دریاچه ارومیه یک گام به احیا نزدیک شد
به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری فارس، عکسهای مخابره شده از دریاچه ارومیه در روزهای اخیر، موج شادی را در میان مردم کشور به راه انداخته و بار دیگر امید برای احیای این دریاچه را زنده کرده است.
بر اساس اطلاعات ثبت شده در ستاد احیای دریاچه ارومیه، حداکثر تراز مشاهداتی دریاچه ارومیه به سال 1374 باز میگردد جایی که تراز آب دریاچه از سطح آبهای آزاد به 1278.40 متر رسید و مساحت دریاچه بر اساس برداشت ماهوارهای از 5730 کیلومتر مربع فراتر رفت و برآورد میشد، 36 میلیارد متر مکعب آب در دریاچه وجود داشته باشد. از سوی دیگر کمترین تراز مشاهداتی نیز در سال 1394 با تراز 1270.21 متر به ثبت رسیده و مساحت دریاچه نیز 1404 کیلومتر مربع بود و برآورد میشد کمتر از 750 میلیون متر مکعب آب دریاچه وجود داشته باشد.
لازم به ذکر است، تراز اکولوژیک که حداقل تراز برای بقای دریاچه است، توسط کارشناسان 1274.1 متر از سطح آبهای آزاد بوده و برای رسیدن به این تراز به حجمی معادل 14.6 میلیارد متر مکعب آب نیاز است.
*حقابه دریاچه ارومیه از کدام رودها تامین میشود
بر اساس جزئیات نقشه راه احیای دریاچه ارومیه، حقابه سالانه 3.1 میلیارد متر مکعبی باید برای این دریاچه از سه استان کشور و همچنین سامانه انتقال آب به دریاچه ارومیه تامین شود.
در این راستا، استان آذربایجان غربی باید سالانه 1.15 میلیارد متر مکعب از حقابه دریاچه را تامین کند. آذربایجان شرقی و کردستان نیز به ترتیب 394 و 951 میلیون متر مکعب تعیین شده است. همچنین با اجرای کامل سامانه انتقال آب به دریاچه ارومیه زمینه انتقال 605 میلیون متر مکعب آب باید فراهم شود. لازم به ذکر است، 15 رودخانه زولاچای، نازلوچای، روضه چای، شهرچای، باراندوزچای، گدارچای، مهابادچای، سیمینهرود، زرینهرود، لیلانچای، مردقچای، صوفیچای، قلعهچای، آذرشهرچای و آجی چای نیاز محیطزیستی دریاچه ارومیه را تامین میکنند.
توجه به آگاهی از حقابه دریاچه، مرور برخی از اقدامات انجام شده خصوصا در دو سال گذشته میتواند شاخص مناسبی جهت امیدواری یا عدم امیدواری به احیای دریاچه ارومیه تلقی شود.
*اقدامات نرمافزاری برای زندهسازی دریاچه ارومیه
مطابق مصوبات نقشه راه احیای دریاچه یکی از مهمترین اقدامات تعریف شده در این حوضه، پروژههای حفاظت از منابع آب با هدف احیا و تعادلبخشی منابع آب حوضه آبریز دریاچه ارومیه است.
بر اساس آمارهای مدیریت منابع آب؛ در شرایطی که مطابق برنامه باید 10 هزار 348 حلقه چاه غیرمجاز در این حوضه آبریز مسدود میشد، در بازه زمانی یاد شده 12 هزار 220 حلقه چاه مسدود شد و زمینه صرفهجویی 146.2 میلیون متر مکعبی در سال فراهم شد.
از سوی دیگر مطابق برنامه باید 6 هزار 703 اضافه برداشت چاههای مجاز جلوگیری میشد که 1792 چاه در این برنامه مطابق جزئیات اجرایی تصحیح شد و زمینه صرفهجویی 17.5 میلیون متر مکعبی فراهم شد.
از سوی دیگر، نصب کنتور هوشمند آب و برق باید به عدد 3 هزار 358 کنتور نصب میشد که تاکنون 9 هزار 488 کنتور هوشمند در چاهها نصب و زمینه صرفهجویی بیشتر از 117 میلیون مترمکعبی ایجاد شد.
همچنین، صدور پروانه مصرف بهینهکشاورزی نیز در دستور کار قرار گرفت و 21 هزار 137 پروانه مصرف بهینه صادر شد که منتهی به صرفهجویی 198.5 میلیون متر مکعبی شد.
لازم به ذکر است، مجموعه اقدامات طراحی شده در راستای حفاظت از منابع آب زمینه صرفهجویی 479.7 میلیون متر مکعبی در سال و اضافه شدن این آب به دریاچه ارومیه را مهیا میکند.
* انتقال پساب یک راهکار پایدار برای تامین حقابه دریاچه ارومیه
به گزارش فارس، یکی دیگر از بندهای مصوبات احیای دریاچه ارومیه تمرکز بر تصفیه فاضلاب است. در این راستا، یکی از مردم محلی آذربایجان غربی که سوژهای در سامانه فارس من با هدف احیای دریاچه ثبت کرده بود، گفت: استفاده از پساب تصفیهشده در تصفیهخانههای فاضلاب به 2 دلیل میتواند زمینه احیای دریاچه ارومیه را مهیا کند. نخست اینکه این پساب میتواند به صورت مستقیم به دریاچه تزریق شود و از طرفی با جایگزین شدن پساب به جای آب رودخانهها در صنایع، ظرفیت آب رودخانه برای دریاچه آزاد میشود.
در این راستا احمدقندهاری، رئیس حوضه آبریز دریاچه ارومیه در گفتوگو با خبرنگار فارس گفت: مطابق طرح ستاد احیای دریاچه ارومیه، 12 تصفیه خانه و سامانههای انتقال مرتبط با حجم تولید پساب 302.3 میلیون متر مکعب است.
وی افزود: بر این اساس 207.6 میلیون متر مکعب به طور مستقیم باید به دریاچه برود، 56 میلیون متر مکعب جهت تعادلبخشی و جایگزینی منابع آب زیرزمینی برود و 38.7 میلیون متر مکعب هم به مصرف صنایع رسیده و آب مصرفی از محل رودخانه این صنایع به دریاچه ارومیه منتقل شود.
*مدول سوم تصفیهخانه ارومیه افتتاح شد
در این راستا صبح امروز با حضور معاون اول رئیسجمهور مدول سوم تصفیه خانه فاضلاب ارومیه و خط انتقال پساب به دریاچه ارومیه افتتاح شد. در این راستا، محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور صبح امروز و بلافاصله پس از ورود به آذربایجان غربی، با حضور در تصفیه خانه فاضلاب ارومیه مدول سوم تصفیه خانه فاضلاب ارومیه و خط انتقال پساب به دریاچه ارومیه را افتتاح کرد که این خط انتقال به طول 11 کیلومتر سالانه 51 میلیون متر مکعب آب به این دریاچه منتقل خواهد کرد.
پس از افتتاح سامانه آبرسانی به دریاچه ارومیه از سد کانیسیب این دومین طرح سازهای است که میتواند روند زندهسازی دریاچه را تسریع کند.
پایان پیام /