شنبه 10 آذر 1403

دستاوردی دیگر در قطب ویروس شناسی شمال کشور / موفقیت محققان گلستانی در ارائه روش تشخیص سریع کرونا

خبرگزاری ایسنا مشاهده در مرجع
دستاوردی دیگر در قطب ویروس شناسی شمال کشور / موفقیت محققان گلستانی در ارائه روش تشخیص سریع کرونا

رئیس انجمن ویروس شناسی ایران از راه اندازی و ارائه تست های تشخیصی جدید کرونا به همت محققان گلستانی خبر داد و گفت: این روش های تشخیصی ضمن برخورداری از سرعت بیشتر هزینه کمتری به همراه دارد.

شیوع سویه جدید از کرونا (اومیکرون) نشان می دهد که تاخت و تاز این ویروس منحوس همچنان ادامه دارد و مردم باید بیش از پیش نسبت به رعایت پروتکل های بهداشتی، حفظ فاصله اجتماعی و تزریق واکسن اهتمام ورزند.

در کنار جولان بی رحمانه کرونا، محققان و دانشمندان برای کنترل این ویروس سرکش و حفظ سلامت مردم وارد میدان شدند تا با دستیابی به روش های تشخیصی ویروس کرونا و تولید واکسن های مختلف از نگرانی و آلام مردم بکاهند، اساتید دانشگاه علوم پزشکی گلستان و محققان گلستانی نیز از این قاعده مستثنی نبودند و از همان ابتدای شیوع کرونا در میدان علم و دانش به مقابله با کرونا پرداختند طوریه که پس از شیوع این ویروس دانشگاه علوم‌پزشکی گلستان به عنوان قطب ویروس شناسی شمال کشور جزو نخستین دانشگاه هایی بود که آزمایشگاه تشیخص ویروس کرونا را راه اندازی کرد.

رئیس انجمن ویروس شناسی ایران در گفت و گو با ایسنا با اشاره به موفقیت محققان گلستانی در بخش خدمات آزمایشگاهی، اظهار کرد: استان گلستان به عنوان قطب ویروس شناسی شمال کشور شناخته می شود و حتی در سال 2009 میلادی که پاندمی آنفولانزا وجود داشت مرکز آنفولانزای دانشگاه علوم پزشکی گلستان مرکز رفرنس شمال کشور بود و تست های مربوط به استان های سمنان، شاهرود و خراسان و مازندران در گلستان انجام می شد.

علیجان تبرائی افزود: پس از شیوع ویروس کرونا نیز دانشگاه علوم‌پزشکی گلستان جزو نخستین دانشگاه هایی بود که آزمایشگاه تشیخص ویروس کرونا را راه اندازی کرد و خوشبختانه به موفقیت های خوبی دست یافتیم، از طرفی به دلیل آنکه دانشجویان مقاطع تحصیلی کارشناسی ارشد و دکتری ویروس شناسی را داشتیم در کنار خدمات آزمایشگاهی به صورت وسیع به مسائل پژوهشی پرداختیم و مقالات متعددی چاپ شد.

وی با بیان اینکه راه اندازی و ارائه تست های روش های تشخیصی جدید که ضمن برخورداری از سرعت بیشتر هزینه کمتری داشته باشد در دستور کار ما قرار گرفت، بیان کرد: اخیرا نیز مجوز استفاده از تست های تشخیصی جدید توسط ستاد مقابله با کرونا استان گلستان صادر شد و امیدوارم تلاش همکاران ما در این حوزه به ثمر بنشیند و در حوزه میدانی نیز حرفی برای گفتن داشته باشیم و این اقدامات به خدمات سلامت مردم کمک کند.

رئیس انجمن ویروس شناسی ایران تصریح کرد: در طول شیوع ویروس منحوس کرونا مجموعه ویروس شناسان و متخصصان حوزه تشخیص مولکولی در سراسر کشور نیز تلاش های زیادی داشتند و کیت های متنوعی را تولید کردند که همه آنها به دست توانمند جوانان متخصص و پرتلاش کشورمان ساخته شده که امیدوارم منشا خدمات موثر برای همگان باشد.

ویژگی های سویه جدید کرونا (اومیکرون)

تبرائی در ادامه به شیوع سویه جدید ویروس کرونا اشاره کرد و توضیح داد: سویه اومیکرون یکی از واریانت های جدید ویروس کرونا است که تغییرات و جهش های زیادی در آن دیده شده و میزان زیاد این تغییرات، نگرانی هایی را در شناخت این ویروس و مسائل مربوط به آن ایجاد کرده است.

وی ادامه داد: یکی از مهم ترین اثرات این تغییرات قدرت انتقال بالای این ویروس بوده است، همانطور که می بینیم اومیکرون در کشورهای آمریکایی و اروپایی به سرعت در حال شیوع است و سرعت انتقال آن از واریانت های آلفا و دلتا نیز بیشتر است گرچه واریانت دلتا علاوه بر قدرت انتقال بالا دارای شدت بیماری بیشتری هم بود.

رئیس انجمن ویروس شناسی ایران متذکر شد: به نظر می رسد شدت واریانت اومیکرون ملایم تر باشد البته بخش عمده آن به روند واکسیناسیون و ایجاد ایمنی عمومی بستگی دارد، البته موارد بستری و مرگ ناشی از اومیکرون در کشورهای اروپایی و آمریکایی نشان می دهد بیش از 80 درصد بستری و مرگ و میر مربوط به کسانی است که واکسن دریافت نکردند. تبرائی خاطرنشان کرد: همچنین مطالعات دیگری که اخیراً منتشر شده نشان می دهد افرادی که دز سوم واکسن کرونا را دریافت کردند در برابر کرونا ایمنی بیشتری دارند و موارد مرگ و میر و بستری در این افراد بسیار پایین تر است لذا تزریق دز سوم واکسن کرونا امری ضروری است. وی با بیان اینکه خوشبختانه در کشورمان نیز واکسن های خوبی اعم از پاستوکووک، اسپایکوژن و برکت روانه بازار شده که این واکسن ها به ویژه اسپایکوژن و پاستوکووک ضمن عوارض کمتر قدرت ایمنی‌بخشی بالاتری دارند، یادآور شد: حتی تزریق واکسن اسپایکوژن و پاستوکووک در کسانی که واکسن سینوفارم و برکت دریافت کردند، می توانند اثر مضاعفی نسبت به واکسن های قبلی داشته باشد.

انتهای پیام