دلیل تختهشدن دکان سلامت در برخی عطاریها!
گیاهان دارویی به دلیل اهمیت بسیار زیادی که در درمان بیماریها دارند، توجه زیادی را به خود جلب کرده و باعث شدهاند که بازار عطارها، رونق خوبی را به خود ببیند. اما آیا در عطاریها کلیه نکات مربوط به سلامت افراد بهطور دقیق لحاظ میشود؟ محققین نگاهی به این موضوع انداختهاند.
به گزارش ایسنا، گیاهان از اهمیت فوقالعادهای در درمان بیماریها برخوردارند، بهطوریکه محققان، داروهای قرن بیست ویکم را در گیاهان جستجو کرده و معتقدند که راه حل مشکلات پزشکی در آینده، گیاهان هستند. افزایش نیاز به دارو، سازگاری گیاهان دارویی با بدن و تأکید سازمان بهداشت جهانی بر جایگزینی داروهای شیمیایی با داروهای طبیعی موجب افزایش تجویز و مصرف این گیاهان شده است. همچنین، عوارض جانبی، هزینه و زمانبر بودن کشف و تولید داروهای شیمیایی، مصرف گیاهان دارویی را در صنایع بهداشتی و دارویی افزایش داده است.
در کشور ما نیز، عطاران بهعنوان یکی از گروههای اصلی ارائهکننده خدمات طب سنتی در میان مردم شناخته شدهاند، درحالیکه به شکل رسمی رابطه خاصی با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نداشته و تنها یک گروه صنفی تحت نظارت وزارت بازرگانی هستند. درحالیکه در حال حاضر برای اشتغال به عطاری، به هیچگونه مدرک یا شرایط خاص، مگر آنچه برای تأسیس مغازه یا واحد تجاری لازم است، نیازی نیست و علیرغم مسئولیتی که در این رابطه متوجه متولیان سلامت جامعه است، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با مطرح کردن صرف «لزوم عدم دخالت عطاران در امور پزشکی» و انتخاب سادهترین گزینه ممکن، از زیر بار مسئولیت شانه خالی کرده است. اما بهراستی خدمات ارائهشده توسط این واحدهای صنفی تا چه حد میتواند ایمن باشد؟
برای بررسی این موضوع و موارد مرتبط با آن، گروهی از محققان کشور از دانشگاه رازی کرمانشاه، پژوهشی را با محوریت استان آذربایجان غربی انجام دادهاند که در آن، وضعیت عطاریهای شهرستانهای این استان با تأکید بر مشکلات و چالشهای پیش رو مورد مطالعه قرار گرفته است.
در این تحقیق، 20 عطاری از شهرستانهای مختلف استان آذربایجان غربی مورد مطالعه واقع شدهاند و برای جمعآوری دادههای مورد نیاز از آنها، از پرسشنامه استفاده شده است.
نتایج این پژوهش نشان میدهد که مشکل اصلی عطاریها، عدمرعایت اخلاق حرفهای است که در درازمدت بزرگترین مشکلی است که سلامت جامعه مصرفکننده و امنیت شغلی آنها را متأثر میکند.
معصومه عامریان، استادیار و پژوهشگر گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی دانشگاه رازی کرمانشاه و همکارانش دراینباره میگویند: «براساس دیدگاه خود عطاران مورد مطالعه، بهطورکلی "عرضه برخی داروهای خطرناک توسط عطاریها"، "ارائه نمونههای تقلبی" و همچنین "عدمبررسی داروهای دستساز آنها"، بهترتیب رتبههای اول تا سوم مشکلات و چالشهای عطاریها را بهخود اختصاص میدهند».
با توجه به این نتایج، در شرایط فعلی و باتوجه به درگیرشدن گسترده عطاران در امور مربوط به سلامت، به نظر نمیرسد که نادیده گرفتن آنان از سوی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و پافشاری بر عدممداخله در مشکلات مربوط به سلامت، رویکردی مناسب برای بهکارگیری منطقی گیاهان دارویی در کشور باشد.
در این راستا، عامریان و همکارانش اعتقاد دارند: «تدوین آییننامه برای فعالیت عطاریها، مداخله بیشتر بر عملکرد آنها و برگزاری کارگاههای آموزشی برای عطاران میتواند در رعایت اخلاق حرفهای و افزایش کیفیت ارائه خدمت از سوی آنها در آینده مؤثر باشد». این یافتهها که نهتنها برای عطاران بهمنظور رعایت درستتر اصول اخلاق حرفهای در شغل خود، بلکه برای دستاندرکاران امور سلامت جامعه نیز میتوانند راهگشا باشند، در نشریهای موسوم به «مجله تحقیقات نظام سلامت حکیم» منتشر شدهاند. این نشریه که متعلق به وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی است، به انتشار یافتههای علمی پژوهشی و فنی مرتبط با امور نظام سلامت کشور میپردازد.
انتهای پیام