست دولتی تبدیل می کند."