خراسان رضوی چه تعداد کودک رها شده دارد؟
بیشتر خانوادههای ما متقاضی نوزدان شیرخوار هستند یا تعیین جنسیت میکنند که این موارد برای بهزیستی به نوعی چالش است. این محدودیتها باعث شده است که فرزندخواندگی فرزندان بزرگترمان کاهش یابد.
معاون امور اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی در خصوص کودکان مجهولالهویه (رها شده) در استان گفت: این کودکان را بیشتر در بیمارستانها و بعد از زایمان، مادران رها میکنند. تعداد این کودکان رها شده در استان در سال گذشته 15 مورد بوده است و در سه ماه نخست امسال نیز 5 مورد گزارش شده است.
شهره شاهرودی در گفتوگو با ایسنا درمورد شرایط فرزندخواندگی اظهار کرد: شرایط فرزندخواندگی تغییرات اساسی نداشته و کلیات آن همانند سالهای گذشته است. در فرزندخواندگی اولویتبندی با زوجهای است که امکان فرزندآوری ندارد. در موارد بعدی خانوادههایی که فرزند دارند، اما باز خواهان فرزند هستند و سپس خانمهای مجرد در اولویت قرار دارند.
وی افزود: خانوادههایی که خواهان فرزند هستند باید ابتدا از لحاظ سلامت اجتماعی، جسمی، روانی و اقتصادی ارزیابی شوند و از لحاظ اقتصادی باید در شرایطی باشند که بتوانند نیازهای اولیه خانواده را تامین کنند. ما به دنبال این نیستم که فرزندان خود را در رفاه مطلق اقتصادی قرار دهیم، اما قرار است که برای این کودکان شرایطی را فراهم کنیم تا فرصت زندگی در خانواده را داشته باشند و نیازهای اولیه و اساسی آنها تامین شود و تربیت صحیح و سلامت جسمی، روحی و اعتقادی خوبی در آینده داشته باشند؛ بنابراین خانواده از این ابعاد برای ما حائز اهمیت است وگرنه شرایط خاصی وجود ندارد.
فرآیند فرزندخواندگی در بهزیستی مدام در حال بهروزرسانی است
معاون امور اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی ادامه داد: فرآیند اداری فرزندخواندگی زمان زیادی نمیبرد و فقط یکسری استعلامات و ارزیابیها انجام میشوند که در بهترین حالت دو ماه زمان میبرد. اینگونه نیست که میگویند سازمان بهزیستی در روند فرزندخواندگی اذیت میکند. تعداد خانوادههای متقاضی بیشتر از فرزندان بهزیستی هستند؛ زیرا همه کودکانی که در بهزیستی نگهداری میشوند شرایط فرزندخواندگی ندارند. ما کودکانی داریم که به دلیل شرایط خاص، به صورت مقطعی و موردی از خانواده جدا و وارد سیستم بهزیستی میشوند.
وی ادامه داد: این کودکان تحت حمایت بهزیستی قرار میگیرند و خدمات دریافت میکنند. در صورت امکان خانوادههای این فرزندان نیز تحت حمایتهای اجتماعی بهزیستی قرار میگیرند و شرایط برای بازگشت فرزند فراهم میشود. از این جهت است که خانوادههای متقاضی پشت نوبت فرزندخواندگی قرار میگیرند.
معاون امور اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی تاکید کرد: در سازمان بهزیستی فرآیند فرزندخواندگی مدام در حال بهروزرسانی است. کمیتههای فرزندخواندگی را به صورت هفتگی تشکیل میدهیم تا فرزندان به محض ورود ارزیابی شوند و مجوزهای لازم جهت واگذاری را اخذ کنند. برخی از کودکان بهزیستی را به صورت مهمان به خانوادههای متقاضی تحویل میدهیم.
وی ادامه داد: در فرآیند فرزندخواندگی 6 ماه اول دوره آزمایشی محسوب میشود تا خانواده به صورت عملی امتحان خودش را پس بدهد و زمانی که توان و شایستگی نگهداری فرزند را به بهزیستی نشان داد روند فرزندخواندگی ادامه پیدا میکند. فرزندخواندگی درصورتی انجام خواهد شد که خانواده فرزند شناسایی نشود یا توسط مدعی العموم ثابت شود که خانواده قابلیتهای لازم برای نگهداری از فرزند خود را ندارند.
شاهرودی خاطرنشان کرد: علت اینکه کودکان به صورت مهمان به خانوادههای متقاضی داده میشوند چون شرایط بهتری نسبت به خانههای فرزندان و زندگی جمعی دارند، زیرا در بهزیستی هر روز یک مربی برای کودک وجود دارد و متناسب با رده سنی کودک باید بعد از چندین سال مرکز خود را ترک کند و به مرکز دیگر برود.، اما کودک در خانواده حتی به صورت مهمان آرامش روحی و روانی بیشتری دارد.
88 فرزندخواندگی موقت
وی تصریح کرد: بیشتر کودکانی که به صورت مهمان واگذار میشوند کودکانی هستند که دارای خانوادهاند، اما به دلیل مشکلاتی امکان بازگشت به خانواده و زندگی در کنار والدین زیستی به صورت موقت وجود ندارد فرزندان آنها به بهزیستی تحویل داده شدهاند. البته روند واگذاری این کودکان طبق قانون و با نظارت سیستم قضایی انجام خواهد شد. اگر هم خانواده او اعلام کند توان نگهداری از فرزند خود را ندارد، کودک پیش خانواده میماند. در سال گذشته در استان 88 کودک به صورت مهمان و موقت تحویل خانوادههای متقاضی شد.
معاون امور اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی عنوان کرد: اکنون فرزندان زیادی نداریم که منتظر تحویل باشند. لذا کودکان هر زمان که وارد بهزیستی میشود روند فرزندخواندگی آنها انجام میشود. قانون به ما اجازه داده است که فرزندان خود را تا سن 16 سالگی بتوانیم به عنوان فرزندخوانده واگذار کنیم، اما بیشتر خانوادههای ما متقاضی نوزدان شیرخوار هستند یا تعیین جنسیت میکنند که این موارد برای بهزیستی به نوعی چالش است. این محدودیتها باعث شده است که فرزندخواندگی فرزندان بزرگترمان کاهش یابد.
حقیقت باید به فرزندخواندهها گفته شود
وی تصریح کرد نکته حائز اهمیت در واگذاری این فرزندان این است که باید به آنها حقیقت گفته شود. این کودکان حق دارند که بدانند چه گذشتهای داشتند، البته شکل گفتن نیز بسیار مهم است، باید در قالب قصه، فیلم و داستان باشد تا برایش قابل هضم باشد. همچنین به او اطمینان دهید که او را همانند فرزند خود دوست دارید و برای شما ارزشمند است.
شاهرودی ادامه داد: این کودکان شاید در آینده دوست داشته باشد خانواده خود را ببینند یا بشناسند که باید به آنها اجازه داده شود. وقتی با آگاهی با آنها صحبت کنیم آسیبهای روانی کمتر خواهد بود و اینکه ناگهان در شرایط خاص توسط شخص دیگری متوجه موضوع شوند ضربه بزرگتری خواهد خورند.
بیشتر کودکان در بیمارستانها رها میشوند
معاون امور اجتماعی بهزیستی خراسان رضوی به کودکان مجهول (رها شده) در مشهد اشاره کرد و گفت: این کودکان را بیشتر در بیمارستانها و بعد از زایمان، مادران رها میکنند. آمار این کودکان رهاشده نسبت به سالهای گذشته کاهش داشته است؛ زیرا سیستمهای حمایتی بیشتر و قویتر از قبل عمل میکند. اکنون سازمان بهزیستی از زنان خشونت دیده، آسیب دیده یا در معرض آسیب حمایت میکند و این حمایتها منجر شده است که تا کودکانکمتری رها شوند. تعداد این کودکان رها شده در استان در سال گذشته 15 مورد بوده است و در سه ماه نخست امسال 5 مورد گزارش شده است. این 5 مورد در بیمارستان رها شده بودند.
وی در خصوص نحوه نگهداری این کودکان گفت: این کودکان بعد از ارزیابی کامل و با توجه به رده سنی که دارند به مراکز بهزیستی منتقل میشوند. اگر خانواده او شناسایی شد شرایط را برای بازگشت فراهم میکنیم و اگر خانواده پیدا نشد کودک را به صورت مهمان واگذار میکنیم. اگر هیچ یک از این موارد محقق نشد به «خانههای فرزندان» منتقل میشوند. این خانهها توسط خیریهها و تحت نظارت بهزیستی اداره میشوند.
312 فرزندخواندگی
شاهرودی تاکید کرد: در سال گذشته و سه ماه اول امسال در خراسان رضوی 312 کودک به عنوان فرزندخوانده واگذار شده است. از این تعداد یک کودک معلول و 33 کودک دارای بیماری خاص بودند که نیازمند جراحی و خدمات درمانی مستمر بودند. همچنین 450 خانواده پشت نوبت متقاضی فرزندخواندگی هستند. 9 فرزند نیز به خانمهای مجرد داده شده است، البته باید گفت که به خانمهای مجرد نوزاد شیرخوار واگذار نمیشود.
تماشاخانه