دوداختلافات شخصی درچشم جنگلهای کوسالان / محیط زیست تنهاتماشاگر است
سنندج - وقوع آتش سوزی در جنگلها و مراتع کردستان طی سالهای گذشته به یک نگرانی جدی برای دوستداران محیط زیست تبدیل شده که منشأ بیشتر این آتش سوزیها نیز عوامل انسانی است.
سنندج - وقوع آتش سوزی در جنگلها و مراتع کردستان طی سالهای گذشته به یک نگرانی جدی برای دوستداران محیط زیست تبدیل شده که منشأ بیشتر این آتش سوزیها نیز عوامل انسانی است.
خبرگزاری مهر - گروه استانها: داستان آتش سوزی در جنگلها و مراتع تنها مربوط به استان کردستان نیست ولی داستان این آتش سوزیها در کردستان به دلیل دارا بودن پوشش مناسب گیاهی و جنگلی آن هم در سالهای با باران مناسب به نوعی ویژهتر است و میزان انعکاس آن در فضای رسانهای و شبکههای اجتماعی تا حدود زیادی بیشتر جلوه میکند.
سالهاست که داستان آتش سوزی در جنگلها و مراتع استان کردستان به یک کابوس برای مردم این منطقه تبدیل شده و هر سال با آغاز فصل گرما بار دیگر آتش در کمین مراتع و جنگلهای استان قرار میگیرد.
در کنار رشد قابل توجه مراتع در استان کردستان، متأسفانه بیتفاوتی شماری از مردم بهویژه در مناطق روستایی سبب شده است که هر روز خبری جدید از وقوع آتشسوزی در جنگلها و مراتع استان منتشر شود و به دلیل گستردگی فضای کار، امکان مهار بهموقع همه آتشسوزیها وجود ندارد و به همین دلیل منابع طبیعی با مشکل جدی مواجه شده است.
72 هکتار از جنگلهای کوسالان در آتش سوخت
آخرین آتش سوزی در جنگلها و مراتع سطح استان کردستان همین هفته جاری در منطقه حفاظت شده کوسالان شهرستان سروآباد روی داد و طی سه شبانه روز درختان 72 هکتار از این منطقه خاکستر شده و خسارات جبران ناپذیری را به این منطقه وارد کرد.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان در گفت و گو با خبرنگار مهر در خصوص این آتش سوزی گفت: در حالی که شنبه گذشته این آتشسوزی برای ساعاتی بخشی از جنگلها و مراتع منطقه کوسالان را در برگرفته بود، با تلاشهای صورت گرفته ساعت 3 بامداد یکشنبه این آتش سوزی کنترل شد اما متأسفانه شدت وزش باد باعث شد تا از ساعت 9 صبح یکشنبه بار دیگر آتش سوزی آغاز شود.
سعدی نقشبندی با اشاره به بسیج تمامی ظرفیتها و امکانات در اختیار برای مهار و کنترل آتش سوزی جنگلها و مراتع کوسالان، اظهار داشت: نه تنها نیروها و اکیپهای مهار آتشسوزی در شهرستانهای مریوان و سروآباد بلکه دیگر ظرفیتهای در اختیار اداره کل منابع طبیعی از سایر شهرستانها نیز بسیج شده و تلاشهای بسیاری برای مهار این آتش سوزی صورت گرفت که پس از سه روز موفق به مهار آن شدیم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه 279 هکتار از سطح مراتع و جنگلهای این استان از ابتدای سال جاری تا کنون طعمه حریق شده است، افزود: از ابتدای خرداد امسال تاکنون 50 فقره آتش سوزی در عرصههای طبیعی این استان روی داده که بیشترین آنها در شهرستانهای سنندج، بانه و مریوان بوده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان با بیان اینکه گرمای زود هنگام و پوشش گیاهی مناسب با توجه به پراکنش مطلوب بارندگیها باعث شد تا آتش سوزی مراتع و جنگلهای استان زودتر از سال گذشته آغاز شود، ادامه داد: تا کنون 250 هکتار از مراتع و 59 هکتار از جنگلها در آتش سوخته است.
نقشبندی یادآور شد: متأسفانه سال گذشته نیز 271 فقره آتش سوزی در عرصههای طبیعی استان رخ داد که طی آن دو هزار و 655 هکتار از مراتع و جنگلهای کردستان در آتش سوخت.
اختلاف شخصی اهالی محل عامل اصلی آتش سوزی در جنگلهای کوسالان
براساس پیگیریهای خبرنگار مهر، اختلافات شخصی اهالی دو روستا در حوالی و نزدیکی مناطق جنگلی کوسالان عامل اصلی آتش سوزی چند روز گذشته در این منطقه بوده و به نوعی دود این اختلافات به چشم جنگلهای منطقه رفت.
برداشت سقز (آدامس محلی) از درختان جنگلهای کوسالان که یکی از شغلهای اصلی مردم این روستاها برای تأمین مخارج زندگی و محل درآمد آنها است، سال هاست که اختلافاتی را میان مردم روستاهای این منطقه ایجاد کرده و امسال نیز این اختلافات به اوج خود رسیده و باعث حریق بخش عظیمی از جنگلهای این منطقه شد.
براساس پیگیریهای خبرنگار مهر مشخص شده آتش سوزی اخیر در منطقه کوسالان شهرستان سروآباد به همین دلیل به وقوع پیوسته و مسئولان نیز اعلام کرده اند به دنبال شناسایی مصببان این آتش سوزی هستند.
اما نکته مهم در بحث آتش سوزی اخیر در این منطقه این است که منطقه کوسالان منطقه حفاظت شده و تحت پوشش سازمان محیط زیست استان کردستان است و تلاشهای ما برای برقراری ارتباط با مدیرکل محیط زیست کردستان تا این لحظه بی نتیجه مانده و مسئولان این سازمان در این آتش سوزی تنها نظاره گر سوختن جنگلهای کوسالان بودند.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کردستان در نشست خبری اخیر خود در پاسخ به سوال خبرنگار مهر در خصوص نقش محیط زیست در مهار آتش سوزی در جنگلها و مراتع این استان گفته بود که این سازمان تنها در مواردی ورود میکند که آتش سوزی در مناطق حفاظت شده اتفاق بیافتد.
محیط زیست تماشاگر آتش سوزی در منطقه حفاظت شده کوسالان
فریبا رضایی تاکید کرد که حفظ و حراست از جنگلها و مراتع بر عهده منابع طبیعی است و محیط زیست تنها زمانی میتواند به بحثهایی مانند آتش سوزی وارد شود که مناطق حفاظت شده در خطر باشند اما در آتش سوزی همین چند روز پیش که مناطق حفاظت شده کوسالان در آتش سوخت در هیچ رسانهای نامی از این سازمان در راه کمک به مهار آتش سوزی برده نشده است.
وی سال گذشته نیز که نیزارهای تالاب زریوار مریوان نیز که جزو مناطق حفاظت شده است در آتش میسوخت، گفته بود نیزارهای تالاب زریوار توسط صیادان غیر مجاز و یا کسانی که نیزارها را مزاحم خود میدانند به طور عمدی به آتش کشیده شدند و کسی نباید عملکرد و فعالیتهای محیط بانان و کارشناسان محیط زیست را زیر سوال ببرد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان در این اتفاق انتقادها را نیز برنتابیده بود و بیان کرد که آتش سوزی نیزارهای تالاب زریوار نباید به عنوان مسئلهای بغرنج مطرح شود و تمام مطالعات و پایش های چندین ساله این سازمان را زیر سوال ببرد و همیشه شاهد هستیم کسانی در ارتباط با مسائل زیست محیطی اظهار نظر میکنند که نه تجربه و نه دانشی در این زمینه ندارند.
رضایی همواره تاکید دارد که با وجود اعتبارات و نیروی کمی که سازمان حفاظت محیط زیست کردستان با آن مواجه است، به بهترین شکل در این راه انجام وظیفه کرده و از هیچ اقدامی دریغ نکرده است و این در حالی است که در آخرین اقدامی که باید در راستای حفاظت از محیط زیست در کردستان انجام میدادند، نامی از آنها دیده نمیشود.
حالا بحث اصلی این است که چگونه منطقه کوسالان جزو مناطق حفاظت شده محیط زیست است اما در این آتش سوزی هیچ اقدامی از سوی این سازمان صورت نگرفت و یا اگر اقدامی بوده رسانهای نشده است و اگر اقدامی نشده نیازمند تجدید نظر و پاسخگویی مسئولان این سازمان و مسئولانی است که مدیرکل حفاظت محیط زیست کردستان را منصوب کرده اند.