حیات وحش تشنه شیرکوه به آغوش مرگ پناه میبرد!/ نگرانیها از ورود بزهای وحشی به مناطق شهری
سلسله جبال شیرکوه از قدیم تا به امروز محل امن و مناسبی برای انواع حیوانات وحشی بوده است اما بی آبی امسال حیات وحش این منطقه را بیشتر از همیشه تهدید میکند.
به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از یزدرسا، این روزها که مردم دغدغه تأمین آب شرب شهرها و روستاها را دارند و مسئولان نیز از جیره بندی آب سخن میگویند، خشکسالی، گلوی طبیعت رنجور را بی رحمانه فشرده است.
در چند سال اخیر که بارش ها تا حدودی توانست منابع آبی مناطق مختلف کشور را احیا کند و طبیعت هم با روی خوش جلوه های تازه ای را از سرزندگی را نشان داد و حیات وحش ایران گویا جان دوباره گرفت اما متاسفانه در سال جاری دوباره بارش های کم، تهدید را برای گونه های مختلف حیات وحش دو چندان کرده است.
خشکسالی در بین عوامل مختلف تهدید کننده جمعیت و گونههای حیات وحش کشور از جمله تخریب زیستگاه، تصادفات جادهای و شکار غیر مجاز، مهمترین عامل تهدید حیات وحش ایران است و انچه به نظر می آید بر اساس نظرات کارشناسی، ایران در سال 1400 یکی از خشکترین تابستانهای پنج دهه اخیر خود را تجربه می گند و تشنگی از هم اکنون بر مناطق حفاظت شده و زیستگاههای حیات وحش استان یزد غلبه کرده است.
شیرکوه بزرگ ترین پناهگاه حیات وحش استان یزد
پناهگاه حیات وحش شیرکوه در میان کوهستان های مرکزی ایران از دیرباز مورد توجه بوده و نقش حیاتی خود را ایفاد می نموده است. این کوهستان از اولین مناطقی بود که پس از تشکیل اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد مورد توجه نهاده شد و در سال 1352 محیط بانی شیرکوه تأسیس شد.
در دهه 60 و 70 حضور محیط زیست در این منطقه ارزشمند کمتر شد اما مجددا در سال 80 بعنوان منطقه شکار ممنوع تصویب و آگهی شد. و در سال 1398 با تصویب شورای عالی حفاظت محیط زیست به عنوان پناهگاه حیات وحش معرفی گشت.
منطقه شیرکوه با مساحتی در حدود 51 هزار هکتار در جنوب غربی شهر یزد (مرکز استان) واقع شده است. بخش اعظم این منطقه در حوزه شهرستان تفت و بخشهای کوچکی از آن در حوزه شهرستان های یزد و مهریز واقع شده است.
کوهستان شیرکوه تنها منبع پایدار تأمین بخشی از آب حوزه یزد - اردکان و مهریز است وبه عنوان یکی از مهم ترین ارتفاعات مرکزی ایران، حائز ارزشهای فراوانی در زمینه های مختلف زیست محیطی و گردشگری است و از مهم ترین دلایل تداوم حیات در دشتهای پیرامونی به ویژه دشت یزد - اردکان، تاثیرات شگرف این کوهستان و تعدیل شرایط سخت کویری پیرامونی است.
حیوانات تشنه شیرکوه به آغوش مرگ پناه می برند
سلسله جبال شیرکوه از قدیم تا به امروز محل امن و مناسبی برای انواع حیوانات وحشی بوده است اما بی آبی امسال حیات وحش این منطقه را بیشتر از همیشه تهدید میکند.
گویا بی آبی سبب شده تا گوسفند، بز و کل وحشی این منطقه برای رفع عطش و گرسنگی به محدوده مناطق مسکونی و پایین دست پناه میبرند. نه تنها وحوش علفخوار بلکه بی آبی تداعی مرگ برای سایر گونههای حیات وحش از جمله گوشتخواران، سگسانان و گربهسانان و همچنین پرندگان و خزندگان نیز هست.
چندی پیش تصاویری از حضوردسته بهای وحشی در منطقه تفرجگاه دره گاهان تفت مورد توجه مخاطبان فضای مجازی قرار گرفت و فیلم این گونه وحشی در نزدیکی شهر و انسان علارغم همه جذابت ها از طرفی این نگرانی را به وجود آورد که این بزها مورد شکار قرارگیرند و از طرفی این سوال مطرح بود که دلیل حضور این جانوران در مناطق پایین کوهستانی چیست؟!
به عقیده بسیاری از کارشناسان و طبیعت شناسان این اتفاق که در چند دهه اخیر مشاهده نشده ناشی از کمبود منابع آبی است که در حیات وحش شیرکوه وجود دارد و وحوش برای رفع تشنگی خود دل به سینه مرگ می سپارند و به مناطقی پایین دست می آیند که می تواند خطرات بسیار زیادی برای آن ها باشد که مهم تر از همه این خطرات وجود شکارچیان فرصت طلب است.
اما مدیر کل محیط زیست استان یزد با تایید این اتفاق دلیل آن را چیز دیگری می داند.
وجود گونه جانوری در مناطق پایین دست نشان ازامنیت حیات وحش شیرکوه است
نیره ملایی پور مدیر کل سازمان محیط زیست استان یزد در گفتگو با خبرنگار یزدرسا با بیان اینکه طی چند روز گذشته تعدادی بز و گوسفند وحشی در دامنه کوهستان شیرکوه که بعضا مسیر رفت آمد طبیعت گردان، کوهنوردان و مردم محلی می باشد مشاهد شده اند اظهار کرد: حضور این گونه جانوری در این مناطق، نشان از احساس امنیت حیات وحش در این منطقه می باشد امنیتی که حاصل تلاش شبانه روزی محیط بانان حفاظت محیط زیست شهرستان تفت است.
ملایی پور خاطرنشان کرد: کوهستان شیرکوه یکی از مهمترین زیستگاههای گونه بز وحشی و گوسفند وحشی در استان محسوب می شود و جمعیت مناسبی از این دو گونه حمایت شده را در خود جای داده است.
مدیر کل سازمان محیط زیست استان یزد با بیان اینکه حفاظت از اکوسیستم ارزشمند شیرکوه و حیات وحش آن، یک وظیفه همگانی است نصیح کرد: همه باید دست در دست هم از این گونه های ارزشمند حفاظت کنیم گونه هایی که در برخی مواقع این چنین در نزدیکی ما مشاهده می شوند.
وی با بیان اینکه کوهستان شیرکوه بوسیله بیابان های گرم و سوزان فلات مرکزی ایران محصور شده است عنوان کرد: این زیستگاه ارزشمند همواره در خشکسالی ها و شرایط اقلیمی خاص استان کویری یزد، پناهگاه گونه های جانوری و گیاهی بوده و به همین دلیل غنای گونه ای بسیار ارزشمندی دارد.
ملایی پور با بیان اینکه از 800 گونه گیاهی استان 610 گونه در شیرکوه پراکنش دارند، به عبارتی نزدیک به 70 درصد فلوراستان یزد در کوهستان شیرکوه مشاهده می شود خاطرنشان کرد: گونه های زیادی از پرندگان، خزندگان و پستانداران را نیز در خود جای داده است و اخیرا گونه هایی جدیدی از حشرات (پروانه ها و کفشدوزک ها) و جوندگان نیز از این زیستگاه خاص به جهان علم معرفی شده اند.
حفظ و حراست از حیات وحش وظیفه همگانی
حضور گونه های جانوری در مناطق پایین دست به عنوان یک اتفاق کم نظیرشاید به ظاهر جالب جلوه کند اما شکی نیست که تهدید در حیات وحش همیشه بر سر انواع گونه های جانوری سایه افکنده است و لحظه نباید از حفاظت و حراست پناهگاه های حیات وحش غافل شد.
هر چند سازمان محیط زیست به عنوان متولی برای حفظ و حراست از حیات در مناطق مختلف تلاش می کند و تلاش محیط بانان استان یزد قابل ستایش است اما وجود تعهد در همه مردم به ویژه کسانی که دل در گرو طبیعت دارند وظیفه ای همگانی است چراکه حساست نسبت به حفظ محیط زیست و حیات وحش مقدمه حفظ حیات انسان و بشریت است.
انتهای پیام /