چهارشنبه 4 مهر 1403

درآمد عجیب دولت از واردات خودرو در سال 1402 /

وب‌گاه اقتصاد نیوز مشاهده در مرجع
درآمد عجیب دولت از واردات خودرو در سال 1402 /

طبق آنچه در لایحه بودجه سال 1402 آمده، دولت برای حقوق ورودی خودروها در سال آینده درآمد بالغ بر 319هزار میلیون ریالی را تعیین کرده است.

به گزارش اقتصادنیوز، روزنامه دنیای اقتصاد نوشت:

با اعلام لایحه بودجه 1402 از سوی دولت، اعداد و ارقام خودرویی نیز مشخص و پس از چهار سال، بار دیگر درآمد دولت از ناحیه واردات خودرو در آن گنجانده شد.

دولت بالغ بر 43هزار میلیارد تومان درآمد از محل حقوق ورودی و همچنین شماره‌گذاری خودروهای خارجی و داخلی را برای سال 1402 در نظر گرفته است. در این لایحه همچنین کف قیمت خودرو برای قرار گرفتن در شمول پرداخت مالیات نیز مشخص شده، ضمن آنکه دولتی‌ها در بودجه سال آینده برای جانبازان نیز سهمیه واردات خودرو در نظر گرفته‌اند.

طبق آنچه در لایحه بودجه سال 1402 آمده، دولت برای حقوق ورودی خودروها در سال آینده درآمد بالغ بر 319هزار میلیون ریالی را تعیین کرده است. در واقع دولت پیش‌بینی کرده در سال 1402 حدودا 32هزار میلیارد تومان از محل واردات خودرو و در قالب حقوق ورودی درآمد کسب کند. این در حالی است که دولت برای آخرین سال واردات خودرو یعنی سال 97، این رقم را دوهزار و 205میلیارد تومان پیشنهاد کرده بود. همچنین در سال قبل از آن نیز درآمد مدنظر دولت از محل اخذ حقوق ورودی خودرو حدود 2/ 3هزار میلیارد تومان لحاظ شده بود. با نگاهی به لوایح بودجه در سال‌های 94 و 95 مشخص می‌شود دولت از محل واردات خودرو در این سال‌ها به ترتیب هزار و 370میلیارد تومان و دوهزار و 200میلیارد تومان درآمد پیش‌بینی کرده بود. با این حساب، مشخص می‌شود درآمد پیش‌بینی‌شده دولت برای درآمدزایی از محل واردات خودرو طی سال آینده و در اولین سال آزادی واردات (پس از چهار سال ممنوعیت) جهشی بسیار بلند را تجربه کرده است.

اگر بیشترین درآمد پیش‌بینی‌شده دولت از محل واردات خودرو در گذشته را سال 97 (با رقم دوهزار و 205میلیارد تومان) در نظر بگیریم، مشخص می‌شود درآمد مدنظر دولت سیزدهم در این بخش بیش از 14برابر شده است. این جهش بسیار بلند اما دو دلیل عمده دارد؛ نخست اینکه دولت تعداد واردات خودرو را بالا در نظر گرفته و اعلام کرده فقط در شش ماه آینده (ابتدای دی امسال تا انتهای خرداد 1402) 200هزار دستگاه خودرو وارد کشور خواهد شد. از این رقم، 100هزار دستگاه آن متعلق به بهار سال 1402 است. اگر فرض کنیم دولت همین روال پیش‌بینی‌شده (واردات 100هزار دستگاه خودرو در هر دوره سه‌ماهه) را ادامه دهد، در سال آینده مجموعا 400هزار دستگاه خودرو وارد کشور خواهد شد. این در حالی است که تعداد واردات خودرو در این سال‌ها هرگز از 105هزار دستگاه (در طول یک سال) بالاتر نرفته است.

تازه در آن سال‌ها اولا قیمت ارز بسیار پایین‌تر از حالا بود و ثانیا آیین‌نامه واردات محدودیت‌ها و سختگیری‌های موجود در آیین‌نامه فعلی را نداشت. از طرفی، در‌حال‌حاضر و طبق آخرین اطلاعات از منبع وزارت صنعت، معدن و تجارت، تنها 22 دستگاه خودروی خارجی وارد کشور شده و این موضوع نشان می‌دهد روند واردات بسیار کند پیش می‌رود. از همین رو بسیاری از کارشناسان و فعالان عرصه واردات، امیدی به تحقق وعده وزارت صمت مبنی بر واردات 200هزار دستگاه خودرو در عرض شش ماه ندارند. طبعا اگر با توجه به موانع و محدودیت‌های موجود (از جمله آیین‌نامه سختگیرانه، کمبود ارزی و مشکلات نقل‌و‌انتقال پول)، پیش‌بینی‌های دولت بابت واردات خودرو درست از آب درنیاید، درآمد حدودا 32هزار میلیارد تومانی مدنظر دولت از این ناحیه محقق نخواهد شد.

اما دیگر دلیل جهش بسیار بلند درآمد پیش‌بینی‌شده دولت از محل واردات خودرو طی سال 1402، رشد نرخ ارز مبنای محاسبه حقوق ورودی خودروهاست. تا قبل از ممنوعیت واردات خودرو در سال 97، نرخ ارز گمرکی مبنای محاسبه حقوق ورودی کالاهای وارداتی از جمله خودرو، بسیار کمتر از حالا بود. به عنوان مثال، در آخرین سال واردات، نرخ محاسبه حقوق ورودی، همان ارز 4200 تومانی معروف بود، اما حالا نرخ ارز مبنای محاسبه به 28هزار و 500تومان رسیده است. بنابراین در مقایسه با آخرین سال واردات، نرخ ارز گمرکی برای محاسبه حقوق ورودی خودرو حدودا هفت‌برابر شده است. بنابراین با توجه به اینکه درآمد دولت از محل حقوق ورودی خودرو ضریبی از نرخ ارز مرجع گمرک است، طبیعی است که درآمد پیش‌بینی‌شده دولت از این ناحیه جهشی بسیار بلند را تجربه کند. این البته در حالی است که تردیدهایی جدی برای تحقق عملیاتی این درآمد وجود دارد. درواقع چون اصل موضوع واردات خودرو با توجه به چالش‌های موجود، در هاله‌ای از ابهام قرار دارد و تضمینی بابت ورود خودروهای خارجی در تعداد بالا وجود ندارد، طبعا حصول درآمد پیش‌بینی‌شده دولت از محل حقوق ورودی نیز بعید است.

سهمیه واردات در بودجه 1402

در لایحه بودجه 1402 اما واردات خودروی آمبولانس توسط سازمان اورژانس کشور، هلال احمر، و بنیاد شهید و امور ایثارگران در سال 1402 از پرداخت حقوق ورودی و عوارض گمرکی معاف است. از سوی دیگر مطابق لایحه بودجه 1402، جانبازان بالای 70درصد که در سال‌های گذشته از تسهیلات ماده 45 قانون جامع ایثارگران استفاده نکرده‌اند، مجوز واردات یک دستگاه خودرو دریافت می‌کنند. بر این اساس، وزارت صنعت، معدن و تجارت مکلف است به جانبازان بالای 70درصد که در سنوات گذشته از تسهیلات ماده 45 قانون جامع ایثارگران استفاده نکرده‌اند، مجوز واردات یک دستگاه خودرو متناسب با وضعیت جانبازی ایثارگر با رعایت قوانین و مقررات ارائه کند. منبع شناسایی جانبازان واجد شرایط، بنیاد شهید و امور ایثارگران است و نام آنها توسط این سازمان اعلام خواهد شد. علاوه بر این، دولت در لایحه بودجه قید کرده سایر مشمولان ماده 45 این قانون می‌توانند از محل تسهیلات قرض‌الحسنه تبصره 16 قانون موردنظر، برای خرید خودروی داخلی اقدام کنند. در نظر گرفتن سهمیه واردات خودرو برای جانبازان در شرایطی است که دولت پیش‌تر در ایام جام جهانی نیز به بازیکنان تیم ملی فوتبال حواله واردات خودرو اهدا کرده بود.

درآمد دولت از شماره‌گذاری و مالیات

اما در لایحه بودجه 1402، دولت در کنار درآمد حدودا 32هزار میلیارد تومانی حقوق ورودی خودروها، در بخش مالیات شماره‌گذاری خودرو نیز درآمد بسیار بالایی را در نظر گرفته است. طبق لایحه بودجه 1402، دولت پیش‌بینی کرده سال آینده از محل شماره‌گذاری خودرو (چه در بخش خودروهای داخلی و چه خارجی‌ها) بالغ بر 11هزار میلیارد تومان را در نظر گرفته است. این رقم نیز در مقایسه با سال گذشته رشد بسیار بالایی را به خود می‌بیند که به نظر می‌رسد دلیل اصلی آن، با واردات خودرو در ارتباط است. بنابراین اگر برنامه دولت بابت واردات خودرو محقق نشود، پیش‌بینی کسب درآمد 11هزار میلیارد تومانی از ناحیه شماره‌گذاری خودروها نیز رنگ واقعیت به خود نخواهد گرفت.

در بخش دیگری از لایحه بودجه 1402 دولت برای مالیات بر نقل‌وانتقال خودرو نیز درآمد بسیار بالاتری نسبت به سال‌های قبل لحاظ کرده است. بر این اساس، درآمد پیش‌بینی‌شده دولت از این ناحیه، بالغ بر 13میلیارد تومان است. بررسی لوایح بودجه سال‌های قبل نشان می‌دهد پیش‌بینی درآمد دولت از این دو ناحیه بسیار کمتر از سال‌های قبل بوده است. به عنوان مثال دولت در لایحه بودجه سال 1400، از محل «نقل‌وانتقال اتومبیل» و «شماره‌گذاری خودرو» به ترتیب بالغ بر دوهزار و 430میلیارد تومان و حدودا 700میلیارد تومان درآمد را پیش‌بینی کرده بود. همچنین مبالغ مالیات بر نقل‌و‌انتقال اتومبیل و شماره‌گذاری خودرو در بودجه سال 99 بالغ بر هزار و 300 میلیارد تومان بود.

دولت در لایحه بودجه سال آینده تکلیف مالیات‌ستانی از خودروها را نیز مشخص کرده است. بر اساس لایحه بودجه سال 1402 کل کشور، انواع خودروی سواری و وانت دواتاق (کابین) دارای شماره انتظامی در اختیار مالکان اعم از اشخاص حقیقی و حقوقی که قیمت روز خودروی آنها بیش از 15میلیارد ریال (یک‌میلیارد و 500میلیون تومان) است، نسبت به مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات سالانه خودرو به نرخ یک‌درصد می‌شوند. در ادامه همچنین سازوکار اخذ این مالیات نیز مشخص شده است. طبق لایحه بودجه دولت، مأخذ محاسبه مالیات خودرو موضوع این بند قیمت روز انواع خودرو با توجه به تاریخ ساخت یا واردات آن و صرفا بر اساس مشخصات مالک خودرو مندرج در شناسنامه خودرو صادره توسط نیروی انتظامی برگ سبز به عنوان سند رسمی خودرو است.

میزان این مالیات توسط سازمان امور مالیاتی کشور هرساله تا پایان فروردین‌ماه تعیین و اعلام می‌شود. همچنین مالیات برای انواع خودرو که بعد از اعلام سازمان امور مالیاتی تولید یا وارد می‌شوند، بلافاصله پس از تولید یا واردات خودروها، توسط سازمان مذکور تعیین و اعلام خواهد شد. از طرفی، سازمان امور مالیاتی کشور مکلف است مراتب را به نحو مقتضی به اطلاع اشخاص مشمول برساند. کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی نیز مکلفند مالیات سالانه مربوط به خودروهای تحت تملک خود و فرزندان کمتر از هجده سال و محجور تحت تکفل را حداکثر تا پایان بهمن‌ماه هر سال پرداخت کنند.

همچنین بخوانید