درگذشت اسماعیل یزدی، پزشک معالج دکتر مصدق بر اثر کرونا
تاریخ ایرانی نوشت: دکتر اسماعیل یزدی، برادر بزرگتر دکتر ابراهیم یزدی (دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران) پس از ابتلا به بیماری کرونا درگذشت.
دکتر اسماعیل یزدی، برادر بزرگتر دکتر ابراهیم یزدی (دبیرکل سابق نهضت آزادی ایران) پس از ابتلا به بیماری کرونا درگذشت.
او پزشک معالج محمد مصدق، صاحب امتیاز روزنامه میزان، از بنیانگذاران بیمارستان پارس، عضو فرهنگستان علوم پزشکی، عضو شورای واژهگزینی فرهنگستان زبان و ادب فارسی و کمیسیون پزشکی شورای پژوهشهای کشور و پزشک حاذقی در جراحی فک و سرطان بود. او دوران تخصصی خود را در دانشگاه تافت آمریکا گذارنده بود. یزدی کتابی در مورد تاریخ دندانپزشکی ایران نوشته است.
مهدی نوربخش، داماد ابراهیم یزدی در کانال تلگرامی خود نوشته: در طول 8 سال جنگ، صدها مجروح جنگ که از ناحیه فک ترکش خورده بودند، توسط او مجانی جراحی شدند. اگرچه سیاسی و مصدقی بود اما عمر خود را بیشتر به کارهای علمی گذارند.
اسماعیل یزدی بود که ابتلای مصدق به سرطان را تشخیص داد. غلامحسین مصدق در گفتوگویی با حبیب لاجوردی در مجموعه تاریخ شفاهی هاروارد درباره پدرش گفته: «دو ماه به فوتش که بود یک ورم سینوزیت که من طبیب اجازه گرفتم طبیب برایش بردم آنجا دید و یک بایوبسی کردند و آوردند تهران، تهران منزل من بود. دکتر که بردیم دکتر اسماعیل یزدی، برادر همین دکتر یزدی، این متخصص جراحی فک صورت بود، در دانشگاه کار میکرد. این را بردم با یک دکتر دیگر بود که بردمشان آنجا و دیدند پدر مرا، بعد بردیم تهران بیمارستان نجمیه. دو روز هم آنجا خواباندیم و یک بایوبسی کردند و تیکهبرداری کردند و دیدند یک پولیپی دارد که منزل من منزلش بود و میرفتش روزها برق میگذاشت بعد. یک پولیپی دارد که این ممکن است سرطانی بشود.»
اسماعیل یزدی سال 94 در گفتوگویی با «تاریخ ایرانی» به این نکته اشاره کرد که «دکتر مصدق را برای رادیوتراپی به بیمارستان مهر میبردند اما با خونریزی معده مجددا در بیمارستان نجمیه بستری کردند. همزمان زخمهای مخاط دهان و گلو نیز تشدید شده بود. در نهایت به دلیل عود زخم معده و خونریزی شدید و عوارض دیگر در نیمههای شب 14 اسفند 1345 فوت کردند. ایشان با متاستاز ضایعه سرطانی فوت نکرد بلکه در اثر خونریزی معده و احتمالا به دلیل انتشار عفونت داخل خون درگذشت.»
نهضت آزادی در بیانیهای درباره درگذشت دکتر یزدی نوشته: «یادآوری پذیرش مسئولیت درمان دکتر محمد مصدق در دوران حصر، عضویت در نهضت خداپرستان سوسیالیست و نهضت ملی ایران، نقش مدیریتی و صاحب امتیاز روزنامه میزان ارگان نهضت آزادی ایران و خدمات برجسته و به یاد ماندنی در دوران حبس زندهیاد دکتر ابراهیم یزدی در خانه امن وزارت اطلاعات، میتواند گوشهای از حیات اجتماعی متواضعانه ایشان را بازگو کند.»
47232
کد خبر 1364437